Krimi

Kundby-sagen: Isolationen fortsætter for 15-årig og 24-årig

Den 15-årige pige fra Kundby, der er varetægtsfængslet i en mørklagt sag, har fået forlænget sin isolation.

Efter at have siddet isolationsfængslet siden sin anholdelse for to uger siden, har Retten i Holbæk tirsdag besluttet, at isolationen for den 15-årige skal fortsætte frem til 9. februar.

Også en 24-årig mand, der er varetægtsfængslet i samme sag og under samme mørklægning, har fået forlænget sin isolationsfængsling frem til 9. februar.

Sagen blev igen holdt for "dobbelt-lukkede" døre, og hvad baggrunden for rettens beslutning er, er altså ikke offentliggjort, og hverken pressen eller andre fik lov at at overvære mødet.

I den 15-åriges tilfælde oplyste dommeren efter mødet dog om, at hun følte sig tryg ved de forhold, den 15-årige sidder isolationsfængslet under.

Anholdt og sendt i isolation

Den 15-årige blev anholdt onsdag 13. januar, hvor hærens ammunitionsryddere også arbejdede omkring pigens adresse i Kundby. Næste dag blev også en 24-årig mand anholdt i samme sag.

Den danske pige er konverteret til islam og har ifølge flere medier udtrykt sympati for hellig krig på nettet.

På de sociale medier har hun kaldt den 24-årige for sin bedste ven. Ifølge flere medier er der tale om en mand, der har været i Syrien og lært at håndtere våben.

Sagen har siden været kørt bag "dobbelt-lukkede døre", og derfor har offentligheden ikke adgang til oplysninger om sigtelsen mod pigen. Ved det første grundlovsforhør blev hun varetægtsfængslet frem til 9. februar. Det blev samtidig besluttet, at varetægtsfængslingen skulle foregå i isolation frem til 26. januar.

Ifølge TV 2's oplysninger er hun sigtet for besiddelse af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.

Beslutningen om, at den 15-årige skulle isolationsfængsles blev taget til Østre Landsret, som stadfæstede kendelsen fra Retten i Holbæk.

Sjældent blandt unge

Det er uhyre sjældent, at en person under 18 år isolationsfængsles i Danmark.

Sidste gang, det skete, var i 2010. Dengang var der tale om en drabssag, og personen var 17 år gammel.

Sidste gang en 15-årig blev fængslet i isolation var i 2008. Også dengang var det i forbindelse med, at en person var blevet slået ihjel.

Børn på 15 og 16 år må 'som altovervejende hovedregel' ikke fængsles i isolation, og aldrig hvis der er tale om en tilståelsessag.