Krimi

Bandefigurer løber fra forklaringer i endnu en skud-sag

Fem mænd blev beskudt på Tagensvej med mindst otte skud i februar 2015 - ifølge politiet som led i en bandekonflikt mellem grupperne Brothas Souljaz fra Mjølnerparken og B27 fra Bellahøjhusene TV 2 / TV 2

Vi løj og fik de forkerte varetægtsfængslet, påstår de samme mænd fra Københavns bandemiljø nu for tredje gang i en straffesag om skyderi i København.

Det var noget, vi fandt på for at skade vores fjender. Men det passer ikke, og hvis I ikke hører efter, sender I to uskyldige mænd i fængsel.

Sådan har mænd fra Københavns bandemiljø nu for tredje gang forklaret til nævninge og juridiske dommere i en straffesag, hvor en eller flere har siddet på anklagebænken tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt mellem grupper, politiet kalder Brothas Souljaz og B27.

Alle tre sager har efter politiet opfattelse handlet om angreb fra Brothas Souljaz og på personer fra B27, og i de to sager, der indtil videre er afgjort af retten, har personer, som ifølge politiet er fra B27, først over for politiet udpeget en gerningsmand - for siden i retten at ændre forklaring fuldstændig.

I én straffesag er mændenes første forklaring afvist som utroværdig, og den tiltalte blev frifundet. I en anden fandt retten mændene troværdige - og den tiltalte blev dømt.

Det samme usædvanlige scenario har nu udspillet sig i endnu en straffesag, som Københavns Byret afgør i dag kl. 12.

Otte skud mod bil på Nørrebro

To brødre på 23 og 29 år er tiltalt. De nægter sig skyldige - og mændene, der i begyndelsen udpegede dem som gerningsmænd, har endnu engang i retten forklaret, at de har holdt politiet for nar, og at der er et justitsmord under opsejling.

Sagen handler om et skyderi, der fandt sted 7. februar i fjor på Tagensvej, hvor fem personer i en bil blev beskudt.

Mindst otte skarpe skud blev ifølge politiet afgive tmod bilen. To mænd, der ifølge Københavns Politi er toneangivende i gruppen B27, blev ramt. Den ene fire gange - hans liv blev reddet af en skudsikker vest - den anden en gang, fremgår det af anklageskriftet.

Skyderiet af det tredje i en række, som Københavns Politi sætter i forbindelse med en konflikt mellem Brothas Souljaz fra Mjølnerparken i København og B27, som skal holde til i Bellahøjhusene.

De formodede gerningsmænd knytter politiet til grupperingen Brothas Souljaz, og mændene blev efterlyst med navn og foto af Københavns Politi kort efter skyderiet. Den yngste blev anholdt i marts, den ældste i juni. De har siddet fængslet lige siden og nægter sig skyldige.

Under de to tidligere sager har de to beskudte mænd, som politiet forbinder med B27, forklaret i retten, at de havde et horn i siden på nogle mænd fra Mjølnerparken-grupperingen, og at de bragte forkerte i fedtetfadet for at få hævn. En fra grupperingen havde snydt dem for penge, en anden havde fået dem i fængsel i adskillige måneder for skyderi i juleaften 2013.

Vidner ændrede forklaring, da de selv blev anholdt

Sagen mod de to mænd blev opgivet, men genoptaget i august, da nye oplysninger kom frem. Og siden da har de så siddet fængslet igen i den sag. Og så ændrede mændene forklaring.

Den kronologi fik under den første straffesag - i øvrigt mod en person, som ifølge politiet anses som ledende skikkelse i Brothas Souljaz - sagens anklager til at tale om, at der var indgået en lokumsaftale med mulige blodpenge, og at

mændenes nye forklaring i retten så ud til at være opfyldelsen af en profeti, som et af vidnerne før sin anholdelse havde fortalt politiet:

Blev de anholdt, ville de trække deres forklaringer. Så ville alle sagerne falde.

Der falder dom kl. 12.

Konflikten mellem B27 og Brothas

 1. 2013

  1. Mand skudt i brystet

   Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.

   Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.

   To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.

   Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".

   Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.

 2. 2014

  1. Skyderi i Bellahøj

   Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.

   Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.

  2. Mænd fængslet for skud juleaften

   To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.

  3. Skyderi på Amager

   YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.

   Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.

  4. Skyderi foran moské på Rovsinggade i København

   To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.

   Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.

   YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.

  5. Skyderi i Valby

   En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.

   En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.

   Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.

   Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.

 3. 2015

  1. Skyderi på Tagensvej

   En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.

   Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.

   I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.

   De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.

   Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.

  2. Overfald på Ladefogedvej

   En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.

   Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.

   Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  3. Skyderi i Valby

   En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.

   Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.

   Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".

   Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.

  4. YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.

   Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.

   Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.