Krimi

Nye kameraer genkender lovbrydere i trafikken

Kameraer på politibilerne kan snart genkende nummerplader og indhente informationer på alle biler, de møder i trafikken.

Skulle din bil have været til syn, eller har du glemt at betale forsikring på den? Så er det en god idé at få det bragt i orden, for snart får politiet et nyt redskab i jagten på bilister, som ikke har rent mel i posen.

Automatisk nummerpladegenkendelse, ANPG, hedder politiets nye våben, og det dækker over en teknik, som ved hjælp af kameraer indhenter data på biler, som er i nærheden af politibiler.

Liste over lovovertrædelser politiets nummerpladekameraer kan reagere på

Manglende syn.

Manglende forsikring.

Køretøjer, der er afmeldt.

Mistede, falske og efterlyste nummerplader.

Efterlyste og stjålne køretøjer.

Personer, hvor førerretten er frakendt.

Nummerplader, der er knyttet til personer, der er mistænkt for lovovertrædelser, som kan straffes med fængsel i mindst 1 år og 6 måneder.

Kilde: Bekendtgørelse om politiets anvendelse af automatisk nummerpladegenkendelse

Virker også om natten

Ét kamera filmer lige frem, og et kamera filmer bagud. Hvert kamera består af to komponenter: Ét almindeligt kamera og et infrarødt kamera, som kan aflæse nummerpladerne, selv om lyset bliver reflekteret i dem.

Kameraerne fotograferer nummerplader på biler i nærheden og kører så automatisk nummerpladen gennem et register, som patruljevognen er udstyret med.

Det er en database, som afslører, hvis der er noget, som politiet skal være opmærksom på, er det tilfældet, gør en alarm betjenten opmærksom på køretøjet.

Oplysninger gemmes i op til 2 år.

Det kan for eksempel være, hvis bilen er efterlyst, ejeren af nummerpladen er efterlyst for en lovovertrædelse, nummerpladen er afmeldt eller meldt stjålet. Er det tilfældet vil oplysningerne blive gemt i politiets database i op til to år.

Men alle de nummerplader, som ANPG ikke umiddelbart reagerer på, bliver også indsamlet, og når patruljevognen er tilbage på stationen, bliver de uploadet til en database, hvor de sammen med nummerpladens gps-koordinater gemmes i op til 24 timer.

Kan registrere 600.000 biler om dagen.

It-nyhedssitet version2.dk har tidligere skrevet, at systemet har kapacitet til at registrere cirka 600.000 biler om dagen.

Politiet regner med at tage teknologien i brug i andet kvartal af 2016, og alle politikredse får teknologien. Hver politikreds får i første omgang installeret ANPG i et til seks køretøjer.