Krimi

Mor og socialtilsynet har ikke besøgt isoleret 15-årig

Forsvarer for pige i Kundby-sag revser Holbæk Kommune. Pigen har endnu ikke haft besøg af socialtilsynet.

En 15-årig pige fra Kundby, der er sigtet i en mørkelagt sag, har hverken haft besøg af sin mor eller de sociale myndigheder, siden hun 14. januar blev varetægtsfængslet og kom i isolation ved Retten i Holbæk.

Pigens mor har slet ikke fået tilladelse til at besøge hende, oplyser pigens forsvarer, advokat Nima Nabipour, til Ritzau.

Ifølge ham har socialforvaltningen i Holbæk Kommune arrangeret et møde med pigen i slutningen af den kommende uge.

- Det vil sige, at hun så har siddet isoleret i to uger, uden at nogen fra de sociale myndigheder har taget hånd om det. Og det er ikke i orden, siger Nima Nabipour.

Forsvareren fortæller, at han tidligt i forløbet tog kontakt til kommunen for at arrangere, at pigen fik besøg af de sociale myndigheder.

Men han siger, at kommunen har handlet sløvt og langsomt i sagen.

Politiet holder kortene tæt til kroppen

Politiet har ikke ønsket at oplyse meget om sagen, og grundlovsforhøret foregik for dobbeltlukkede døre. Men ifølge Ritzaus oplysninger er pigen blandt andet sigtet for besiddelse af sprængstoffer.

TV 2 erfarer derudover, at pigen også er sigtet for at billige terror.

Tirsdag udløber fristen for isolationen, og det er så op til en dommer at beslutte, om den skal forlænges.

- Det er utrolig hårdt for hende. Og for hver dag der går, kan jeg fornemme på hende, at det bliver hårdere og hårdere at sidde derinde, og der kan vi godt blive bekymrede, når vi nu ved mere om sagen, siger Nima Nabipour.

Kundby-sagen kort

  • 13. januar: Politiet anholdet en 15-årig i Kundby ved Holbæk, sigtet for besiddelse af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger.
  • 14. januar: Den 15-årige bliver fremstillet i grundlovsforhør bag dobbeltlukkede døre ved Retten i Holbæk.
  • Hun blev efterfølgende varetægtsfænglset frem til 9. februar – i isolation frem til 26. januar.
  • 14. januar klokken 16.20 bliver en 24-årig mand ifølge politiet anholdt i Østjylland.
  • 15. januar fremstilles den 24-årige i grundlovsforhør. Han bliver varetægtsfængslet til 9.februar - isolation til 26.januar.

Kommune er uforstående over for advokats kritik

Hos Holbæk Kommune forstår man dog ikke kritikken.

- Det er simpelthen ikke korrekt. Dagen efter fængslingen tog vi kontakt til fængslet for at få en aftale på plads, men af forskellige årsager kunne det ikke lade sig gøre, siger Julie Becher, chef for "Ungeindsatsen" og børn- og ungeområdet i kommunen.

Hvad det er for nogle årsager, vil Julie Becher ikke kommentere, men hun bekræfter, at et møde nu er arrangeret.

Dagen efter grundlovsforhøret blev pigen kædet sammen med en 24-årig hjemvendt syrienskriger, som også blev fremstillet for en dommer.

Under sit ophold i Syrien skal manden have lært at håndtere våben.

Han har desuden opfordret til jihad på en af sine tidligere Facebook-profiler, ligesom han har siddet fængslet for blandt andet vold og røveri, skriver DR Nyheder.

På en af sine profiler på de sociale medier kalder den 15-årige pige manden "min bedste ven". Hun har også uploadet et billede af ham på sin profil.