Krimi

Betjent til selvmordstruet: Bare gør det - men vi vil ikke have noget svineri

I 2014 modtog politiet 92 disciplinærsager mod ansatte, og syv betjente blev afskediget.

Politiet skal opretholde lov og orden, men det er ikke altid tilfældet, at betjentene selv formår at leve op til dette.

Det viser den seneste årlige opgørelse over disciplinærsager i politiet for 2014. 

Heraf fremgår det, at Rigspolitiet modtog indberetninger om 92 disciplinærsager mod ansatte. Som følge heraf blev 18 betjente suspenderet, mens én blev midlertidigt overført til anden tjeneste. I alt blev 61 sager afgjort, hvor syv betjente blev afskediget, én blev degraderet, 22 modtog en bøde, 14 blev irettesat og 17 modtog advarsler, mens yderligere 17 sager blev afgjort uden disciplinær forfølgning. 

Sagerne dækker blandt andet episoder, hvor betjente har misbrugt deres stilling, magtanvendelse og sprogbrug. 

Vil du spise skidtfisk?

Således blev en selvmordstruet person, som ringede til alarmcentralen, modtaget af en betjent med ordene:

- Hvordan vil du dræbe dig selv (...)vil du spise skidtfisk, indtil du bliver kvalt i det eller hvad?

Da personen efterfølgende oplyste, at han ville skære sin pulsåre over og tage en plastikpose udover, svarede betjenten:

- Ja, bare gør det stille og roligt. Vi vil fandeme ikke have noget svineri, jo (...) Den med plastikposen, den er sådan set god nok, men det kunne være, at du skulle snakke med en doktor, inden du gør det. 

Efterfølgende blev betjenten idømt en bøde på 1.000 kroner af Rigspolitiet, som fandt håndteringen af alarmopkaldet uprofessionel, usaglig og udtryk for alvorlig mangel på dømmekraft.

Du ser skidegodt ud

I en anden sag modtog en politiassistent en advarsel efter at have grebet fat i en kvinde mod hendes vilje og opfordret hendes venner til at tage billeder af hende sammen med sig samt for at have udtalt:

- Du ser bare skide godt ud, kom nu bare. Du er bare så dejlig.

To betjente blev i to forskellige sager idømt bøder på 1.000 kroner, da de trådte i tjeneste og viste deres politilegitimation under byture. 

Patroner gik af på komfur

En anden betjent fik en bøde på 3.000 kroner og en advarsel, efter vedkommende havde efterladt en taske med 42 styk 9. mm ammunition på et komfur, hvorefter tasken brød i brand og patronerne begyndte at gå af. 

Blandt sagerne om magtanvendelse blev en betjent idømt en bøde på 1.000 kroner for at have lavet benspænd på en anholdt, som der var ilagt strips, og derfor ikke var i stand til at tage fra med armene, og i stedet faldt, slog hovedet i asfalten og fik skader i ansigtet.

Det kostede en anden betjent en bøde på 2.000 kroner, efter han iført uniform havde uddelt vareprøver fra et hudplejefirma, som han også var indehaver af. 

Trusler og aflytning af ekskærester

En betjent mistede sit job og blev idømt tre måneders ubetinget fængsel for vold, ulovlig tvang og vidnetrusler, da han opsøgte sin ekskæreste, beskyldte hende for at have en affære og tvang sig adang til hendes lejlighed, hvor han trykkede sin arm mod hendes hals, så hun ikke kunne trække vejret, og truede med at ødelægge hendes liv, hvis hun meldte sagen til politiet.

En anden betjent blev afskediget, efter han havde aflyttet sin tidligere kæreste samt foretaget uberettigede opslag i politiets registre og uretmæssigt havde brugt sit tjenestevåben. 

En betjent i Grønland modtog en betinget dom og søgte efterfølgende sin afsked fra politiet, efter han forsøgte at opnå samleje eller anden kønslig omgang med piger, som han kontaktede via sms eller Facebook. 

Eksamensnyd

Allerede under uddannelsen kom andre politielever i klemme. En elev blev irettesat og bortvist fra Den Norske Politihøjskole i etår efter at have plagieret en kollegas besvarelse under en eksamen. 

En anden politistuderende kopierede et afsnit fra en tidligere opgave, da vedkommende skulle skrive den afsluttende gruppeopgave i faget "Forebyggelse".

Stripper og kanonslag til afskedsfest på lokalstation

Sidst men ikke mindst blev 12 betjente straffet for at have deltaget i en afskedsfest, som kørte af sporet. Festen blev holdt i forbindelse med, at flere kollegaer stoppede i afdelingen, men ud over, at der blev indtaget store mængder alkohol, blev der hyret en stripper og affyret kanonslag, hvilket fik flere borgere til at ringe til alarmcentralen. 

De involverede betjente modtog bøder på mellem 1.000 kroner og 7.500 kroner, mens en betjent efterfølgende frivilligt søgte sin afsked, en anden blev fyret og to blev degraderet.