Politiet forbyder danske Joanna at kæmpe imod Islamisk Stat: - Latterligt
Dommer i Københavns Byret skal teste lovstramning, som forbyder statsborger at forlade Danmark. Kurdisk kvinde protesterer imod indgreb.
En ung kurdisk kvinde har fået forbud mod at rejse ud af Danmark, fordi hun har deltaget i væbnet kamp i Irak. Nu forsøger hun at få en dommer til at ændre politiets afgørelse.
- Det er fuldstændig latterligt, har Joana Palani tidligere sagt om forbuddet.
Hun har fortalt, at hun har kæmpet mod terrororganisationen Islamisk Stat, IS, som også det officielle Danmark har bekriget.
Imidlertid tog Københavns Politi passet fra hende i september og forbød hende at forlade Danmark.
Udrejseforbud prøves i retten
Indgrebet er muligt på grund af en lovændring sidste forår. Med loven ville Folketinget sætte en stopper for, at for eksempel radikaliserede unge bliver rekrutteret og rejser ud til væbnede konflikter i Syrien og andre steder - og for eksempel slutter sig til Islamisk Stat.
Indtil nu har en god håndfuld fået inddraget passet, og heriblandt er altså Joanna Palani.
Så vidt vides er det første gang, at et forbud mod udrejse bliver testet i retten. En dommer i Københavns Byret behandler sagen tirsdag.
Nægter tilknytning til milits
Selv har Joana Palani fortalt, at hun med de kurdiske Peshmerga-styrker har kæmpet mod Islamisk Stat i Syrien. Hun har rang af sergent og har ansvar for at træne kvindeenheder.
Kvindens forhold er blevet undersøgt af efterforskere i Københavns Politi, som dog ifølge hendes advokat, Thorkild Høyer, har begået en fejl.
Politiets afgørelse hviler angiveligt på, at Joanna Palani skulle have tilsluttet sig YPG, der er en kurdisk milits med tilknytning til PKK, Kurdistans Arbejderparti, som står på EU's og USA's terrorlister.
Men det passer ikke, udtalte advokat Høyer, da sagen kom frem i oktober.
Syv har fået udrejseforbud
Byretsdommeren ventes at skulle se nærmere på politiets begrundelse. Men problemet er, at paslovens formuleringer om betingelsen for det drastiske indgreb i en statsborgers bevægelsesfrihed er vage.
Indgrebet kan ske, blot når der "grund til at antage", at borgeren har til hensigt at deltage i aktiviteter, som "kan indebære eller forøge en fare for statens sikkerhed, andre staters sikkerhed eller en væsentlig trussel mod den offentlige orden."
Siden marts sidste år har i alt syv personer fået forbud mod at rejse ud af Danmark, har Rigspolitiet oplyst til Ritzau.
Østjyllands Politi har udstedt fire forbud, mens Midt- og Vestjyllands Politi, Københavns Vestegns Politi samt Københavns Politi hver tegner sig for et.