Krimi

Familiefar dømt for menneskesmugling: Kørte flygtninge til færgen

En 41-årig mand er blevet dømt for menneskesmugling, efter han gav fem afghanske flygtninge et lift til færgen i Grenaa.

En 41-årig mand fra Østjylland er af Retten i Randers fredag morgen blevet idømt en bøde på 5000 kroner for menneskesmugling.

Manden har erkendt, at han den 8. september sidste år kørte til Flensborg og hentede fem flygtninge, efter han i tv havde set de store grupper af flygtninge og migranter, der vandrede på de danske motorveje. Han har forklaret, at han ikke vidste, at det var ulovligt.

Den 41-årige har tidligere fortalt til TV 2 Østjylland, at det særligt var billederne af børn, som gjorde indtryk. Manden er selv familiefar, og han ville ved at tilbyde et lift gøre rejsen lettere og mere komfortabel for en enkelt flygtningefamilie.

- Jeg var blevet meget berørt af de billeder jeg havde set på fjernsynet, så jeg ville gerne hjælpe, forklarede manden i retten.

Den 41-årige har valgt ikke at anke dommen.

Flere sager på vej

Den 41-årige kørte i september til Flensborg, hvor de fem afghanere var de første personer, han mødte. Han har forklaret, at han tilbød dem et gratis lift og selv foreslog at køre dem til færgelejet i Grenå frem for til togstationen i Kolding, som de ellers selv foreslog.

- Da vi kom til Grenå gik jeg med ind på billetkontoret og forklarede, at de skulle have en billet til Sverige. De fik en enkeltbillet, som de selv betalte, forklarede manden i retten.

Udlændingeloven - milde menneskesmugling

  • Ifølge myndighederne er det en overtrædelse af udlændingeloven, når danskere fragter flygtninge og/eller migranter gennem landet.
  • De henviser til § 59, der også kaldes "den milde" paragraf for menneskesmugling.
  • Paragraffens styk 8 siger, at "med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at indrejse i eller rejse gennem landet."

Kilde: Retsinformation.dk

I alt blev 46 danskere sigtet omkring den 7.-9. september, og sagen mod den østjyske mand er den første retssag oven på den stribe af sager.

Forsvarer: Uklædeligt at straffe god gerning

Forsvarer Peter Zacher havde bedt om strafbortfald, da han hæftede sig ved, at den 41-årige ikke ønskede at gøre noget ulovligt, men blot ville hjælpe folk i nød.

- Jeg synes ikke, det er klædeligt at man skal straffes for at gøre en god gerning. Man må også forstå situationen som den var, og samtidig fragtede DSB tusindvis af flygtninge uden konsekvenser, siger Peter Zacher til TV 2.

Paragraffen i udlændingeloven, den østjyske mand er tiltalt efter, kan give alt fra bødestraf til fængsel op til to år, men anklagemyndigheden havde på forhånd oplyst, at man ville kræve bødestraf i sagen. Anklager Tine Friis fra Østjyllands Politi argumenterede for en bødestraf på 15.000 kroner, men dommeren valgte altså med en bøde på en tredjedel af dette beløb.

- Anklagemyndigheden har indbragt sagen for retten for at få rettens afgørelse på, hvad det skulle koste. Det har vi fået nu, og det er jeg sådan set tilfreds med, siger Tine Friis til TV 2.