Krimi

Calle smugler flygtninge til Sverige: Det er ikke rigtig kriminalitet

En 20-årig dansker smugler flygtninge til Sverige i båd, selvom han ved, at det er ulovligt.

20-årige Calle Vangstrup fra København anslår selv, at han siden efteråret har smuglet 20-30 flygtninge til Sverige.

Han er medlem af netværket "Medmenneskesmuglerne", som er en gruppe af aktivister, der hjælper asylsøgere ved at sejle dem over Øresund i private både. Velvidende at han begår ulovligheder.

- Jeg synes, at den flygtningepolitik, der er blevet ført, siden den nye regering kom til, ikke har været særlig medmenneskelig. Så jeg har hjulpet nogle personer i nød, og det synes jeg ikke rigtigt er kriminalitet, siger Calle Vangstrup.

Sigtet af dansk politi

Den 20-årige studerende er blevet sigtet af dansk politi for at have smuglet flygtninge til Sverige i efteråret. Men det tager han ikke så tungt.

- Jeg har givet noget stort til nogen, der havde ingenting. Og den ulovlighed, jeg har gjort, har så lille konsekvens for mig, i forhold til hvad jeg har gjort for dem, siger Calle Vangstrup.

Første gang han var med til at fragte en person over Øresund, var det en spontan beslutning. Han kørte ind til Hovedbanegården, hvor han mødte én mand, som han hjalp med at sejle til Sverige.

- Jeg var lidt nervøs, fordi jeg brød loven, men jeg frygtede egentligt mere, om politiet ville tilbageholde manden, som vi hjalp, husker Calle Vangstrup.

Første dansker straffet

Fredag blev den første dansker straffet for at have fragtet flygtninge gennem Danmark i efteråret. Retten i Randers idømte en 41-årig østjysk mand en bøde på 5.000 kroner. Lovovertrædelsen kan dog potentielt give op til to års fængsel.

Udlændingeloven - milde menneskesmugling

  • Ifølge myndighederne er det en overtrædelse af udlændingeloven, når danskere fragter flygtninge og/eller migranter gennem landet.
  • De henviser til § 59, der også kaldes "den milde" paragraf for menneskesmugling.
  • Paragraffens styk 8 siger, at "med bøde eller fængsel indtil 2 år straffes den, der forsætligt bistår en udlænding med ulovligt at indrejse i eller rejse gennem landet."

Kilde: Retsinformation.dk

Det får dog hverken Calle Vangstrup til at fortryde sine handlinger eller til at frygte en fremtidig dom til ham selv.

- Jeg vidste godt, at det ville komme, at nogen ville blev dømt. Men jeg synes, det er en rimelig mild dom. Jeg ved også, at jeg bliver dømt på et tidspunkt, spørgsmålet er nærmere hvornår, siger han.

Den unge menneskesmugler mener, at det vil være at "stavnsbinde" en person til Danmark, hvis man ikke tillader personen at rejse videre til Sverige. Derfor vil han også fortsætte sine ulovligheder.

- På et tidspunkt bliver man nødt til at gøre op med sig selv, om den lov, man bryder, er retfærdig. Og jeg mener, at den er uretfærdig, og derfor har jeg ikke nogen moralske kvaler, siger Calle Vangstrup.

Kystvagt patruljerer i døgndrift

Sverige skærpede sidste år grænsekontrollen, og den svenske kystvagt har også iværksat bevogtning på vandet mellem Sverige og Danmark, der nu patruljeres i døgndrift. Det har den svenske kystbevogtning tidligere oplyst til TV 2.

Der er ifølge kystvagten altid mindst et eller to fartøjer på vandet, som skal patruljere området for både med migranter og flygtninge med kursen mod Sverige. Formålet er dog ikke at stoppe menneskesmuglere som Calle Vangstrup.

- Det er først og fremmest af sikkerhedsmæssige årsager. Kommer der flygtningene i interimistiske både, skal vi være i stand til hurtigt at bringe dem i sikkerhed. Men vi hverken tvinger nogen til at vende om eller tjekker dokumenter til søs, har John Christoffersson, der er vagthavende ved Kystbevogtningen, tidligere på måneden fortalt til Aftonbladet.