Krimi

Sigtet i mulig terror-sag: 15-årig viste tegn på radikalisering på nettet

Den 15-årige pige, der er blevet varetægtsfængslet, ændrede på få måneder adfærd på de sociale medier.

Den 15-årige pige fra Kundby, der onsdag ifølge TV 2s oplysninger er blevet anholdt for besiddelse af sprængstoffer og billigelse af terrorisme, har inden for det seneste år været igennem en mental rejse, der torsdag foreløbigt er endt med, at pigen er varetægtsfængslet i isolation frem til 26. januar.

Pigen har været særdeles aktiv på en lang række sociale medier på internettet, og en gennemgang af hendes profiler, ”synes godt om”-tilkendegivelser, billeder og kommentarer giver et indblik i, hvordan hun på få måneder udviklede en selvopfattelse som jihadist med sympati for terrororganisationer.

Hun har blandt andet "syntes godt om" videoer af kendte jihadister og terrorister, ligesom hun har uploadet talrige billeder af personer med forskellige våben - muligvis nogen, hvor hun selv poserer med våben.

Grundlovsforhør for dobbeltlukkede døre

Politiet har ikke villet kommentere, hvad der er foregået, og hvad pigen er anholdt for, men hele onsdag eftermiddag og aften var bomberyddere, beredskabsfolk og politifolk massivt til stede ved pigens adresse i den lille by Kundby på Vestsjælland.

Hemmelighedskræmmeriet fortsatte torsdag, hvor dommeren efter ønske fra både forsvarer og anklager valgte at have dobbeltlukkede døre, da pigen blev fremstillet i grundlovsforhør.

Overvåget af PET

TV 2s krimi- og retsreporter, Janni Pedersen, vurderer, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) muligvis er blevet opmærksom på den 15-årige pige ved at overvåge hende på de sociale medier.

Hendes adfærd på nettet ville dog ikke være nok til at føre til anholdelse og ransagning, mener hun.

- På baggrund af det vi har set på de sociale medier, vil jeg formode, at man i første omgang vil tage en præventiv samtale med hende og kontakte kommunen, hun bor i.

- Men i og med at vi ved, at hun også er sigtet for en eller anden form for besiddelse af sprængstoffer, så kommer vi op på et niveau, hvor det ikke handler om at tage en venlig samtale, men om at agere, siger Janni Pedersen.

Janni Pedersen forklarer, at PET i tidligere terrorsager har reageret, efter man er blevet tippet af udenlandske efterretningstjenester eller af bekymrede mennesker i nærområdet.

- Nu skal det nævnes, at pigen ikke er sigtet efter terrorparagraffen. Men når PET modtager et tip, så har vi set, at man begynder at overvåge folk både på internettet og fysisk. Fra tidligere sager har vi set, at indkøb af acetone og kunstgødning (begge dele kan bruges til at fremstille sprængstof, red.) har været bekymrende adfærd, som PET har reageret på, siger hun.

Man kunne spekulere i, om hun er blevet spændt for en vogn af en radikalist, som hun er blevet forelsket i eller om det er en forvildet teenagepige. Det ved vi ikke. Men det er en ganske usædvanlig sag

Janni Pedersen, TV 2s krimi- og retsreporter

Kan være blevet spændt for en vogn

Under sin udvikling mod islamisme har den 15-pige været på en eller flere rejser til Tyrkiet, og det fremgår af flere ytringer på sociale medier, at hun haft et romantisk forhold til en mand i landet.

Med de oplysninger in mente mener Janni Pedersen, at der muligvis kan være tale om, at pigen er blevet påvirket af manden og dermed søgt over mod en radikal fortolkning af islam.

- Vi taler om en 15-årig pige fra Vestsjælland, som tydeligt har billiget kendte jihadister og terrorister, og som er blevet særdeles aktiv som muslim de seneste par måneder. Man kunne spekulere i, om hun er blevet spændt for en vogn af en radikalist, som hun er blevet forelsket i, eller om det er en forvildet teenagepige. Det ved vi ikke. Men det er en ganske usædvanlig sag, siger Janni Pedersen.

Se interview med nabo til den 15-årige pige fra Kundby:

- Lige meget hvor man opholder sig geografisk

Chef for Institut for Strategi på Forsvarsakademiet og tidligere chef i PET, Anja Dalgaard-Nielsen, mener at måden hvorpå personer bliver rekrutteret til ekstremistiske netværk har ændret sig i takt med udbredelsen af sociale medier.

- Sociale medier har været beskrevet som et virtuelt ekkokammer, hvor folk kan finde ligesindede og også gradvist kan blive sluset ind i de her miljøer og kan finde en form for fællesskab og en sag. 

- Med virtuelle fællesskaber er det jo lige meget, hvor man opholder sig geografisk. Man har adgang til dem, hvis man har en iphone eller andet, forklarer Anja Dalgaard-Nielsen.

Hun pointerer samtidig, at radikalisering ikke nødvendigvis behøver at ske ved dybe ideologiske eller religiøse fordybelser og refleksioner.

- Hyppigt så er det langt, langt mere tilfældigt. Nogen gange banalt, en søgen efter fællesskab, en søgen efter opmærksomhed, og det kan den her sag være et eksempel på.

En usædvanlig sag

Dommerens beslutning om at holde grundlovsforhøret for dobbeltlukkede døre tyder på, at der er tale om en særlig sag.

Det vurderer advokat Henrik Stagetorn, der samtidig påpeger det usædvanlige i at varetægtsfængsle en 15-årig pige i isolation.

- Det tyder på, at der er et eller anden helt særligt her, men det bliver jo gætterier. Det er sådan set problemet ved de dobbeltlukkede døre, at vi ikke får indsigt i, hvad der sker, siger han til TV 2 og forklarer, at årsagen til mørklægningen kan være, at det kan skade efterforskningen at give offentligheden indsigt i sagen.