Krimi

Pige mistænkt for besiddelse af sprængstoffer: Varetægtsfængslet i isolation

En 15-årig pige fra Kundby blev anholdt onsdag eftermiddag for blandt andet at være i besiddelse af sprængstoffer.

Opdatering: Den 15-årige pige er blevet varetægtsfængslet frem til 9. februar og skal sidde i isolation frem til 26 januar.

En 15-årig dansk pige fra Kundby ved Holbæk er onsdag eftermiddag omkring kl. 14.30 blevet anholdt og sigtet for besiddelse af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger. Det erfarede TV 2 onsdag aften.

Pigen er blevet fremstillet i grundlovsforhør torsdag klokken 12 i Retten i Holbæk.

Ifølge TV 2s oplysninger har anklageren bedt om såkaldt dobbeltlukkede døre. Det betyder, at offentligheden ikke kan få kendskab til de sigtelser, der er rejst mod pigen.

Dommeren i Holbæk har valgt at følge anklagerens krav om mørklægningen den 15-årige piges sag, og tilhørerne må derfor ikke få besked om de sigtelser, politiet har rejst mod pigen.

Ifølge TV 2s oplysninger er pigen konkret sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 192 a, stk. 2, der tilsiger, at den, der overtræder lovgivningen om våben og eksplosivstoffer, straffes med et til seks års fængsel. 

Bomberyddere arbejdede på pigens adresse

Politiet har sammen med hærens ammunitionsryddere onsdagen igennem arbejdet omkring pigens adresse i landsbyen Kundby ved Holbæk, hvor hun bor sammen med sin mor. Politiet fortæller til TV 2 Øst, at ingen har været i fare i forbindelse med rydningen af huset.

Den anholdte er ifølge TV 2's oplysninger en 15-årig etnisk dansk pige, der er konverteret til islam. Det fremgår også af hendes Facebookprofil. 

Af pigens Facebookprofil fremgår det også, at hun blandt andet er medlem af en gruppe for danske medlemmer af den islamiske organisation Hizb ut-Tahrir. 

Sigtet for besiddelse af sprængstoffer

Ifølge TV2 oplysningers er hun sigtet for besiddelse af sprængstoffer og for at billige terrorhandlinger. Ifølge TV 2s oplysninger er den 15-årige sigtet efter paragraf 136, som hører under terrorlovgivningen og som blandt andet dækker forbrydelser mod staten og statens sikkerhed.

Politiet har torsdag morgen ikke nogen kommentarer til sagen.

Tidligere PET-chef: Meget besynderligt

Den tidligere PET-chef Frank Jensen vurderer, at sagen er meget besynderlig. Specielt på grund af de manglende informationer fra PET. 

- Myndighedernes håndtering er også helt atypisk efter danske forhold. Normalt melder man ud, når der er en sag med sådanne aspekter i, siger han og henviser til de sidste 10 års terrorhistorie, hvor politiet og PET relativt hurtigt har fortalt, hvorvidt der var en sag. 

- Den anden ting er, at det drejer sig om så ung en pige på 15 år. Og så kommer der det her om sprængstoffer. Det er ganske usædvanligt, lyder det fra den tidligere PET-chef.

Rekruttering er rykket på nettet

Også Anja Dalgaard, chef for Institut for Strategi ved Forsvarskademiet og tidligere chef for PETs præventive afdeling, kalder anholdelsen usædvanlig. 

- Hun er ganske ung og fra en lille by, borte fra de store ekstremistiske netværker, de ting er i en dansk kontekst usædvanlige, siger hun og tilføjer, at det måske kan indikere den stigende betydning af virituelle fællesskaber.

Rekruttering er således i vid udstrækning rykket over på nettet, samtidig med, at den retter sig mod meget unge mennesker. 

Vi har glemt pigerne

Debattøren Khaterah Parwani arbejder med afradikalisering, og hun mener, at Danmark, i sin fokuseren på unge, muslimske mænd, har glemt pigerne.

- Ikke kun de unge piger, der rent faktisk befinder sig i miljøet, men også kvinder, som ønsker at forlade miljøet. Der er ofte tale om kvinder med børn, som vil sige farvel til miljøet. De står på bar bund og bliver svigtet af myndighederne. Vi har overhovedet ikke noget tiltag, som eksklusivt fokuserer på de unge piger. Jeg tror, vi kommer til at se lignende sager, hvis ikke vi tager hånd om det modsatte køn, siger hun. 

Khaterah Parwani efterlyser blandt andet flere kvinder i antiradikaliseringsarbejdet, som i højere grad kan række ud efter de unge kvinder. 

NB: I første udgave af denne artikel skrev vi, at den 15-årige pige havde foretaget prøvesprængninger. Efterfølgende har TV 2 fået oplysninger om, at dette ikke var tilfældet.