Krimi

Politi: Sådan skaffede tre mænd våben fra fængselscellen

Disse tre personer blev likvideret den 11. november 2015 i en lejlighed på Frederiksberg, København. Privatfoto. / Privatfoto.

Tre fængslede mænd instruerede kammerater i at skaffe våben til 'mulig hævn', mener politiet.

Tre af de 12, der her til formiddag blev fremstillet i grundlovsforhør for at have skaffet to skarpladte pistoler og en jagtriffel, afsonede fængselsstraffe, mens de ifølge sigtelsen var med til at skaffe våben.

Det fortalte specialanklager Jakob Buch-Jepsen, Københavns Politi, her til formiddag ved Retten på Frederiksberg under grundlovsforhøret.

Politiet skrev i en pressemeddelelse tirsdag morgen, at våbenene menes at skulle være brugt til 'mulig hævn af drabene på deres venner', men tirsdag blev de 12 alene sigtet for våbenbesiddelse 'under særdeles skærpende omstændigheder'.

To af de tre afsonere, T og H, er dømt i en meget omtalte drabssag, der endte i Højesteret.

Ofret i sagen, Jon Patorra, hvis bror var medlem af Bandidos, mistede livet efter et gadeslagsmål i Vanløse i 2012. Den tredje er dømt for dødsvold i Tingbjerg i 2014.

T deltog ifølge sigtelsen i at skaffe en skarpladt pistol med seks skarpe patroner. Politiet mener, at han fra fængslet 'via tilskyndelse, anvisninger og instruktioner over telefon' til flere af de medsigtede i sagen var med til at sørge for, at en medsigtet kunne afhente pistol og ammunition hos på Odense Banegård 14. november 2015 ved 20.00-tiden og transportere det til København.

Den formodede pistolmand blev anholdt kl. 21.46 i et intercitytog ved Valby Station med våben og ammunition og blev fængslet dagen efter.

Sigtet for at skaffe jagtriffel fra cellen

De to andre afsonere var ifølge sigtelsen katalysatorer for at skaffe en skarpladt jagtriffel, der efter politiets opfattelse blev hentet juleaften et indtil videre ukendt sted på Frederiksberg.

Politiet mener, at de to afsonere - den ene er beslægtet med en af de tre, der var blevet likvideret på Frederiksberg en måned forinden - 'via tilskyndelse, anvisninger og instruktion, til dels via telefonsamtaler og chat' sørgede, at tre af de sigtede kunne hente våbnet hos en formodet leverandør, der også begæres fængslet i sagen.

Våbnet blev senere fundet skjult under et halvtag hos en af de sigtedes forældre i Vanløse, fremgår det af sigtelsen.

Alle 12 nægter sig skyldige. Ingen af dem ønskede tirsdag at udtale sig i retten, der lukkede dørene, efter at sigtelserne var læst op, fordi der er medgerningsmænd på fri fod, og fordi de sigtede ikke skal have mulighed for at klappe forklaringerne af indbyrdes.