Krimi

Henrettede drenge på Amager med nakkeskud: Nu vil han prøveløslades

Dobbeltmorderen Naum Conevski og hans forsvarer vil 21. januar forsøge at overbevise Københavns Byret om, at han er rask nok til en prøveløsladelse.

Efter at have afsonet næsten 32 år af en livstidsdom for et dobbeltdrab på Amager i 1984, vil den 66-årige Naum Conevski nu prøveløslades.

Det fortæller Naum Conevskis forsvarer Bjørn Elmquist til TV 2.

Naum Conevskis navn blev kendt i den danske offentlighed, da han i 1985 blev idømt livsvarigt fængsel for året forinden at have henrettet to drenge med nakkeskud på Femøren ved Amager Strand.

Den makedonske statsborger blev efter tre år i fængsel erklæret sindssyg. Derfor blev han overført til en sikrede anstalt i Nykøbing Sjælland, og de seneste 18 år har han været indlagt på den lukkede afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans.

Men nu er det altså på tide, at han prøveløslades, mener advokat Bjørn Elmquist.

Han henviser til, at de psykiatriske eksperter, der har behandlet Naum Conevski, ikke mener, en prøveløsladelse vil udgøre en sikkerhedsrisiko.

- Han er velbehandlet og under behandling. Og de sidste 14 år har de (psykiaterne, red.) sagt, at han ikke udgør nogen fare for tilbagefald i kriminalitet. Hverken ligeartet eller anden kriminalitet, siger Bjørn Elmquist til TV 2.

- Helt uforståeligt

Han kalder det ”helt uforståeligt”, at Naum Conevski fortsat skal være spærret inde på en lukket psykiatrisk afdeling og henviser blandt andet til, at Conevski – uden at skabe problemer - gennem flere år har haft lov til at tage på ledsaget udgang til omkringliggende butikker.

Ifølge Bjørn Elmquist er det politiet, der sætter en stopper for en prøveløsladelse.

- De har jo ikke en faglig indsigt i hans forhold. Det er psykiaterne, og det må vi have tillid til, for ellers kan vi ikke bruge systemet til noget, siger han.

Har fået afslag på prøveløsladelse mange gange

Naum Conevski har flere gange søgt om at afsone resten af sin dom i hjemlandet Makedonien, hvor hans voksne datter, børnebørn og venner bor, men for fire år siden fik han den seneste afvisning på trods af, at blandt andet rigsadvokaten mente, det var en god idé.

Det er også blevet til en del anmodninger om prøveløsladelser, men de er alle blevet afvist. Den seneste i sommeren 2015. Siden har Naum Conevski fået tilknyttet Bjørn Elmquist som forsvarer, og den 21. januar skal de to til et forberedende retsmøde hos Københavns Byret.

Bjørn Elmquist forklarer, at formålet er at få lov til en mundtlig fremstilling for Københavns Byret. Hidtil har det kun været skriftlige anmodninger, der er blevet behandlet, men nu ønsker advokaten blandt andet at indkalde psykiatere, der kan vidne til fordel for en prøveløsladelse.

Afvist af frygt for dødsliste

Da Naum Conevski i 2012 fik afslag på at afsone resten af sin dom i Makedonien, var det ifølge Berlingske Københavns Politi, der modsatte sig. Blandt andet fordi han på det tidspunkt ikke erkendte sin forbrydelse.

Bjørn Elmquist siger, at han ikke vil gå i detaljer med, om hans klient angrer dobbeltmordet i 1984, men siger alligevel:

- Som jeg vurderer ham, har han affundet sig med, at det var, hvad der skete, og det har han taget sin straf for nu. Han skal videre herfra.

En anden bekymring hos politiet i 2012 var, at Naum Conevski, da han afsonede i Herstedvester Fængsel, skrev en dødsliste med navne på personer, han ville til livs.

Ifølge Ekstra Bladet var nogle af navnene på den liste tidligere retsformand i Østre Landsret, Hans-Otto Vollmond, og den dengang 16-årige Dennis, der slap levende fra morderen på Femøren, og som vidnede mod ham i nævningetinget i Østre Landsret. 

Hos politiet har bekymringerne gået på, at Conevski fortsat ønsker hævn over personerne på dødslisten, men med psykiaternes udtalelser mener Bjørn Elmquist, at de bekymringer er helt ubegrundede.

Direkte adspurgt, om han kan forstå, hvis nogen vil føle sig utrygge ved en prøveløsladelse, svarer Bjørn Elmquist nej.

- Jeg ved godt, at sådan er den menneskelige natur indrettet, men vi må da have en tillid til, at de psykiatere, vi har sat til at behandle folk, ved, hvad de taler om, siger Bjørn Elmquist og tilføjer, at han mener, Conevski med snart 32 års strafafsoning har opfyldt kravet om retsfølelse hos ofrene.

- Man bliver nødt til at have tiltro til de udtalelser, der kommer fra den højeste faglige ekspertise på området. Det vil sige de psykiatere, der sidder og behandler ham. Deres udsagn har siden 2004 været ganske entydigt positive, og derfor bliver folk, selvom der er mange følelser inden for området, nødt til at have tillid til det.

Sagen kort: Henrettelser med nakkeskud

Natten mellem den 19. og 20. maj 1984 overnattede tre drenge omkring et lejerbål på et lille græsareal på Amager Strand, da Naum Conevski dukkede op.

Makedoneren havde en pistol i hånden og beordrede drengene til at udlevere deres pistol. Da de afviste at være i besiddelse af en pistol, beordrede Conevski dem ned at ligge, og gik derefter rundt om drengene i flere minutter, mens han fløjtede og tilsyneladende nød sin magt.

Herefter gik han hen til 16-årige Dennis Ruben Andersen og trykkede sin Colt mod hans nakke.

- Skal jeg skyde dig? spurgte han.

- Nej, nej, nej, råbte teenageren.

Conevski gik derefter hen til 20-årige Enrico Per Nielsen, som fik pistolen i nakken med det samme spørgsmål.

- Det er op til dig, lød svaret.

Conevski trykkede på aftrækkeren, og affyrede et skud, som dræbte den 20-årige.

Dennis sprag derefter op og flygtede hen ad stranden. Conevski skød efter ham, og en kugle flænsede teenagedrengens jakke og fortsatte forbi hans nakke.

Bagefter gik Conevski hen til 16-årige Brian John Petersen og skød ham i nakken.

Den unge Dennis Ruben Andersen, som havde oplevet, at de to kammerater blev skudt, kontaktede politiet.

- En fremmedarbejder har skudt mine to venner nede ved stranden. For helvede, I må gøre noget, lød beskeden, som blev afspillet under den efterfølgende retssag.