Russisk skib stoppet i Øresund: Besætningen var fuld

Tre ansvarshavende medlemmer af besætningen på en russisk coaster, der fredag var på vej sydpå igennem Øresund, havde muligvis valgt at fortsætte nytårsfesten lidt for længe. Det drejer sig om skibets kaptajn, førstestyrmand og maskinmester

Klokken 10.15 blev politiet alarmeret af Forsvarets Søredningstjeneste. Her havde man overvåget coasteren, Ivan Bobrov, fordi det cirka 100 meter lange skib sejlede udenfor den planlagte rute.

Og da man fik fat på skibet over radioen, fik man mistanke om, at besætningen var beruset, fortæller vagtchef ved Nordsjællands Politi, Palle Jørgensen.

- Kaptajnen snøvler noget i det. Vi får sendt politifolk derud med en Marinehjemmeværnets fartøjer, og konstaterer at de ansvarshavende på skibet er fulde, siger vagtchefen til TV 2.

Da politiet kommer ombord på coasteren, bliver der taget en test med alkometer. På grund af den høje promille, bliver de tre personer anholdt. Grænsen ligger på 0,5 promille for søfolk.

I alt var der ni personer om bord, og skibet ligger nu til anker ved Helsingør.

Skal i grundlovsforhør lørdag

Politiets jurister skal nu vurdere, hvad der skal ske med de tre russere. De vil blive fremstillet i grundlovsforhør lørdag, med henblik på fængsling ud fra udlændingeloven.

Ifølge vagtchefen vil sådan en episode normalt udløse fængselsstraf.

- Det er en overtrædelse af søloven i og med, at de ansvarshavende på den russiske coaster har drukket så meget, at de ikke er i stand til at føre det her fartøj forsvarligt, lyder det fra Palle Jørgensen.

De tre anholdte er ved at blive afhørt på politistationen i Helsingør. Mandag vil en blodprøve vise, hvor høj en promille sømændene havde i blodet, da de blev tilbageholdt.

Ikke første gang

Med jævne mellemrum griber myndighederne ind over for stærkt berusede førere af fragtskibe.

For næsten præcis et år siden blev en kaj i Assens smadret, da en fuld russisk kaptajn ville styre et estisk skib i havn. Hans promille var så høj, at politiets alkometer ikke kunne måle den.

I andre sager med fulde skibsførere er det endt med bøder, og i nogle tilfælde er søfolk blevet frakendt retten til at udfolde sig i dansk farvand i en bestemt periode.

Tidligere sager om fulde kaptajner

Søfolk bliver med jævne mellemrum anholdt for at sejle tunge fragtskibe gennem danske farvande med alkohol i blodet.

  • September 2015: Polsk kaptajn på 230 meter langt fragtskib anholdt af Nordjyllands Politi for at sejle med høj promille.
  • Oktober 2014: En hollandsk kaptajn ramte kajen i Aalborg Havn, da han skulle lægge til. Hans promille var 2,0.
  • Oktober 2013: Et maltesisk fragtskib med en beruset ukrainsk kaptajn ved roret stødte på grund ved Helsingør.
  • Marts 2013: En beruset russisk kaptajn sad bag roret, da et 146 meter langt tankskib stødte på grund i Øresund. Olie- og kemikalieskibet sejlede med fuld kraft ind i en sandbanke ud for Kastrup.
  • Februar 2013: Et 82 meter langt fragtskib var i februar i år få minutter fra at støde på grund ved Sjællands Odde. Kaptajnen var drattet om af druk på skibet.
  • Januar 2013: En 60-årig russisk kaptajn på en 67 meter lang coaster sejlede faretruende tæt på strandbredden i Nordsjælland. Politiet rykkede ud og fik ham til at kaste anker. Manden var for beruset til at tage en alkoholtest.