Krimi

Regeringen forbereder plan for øget dansk grænsekontrol

Når Sverige 4. januar 2016 skærper grænsekontrollen med id-kontrol af alle rejsende fra Danmark mod Sverige, kan det betyde, at der opstår en ophobning af migranter og asylansøgere i Danmark.

Personer, som måske var på vej mod Sverige for at søge ophold eller asyl - men med de nye regler bliver forhindret i at krydse Øresund.

Det har ført til, at regeringen har bedt dansk politi om at forberede sig på en situation, hvor det også i Danmark kan blive aktuelt med en øget indrejsekontrol. Det bekræfter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) overfor TV 2.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg ønsker at nedbringe antallet af asylansøgere i Danmark, og som det ser ud nu, er det ikke midlertidig grænsekontrol, der er svaret. Men det kan blive en anden situation, når svensk politi indfører grænsekontrol 4. januar, siger Inger Støjberg.

Ifølge ministeren er det 'rettidig omhu' at være forberedt på en hvilken som helst udvikling, der kan følge efter de svenske stramninger og den varslede implementering af loven om transportøransvar 4. januar - selvom det ikke på nuværende tidspunkt er endeligt vedtaget, at grænsekontrollen ved de danske grænser også vil blive skærpet.

- Vi er meget langt, det er ikke nogen hemmelighed. Og det er derfor, vi skulle have lovgivningen på plads, siger Inger Støjberg om den danske lov om transportøransvar, der blev vedtaget i Folketinget 11. december.

Afventer udviklingen

Intet er endnu lagt fast i forhold til hvordan og hvor massivt, en eventuel øget dansk grænsekontrol skal foregå, men ifølge TV 2's kilder i politiet følger myndighederne situationen tæt, således at politiet er klar til at håndtere den situation, der måtte vise sig.

Hvad enten der bliver tale om en stor eller lille grænseindsats - eller slet ikke nogen.

- Jeg ved, at man er forberedt på situationen i det danske politi – og man er også forberedt på flere forskellige scenarier. Man det er jo svært at spå om hvilke konsekvenser, det får for Danmark, hvad der foregår i Sverige, siger formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt.

Han frygter, at en øget grænsekontrol kan påvirke det almindelige politiarbejde - idet en øget grænsekontrol meget vel kan blive en virkelighed, som strækker sig langt ud over et par uger.

- Jeg tager ingen sorger på forskud, men jeg understreger, at det er vigtigt, at man ikke starter med at sætte en hel masse politifolk på sagen, siger Claus Oxfeldt og peger på, at man i et indledende grænsearbejde i stedet kan prøve sig frem i en version, hvor man benytter så få betjente som muligt.

Allerede nu er beredskabet ved de danske grænseovergange øget på en måde, hvor personale fra de øvrige jyske politikredse assisterer Syd- og Sønderjyllands Politi ved grænseovergangen mod Tyskland, mens de sjællandske politikredse og Fyns Politi på skift giver en hjælpende hånd til kollegerne fra Sydsjælland- og Lolland-Falsters Politi, der især fører kontrol ved Rødby og Gedser.

Lovgrundlag er på plads

Fredag den 11. december vedtog Folketinget en ny lov om transportøransvar med 77 stemmer for og 24 stemmer imod - en lovgivning, der ligesom i Sverige giver regeringen mulighed for at kræve, at tog, bus og færgeselskaberne foretager id-kontroller af rejsende og modtager væsentlige bøder, hvis de alligevel transporterer personer illegalt ind i Danmark.

En bøde, der kan lande på 12.000 kroner pr person, der illegalt er transporteret ind i Danmark.

En implementering af loven om transportøransvar vil kræve, at Danmark orienterer EU-Kommissionen og de øvrige lande i Schengen-samarbejdet om, at Danmark indfører en undtagelse fra Schengen-samarbejdet og iværksætter en midlertidig kontrol, der vil bremse den frie bevægelighed over grænserne.

Regeringen orienterede den 14. december EU-Kommissionen om, at de svenske regler om identitetskontrol kan føre til, at Danmark kan blive tvunget til at indføre midlertidig grænsekontrol.

Ifølge den seneste skønsmæssige vurdering fra Rigspolitiet er mindst 89.600 flygtninge og migranter indrejst til Danmark i perioden fra 6. september til 28. december 2015.

Artiklen er opdateret.