Krimi

Historisk få ofre for kriminalitet i Danmark

Risikoen for at blive udsat for kriminalitet i Danmark er historisk lav.

Det viser den seneste offerundersøgelse udarbejdet af Justitsministeriets Forskningskontor i samarbejde med Københavns Universitet.

Rapporten konkluderer blandt andet, at i 2014 blev hver syvende dansker udsat for kriminalitet, og det er det hidtil laveste målte siden 1987.

Markant fald

Sidste år blev 14 procent danskere mellem 16-75 år udsat for tyveri, vold eller hærværk. Det er et fald på mere end 40 procent siden 1987, lyder det i rapporten.

Rapportens tal vækker ikke overraskende glæde hos justitsminister Søren Pind (V), der understreger, at det skal være "trygt at være dansker".

Der er dog ikke udelukkende gode nyheder i rapporten. Ifølge rapporten blev 22 kvinder i 2014 udsat for tvangssamleje mod 19 i 2013.

- Vi er i regeringen fast besluttede på fortsat at have en klar og kontant kurs imod kriminalitet, siger Søren Pind i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Det er også årsagen til, at jeg eksempelvis på voldtægtsområdet har taget initiativ til at skærpe straffen, og at jeg har iværksat en undersøgelse, der blandt andet skal se på, om sager om voldtægt behandles ordentligt.

Mindre frygt

Offerundersøgelsen fortæller desuden, at danskernes frygt for at blive udsat for kriminalitet også er dalende.

64 bekymrer sig "sjældent eller aldrig" om risikoen for at personligt at blive udsat for kriminalitet, mens 12 procent "næsten hele tiden eller ofte" har det i tankerne.

Offerundersøgelsen giver et skøn over kriminalitetens faktiske omfang, da den også omfatter kriminalitet, der ikke er anmeldt til politiet, hedder det i rapporten.