Krimi

60-årig gemte næsten et ton fyrværkeri på ejendom i Nordjylland

Omkring 7000 kanonslag, raketbatterier og bomberør i store mængder. Det indgår i den beslaglæggelse af fyrværkeri, som Nordjyllands Politi onsdag har gjort på en landejendom ved Vadum.

- Der er tale om en samlet vægt på et lille ton, og NEM-værdien af fyrværkeriet er omkring 200 kilo. Det er rigtig, rigtig meget, siger vicepolitiinspektør Poul Severinsen til Ritzau.

Den såkaldte NEM-værdi angiver, hvor meget ren krudt fyrværkeriet indeholder - den såkaldte nettoeksplosivstofmængde. Private må efter loven højst opbevare fem kilo NEM-krudt. Ved salgssteder må en forhandler opbevare op til 50 kilo NEM-krudt.

60-årig sigtet

Politiet har sigtet ejendommens 60-årige mandlige beboer i sagen. Foreløbig lyder sigtelsen på overtrædelse af fyrværkeriloven.

- Nu skal teknikerne lave en farlighedsvurdering, og på den baggrund vil der blive taget stilling til, om der også skal rejses sigtelse for overtrædelse af straffeloven, siger Poul Severinsen.

Bliver der en straffelovssag ud af fundet og beslaglæggelsen, vil den efter alt at dømme blive behandlet som en overtrædelse af straffelovens paragraf 252. Den handler om såkaldt forsætlig fareforvoldelse.

- Man tager blandt andet med i betragtning, hvor tæt omkringliggende beboelse er på, fortæller Poul Severinsen.

Den sigtede erkender

Den 60-årige mand erkender, at fyrværkeriet tilhører ham. Manden bor på ejendommen, hvor fyrværkeriet blev fundet. Det skriver TV 2 Nord.

- Han erkender de faktiske omstændigheder, men nægter at have købt fyrværkeriet med henblik på videresalg, siger politikommissær Poul Severinsen, Nordjyllands Politi til TV 2 Nord.

Manden har forklaret, at han har købt den store og ulovlige mængde fyrværkeri i udlandet, og han er tidligere dømt for besiddelse af ulovligt fyrværkeri.

Tre dræbt sidste år

Ved fund af større mængder fyrværkeri bliver hærens ammunitionsryddere normalt tilkaldt for at sikre en forsvarlig håndtering af det eksplosive materiale. Det er de også blevet i denne forbindelse.

Politiet har hvert år særligt fokus på ulovligt fyrværkeri, som kan være livsfarligt. Op til den kommende nytårsaften synes det særlige fokus endnu mere relevant end i mange år. Seneste nytårsaften mistede ikke færre end tre mænd livet.

Alle tre blev dræbt af de såkaldte krysantemumbomber, som er store luftbomber, der er beregnet til professionelt brug.