36-årig skyldig i jule-skyderi på åben gade i Valby

16x9
Valby Foto: Local

Du kan se flere billeder på localeyes.dk

En speget sag om skud på Valby Langgade er netop blevet afgjort ved Retten på Frederiksberg.

Her er en 36-årig mand, der ifølge politiet har familiemæssig relation til gadebanden Brothas Souljaz fra Mjølnerparken, kendt skyldig i et at have medvirket til et skyderi på åben gade mellem jul og nytår i fjor.

Retten på Frederiksberg fandt det bevist, at der var tale om drabsforsøg.

Den 36-årige har under sagen nægtet sig skyldig og har afvist at have noget med bander at gøre. Han er dog fra området, hvor Brothas Souljaz holder til og har familiemæssige relationer til gruppen, hvilket en efterforsker fra Københavns Politi har bekræftet i retten.

- Jeg afskyr banderne. Jeg har selv børn. De bliver voksne på et tidspunkt. Det ville være et mareridt, hvis de røg ind på sådan noget. De (banderne, red.) gavner ikke samfundet på nogen som helst måde over hovedet, har den 36-årige forklaret under sagen.

Skyderiet fandt sted om aftenen på Valby Langgade 28. december 2014. Den 36-årige har siddet fængslet siden midten af januar, da han meldte sig selv efter at have holdt sig skjult i nogle uger.

Udpeget af vidner
Den 36-årige, der sad på anklagebænken i sagen, blev udpeget af flere af de personer, der blev beskudt den aften, allerede umiddelbart efter skyderiet. Personerne kom fra en gruppe, som politiet kalder B27, og som efter politiets opfattelse var i væbnet konflikt med Brothas Souljaz i december 2014.

De har gentaget forklaringerne under lukkede retsmøder, før statsadvokaten rejste tiltale i sagen, men siden har de trukket i land og forklaret, at der var tale om et setup orkestreret af en person, der efter politiets opfattelse er ledende i B27, og som også var i bilen den aften.

Anklagemyndigheden har dog fastholdt sagen mod den 36-årige - og mod et formodet ledende medlem af Brothas Souljaz - fordi man mener, at de nye forklaringer må være et led i en slags lokumsaftale mellem B27 og Brothas Souljaz.

De ændrede forklaringer i den 36-åriges sag kom nemlig først, efter at det formodede ledende medlem fra B27 og hans fætter blev fængslet for et drabsforsøg begået juliaften 2013 mod en person, der ifølge politiet er en del af Brothas Souljaz.

Sagen mod det formodede ledende medlem af Brothas Souljaz endte for 10 dage siden med en frifindelse.

De tre juridiske dommere og hovedparten af sagens nævninger var mandag enige om, at forklaringerne fra B27-vidnerne kunne lægges til grund i den nye sag, og at den 36-årige derfor var skyldig i at have kørt den bil, som skytten sprang ud af og afgav seks skud - og derpå stak af i. To nævninger mente, at den 36-årige skulle frifindes.

Flertal: Han bremsede op
Ifølge flertallet måtte den 36-årige have vidst, at hans passager var bevæbnet, og da den 36-årige efter rettens opfattelse bremsede kraftigt op, så skytten kunne springe ud af bilen, var han således også ansvarlig for de seks skud, som derpå blev affyret.

Flertallet vurderede, at det var "usandsynligt", at de fem mænd, der blev beskudt den aften i december, skulle være i stand til at aftale et komplot, umiddelbart efter skuddene var faldet, hvor de måtte formodes at være i chok. Det var ifølge flertallet også usandsynligt, at de fem skulle udpege ham som chauffør og ikke skytte - hvis målet var at lyve den 36-årige i fedtefadet.

Retten lagde også vægt på, at vidnerne i sagen ikke nærmere har kunnet forklare, hvorfor de udpegede den 36-årige - ud over, at en formodet ledende skikkelse blandt den sagde, at det skulle ske.

Ikke bevis for bandeopgør
Retten fandt det også bevist, at skyderiet var drabsforsøg, de et uvildigt vidne har forklaret, at der blev skudt i vandret i en meters højde mod gruppen i den anden bil.

Nævningetinget afviste dog, at der var ført tilstrækkeligt bevis for, at skyderiet var en del af et væbnet opgør mellem Brothas Souljaz og B27.

Retten lagde her vægt på, at den 36-årige ikke selv var bandemedlem, og at personen, der skød, ikke er identificeret.

- Hans forhold til personerne i den sorte Peugeot (der blev beskudt, red.) er derfor ikke klarlagt, læste retsformand Jacob Waage op.

Dermed undgår den 36-årige den bestemmelse i straffeloven, der gør det muligt at forhøje straffen med indtil det dobbelte, hvis der er tale om bandeopgør.

Konflikten mellem B27 og Brothas
2013
24. december 2013
Mand skudt i brystet
TV 2
Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.
Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.
To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.
Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".
Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.
2014
31. januar 2014
Skyderi i Bellahøj
TV 2
Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.
Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.
19. februar 2014
Mænd fængslet for skud juleaften
To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.
10. december 2014
Skyderi på Amager
Scanpix
YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.
Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.
15. december 2014
Skyderi foran moské på Rovsinggade i København
Scanpix
To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.
Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.
YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.
28. december 2014
Skyderi i Valby
Local Eyes - se flere billeder og video på localeyes.dk
En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.
En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.
Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.
Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.
2015
7. februar 2015
Skyderi på Tagensvej
TV 2
En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.
Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.
I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.
De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.
Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.
13. august 2015
Overfald på Ladefogedvej
En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.
Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.
Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.
Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.
16. august 2015
Skyderi i Valby
TV 2
En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.
Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".
Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.
21. august 2015
YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.
Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.
Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.