Krimi

Fem bandevidner tog hævn: Vi løj mand i fængsel

Skyderiet fandt sted ved Langgade Station i Valby LocalEyes

Du kan se flere billeder og video på localeyes.dk

Retten på Frederiksberg lagde mandag lokale til et temmelig usædvanligt skue:

Intet mindre end fem unge mænd satte sig i vidneskranken og tilstod, at de havde udsat en uskyldig mand for et komplot og sendt ham næsten et år i fængsel, fordi én af dem ville hævne sig på ham.

- Det er mig, der har sat hele planen op. Jeg tager gerne min straf for det. Havde politiet været lidt effektivt i deres efterforskning, kunne det godt se, at vi var fulde af løgn, sagde en af dem, en 26-årig mand fra Københavns bandemiljø.

Fire andre fortalte samme historie:

De var instrueret af den 26-årige i at lyve, for der var ondt blod mellem ham og den 36-årige mand FS, der nu sidder på anklagebænken for skyderiet.

Sagen er den anden, hvor det samme persongalleri slår bak og forsøger at trække tidligere vidneudsagn tilbage, som de siger, at den 26-årige har orkestreret.

Forleden frifandt Københavns Byret en 30-årig bandefigur, der havde siddet fængslet for et skyderi i næsten et år – hovedsageligt på vidneforklaringer og så en del krudtslam, som politiet fandt på hans hænder godt 18 timer efter skyderiet.

Den 26-årige fra B27-gruppen kaldte under den sag sig for et ’taktisk geni’

Sagen mandag handler om et andet skyderi, der fandt sted 28. december 2014 – efter politiets opfattelse som led i en væbnet konflikt mellem to bandegrupperinger kaldet Brothas Souljaz og B27.

T2Toolbox embed

Skyderiet mellem jul og nytår i fjor var ifølge tiltalen rettet mod en håndfuld mænd fra B27, og politiet mener, at manden, der nu sidder på anklagebænken på Frederiksberg, kørte den bil, som blev brugt under skyderiet mod B27.

Noget, han nægter.

Hvor kriminelle fra bandemiljøet normalt ikke har den store vilje til at udtale sig, var en stribe af de mænd, der blev beskudt i december pludselig anderledes åbenmundede. Flere navngav den 36-årige mand FS, der siden blev anholdt og tiltalt i sagen.

Forklaringerne har en del af dem gentaget under hemmelige lukkede retsmøder sidenhen, men nu er de alle trukket tilbage.

- Vi vidste godt, at vi blev aflyttet. Telefonsamtalerne var for at underbygge det, så I hoppede på den. Det hele var løgn. Et spil, som vi spillede for at få ham i spjældet. Vi ved godt, at der ikke skal mere til at blive fængslet, end at der er en person, der siger, at det er dig. Jeg har siddet fængslet tre gange for noget, jeg ikke har gjort, sagde den 26-årige i retten.

Lokumsaftale?

Københavns Politi argumenterede under den anden lignende sag for, at tilbagetrækningen af vidneudsagnene må være sket som et led i en lokumsaftale mellem Brothas Souljaz og B27 – enten via betaling af adskillige millioner i en slags blodpenge eller som en ’noget for noget’-aftale.

To af mændene fra B27-gruppen – herunder den selvudråbte 26-årige strateg - sidder nemlig i øjeblikket fængslet for et drabsforsøg rettet mod en person med bånd til Brothas Souljaz, der skal have udpeget dem som gerningsmændene.

Anklager Rasmus von Stamm fremlagde mandag en rapport fra en efterforsker, der 5. august 2015 førte en fortrolig samtale på tomandshånd med den 26-årige, og som nu indgår i sagen som bevis.

På det tidspunkt sad både den 30-årige bandefigur, som forleden blev frifundet, og den 36-årige FS, der disse dage sidder på anklagebænken, fængslet for skyderier rettet mod B27 - og på forklaringer fra blandt andet den 26-årige og en stribe andre B27-relaterede.

Ifølge rapporten sagde den 26-årige til efterforskeren, at han frygtede, at venner af de to fængslede ville forsøge at lyve ham i fængsel for at få dem frifundet.

- Når han blev fængslet, så ville der blive lavet aftaler, om at alle ville trække deres forklaringer tilbage, og så ville alle sager falde, skrev efterforskeren i sin rapport.

Bandevidner: Vi har dårlig samvittighed

Den 26-årige afviste mandag pure at være ophavsmand til det udsagn – eller at det var en slags varsel af netop den situation, der mandag udspillede sig ved Retten på Frederiksberg.

- Det passer ikke. Det sidste er bare noget, I selv har skrevet.

Både den 26-årige og de fire andre vidner bedyrede mandag, at det var dårlig samvittighed og intet andet, der nu fik dem til at ændre forklaring.

- Manden har tre børn. Jeg har det dårligt med, at han skal så længe i fængsel, fordi vi har løjet, sagde den 26-årige.

Sagen fortsætter på onsdag.

Uanset hvad udfaldet bliver, ligger det i hvert fald fast, at de i den grad har spillet kispus med både politi og retsvæsen.