Fem bandevidner tog hævn: Vi løj mand i fængsel

16x9
Skyderiet fandt sted ved Langgade Station i Valby Foto: LocalEyes

Du kan se flere billeder og video på localeyes.dk

Retten på Frederiksberg lagde mandag lokale til et temmelig usædvanligt skue:

Intet mindre end fem unge mænd satte sig i vidneskranken og tilstod, at de havde udsat en uskyldig mand for et komplot og sendt ham næsten et år i fængsel, fordi én af dem ville hævne sig på ham.

- Det er mig, der har sat hele planen op. Jeg tager gerne min straf for det. Havde politiet været lidt effektivt i deres efterforskning, kunne det godt se, at vi var fulde af løgn, sagde en af dem, en 26-årig mand fra Københavns bandemiljø.

Fire andre fortalte samme historie:

De var instrueret af den 26-årige i at lyve, for der var ondt blod mellem ham og den 36-årige mand FS, der nu sidder på anklagebænken for skyderiet.

Sagen er den anden, hvor det samme persongalleri slår bak og forsøger at trække tidligere vidneudsagn tilbage, som de siger, at den 26-årige har orkestreret.

Forleden frifandt Københavns Byret en 30-årig bandefigur, der havde siddet fængslet for et skyderi i næsten et år – hovedsageligt på vidneforklaringer og så en del krudtslam, som politiet fandt på hans hænder godt 18 timer efter skyderiet.

Den 26-årige fra B27-gruppen kaldte under den sag sig for et ’taktisk geni’

Sagen mandag handler om et andet skyderi, der fandt sted 28. december 2014 – efter politiets opfattelse som led i en væbnet konflikt mellem to bandegrupperinger kaldet Brothas Souljaz og B27.

Konflikten mellem B27 og Brothas
2013
24. december 2013
Mand skudt i brystet
TV 2
Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.
Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.
To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.
Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".
Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.
2014
31. januar 2014
Skyderi i Bellahøj
TV 2
Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.
Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.
19. februar 2014
Mænd fængslet for skud juleaften
To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.
10. december 2014
Skyderi på Amager
Scanpix
YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.
Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.
15. december 2014
Skyderi foran moské på Rovsinggade i København
Scanpix
To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.
Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.
YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.
28. december 2014
Skyderi i Valby
Local Eyes - se flere billeder og video på localeyes.dk
En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.
En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.
Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.
Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.
2015
7. februar 2015
Skyderi på Tagensvej
TV 2
En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.
Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.
I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.
De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.
Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.
13. august 2015
Overfald på Ladefogedvej
En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.
Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.
Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.
Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.
16. august 2015
Skyderi i Valby
TV 2
En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.
Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".
Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.
21. august 2015
YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.
Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.
Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

Skyderiet mellem jul og nytår i fjor var ifølge tiltalen rettet mod en håndfuld mænd fra B27, og politiet mener, at manden, der nu sidder på anklagebænken på Frederiksberg, kørte den bil, som blev brugt under skyderiet mod B27.

Noget, han nægter.

Hvor kriminelle fra bandemiljøet normalt ikke har den store vilje til at udtale sig, var en stribe af de mænd, der blev beskudt i december pludselig anderledes åbenmundede. Flere navngav den 36-årige mand FS, der siden blev anholdt og tiltalt i sagen.

Forklaringerne har en del af dem gentaget under hemmelige lukkede retsmøder sidenhen, men nu er de alle trukket tilbage.

- Vi vidste godt, at vi blev aflyttet. Telefonsamtalerne var for at underbygge det, så I hoppede på den. Det hele var løgn. Et spil, som vi spillede for at få ham i spjældet. Vi ved godt, at der ikke skal mere til at blive fængslet, end at der er en person, der siger, at det er dig. Jeg har siddet fængslet tre gange for noget, jeg ikke har gjort, sagde den 26-årige i retten.

Lokumsaftale?
Københavns Politi argumenterede under den anden lignende sag for, at tilbagetrækningen af vidneudsagnene må være sket som et led i en lokumsaftale mellem Brothas Souljaz og B27 – enten via betaling af adskillige millioner i en slags blodpenge eller som en ’noget for noget’-aftale.

To af mændene fra B27-gruppen – herunder den selvudråbte 26-årige strateg - sidder nemlig i øjeblikket fængslet for et drabsforsøg rettet mod en person med bånd til Brothas Souljaz, der skal have udpeget dem som gerningsmændene.

Anklager Rasmus von Stamm fremlagde mandag en rapport fra en efterforsker, der 5. august 2015 førte en fortrolig samtale på tomandshånd med den 26-årige, og som nu indgår i sagen som bevis.

På det tidspunkt sad både den 30-årige bandefigur, som forleden blev frifundet, og den 36-årige FS, der disse dage sidder på anklagebænken, fængslet for skyderier rettet mod B27 - og på forklaringer fra blandt andet den 26-årige og en stribe andre B27-relaterede.

Ifølge rapporten sagde den 26-årige til efterforskeren, at han frygtede, at venner af de to fængslede ville forsøge at lyve ham i fængsel for at få dem frifundet.

- Når han blev fængslet, så ville der blive lavet aftaler, om at alle ville trække deres forklaringer tilbage, og så ville alle sager falde, skrev efterforskeren i sin rapport.

Bandevidner: Vi har dårlig samvittighed
Den 26-årige afviste mandag pure at være ophavsmand til det udsagn – eller at det var en slags varsel af netop den situation, der mandag udspillede sig ved Retten på Frederiksberg.

- Det passer ikke. Det sidste er bare noget, I selv har skrevet.

Både den 26-årige og de fire andre vidner bedyrede mandag, at det var dårlig samvittighed og intet andet, der nu fik dem til at ændre forklaring.

- Manden har tre børn. Jeg har det dårligt med, at han skal så længe i fængsel, fordi vi har løjet, sagde den 26-årige.

Sagen fortsætter på onsdag.

Uanset hvad udfaldet bliver, ligger det i hvert fald fast, at de i den grad har spillet kispus med både politi og retsvæsen.