Tiltale: Racerkører ejede Christianias mest lukrative hash-bod

1,9 kilo hash om dagen og i hvert fald 300 joints.

Så meget mener Københavns Politi, at Christianias formodede mest lukrative hash-bod har solgt om dagen - i alt 1230 kilo hashprodukter fra april 2014 til september 2015

Og bag salget står en 42-årig racerkører, der bor på Christiania under særdeles overdådige forhold, mener politiet.

Det fremgår af anklageskriftet mod den 42-årige racerkører og 15 andre, som politiet netop har frigivet til TV 2.

Politiet mener også, at den 42-årige har været øverste ansvarlig for en række jointfabrikker, der leverede hash til hans bod.

Den 42-årige christianit nægter sig skyldig, det samme gør de resterende 15 i sagen.

Få af dem har ifølge politiet været en del af joint-fabrikkerne, hovedparten en del af salget fra hash-boden på Christiania.

Et hash-salg på 1,9 kilo om dagen og 300 joints er rekordhøjt.

Da Københavns Byret i efteråret 2014 behandlede de seneste seks store Pusher Street-sager, der gik under navnet Operation Nordlys, mente politiet, at de fleste af boderne havde solgt et kilo hash om dagen.

De 16 personer blev torsdag atter stillet for en dommer ved Københavns Byret, der skulle tage stilling til, om de fortsat skal være fængslet i sagen.

Retsmødet foregik for åbne døre, og derfor fik offentligheden for første gang et indblik i, hvilket skyts anklagemyndigheden har samlet sammen.

Under sin gennemgang af den seneste efterforskning fortalte specialanklager Laura Birch fra Københavns Politi, at sagen mod de 16 ikke mindst bygger på fast videoovervågning, som politiet i dybeste hemmelighed har haft rettet mod ”Fronten” i månedsvis.

Således har politiet kunnet se, hvem der står i boden, hvor mange kunder den har, og hvor længe boden har åben hver eneste dag.

Og specialanklageren slog torsdag fast, at de 16 personer ikke er tiltalt i sagen, fordi de et par enkelte gange er kommet forbi og har drukket en kop kaffe eller røget en joint.

- Hver eneste gang, man gennemgår video, så er det ikke bare én af de tiltalte, men adskillige af de tiltalte, man ser på videoen ved bod 16, altså ”Fronten”. Det er stort set samtlige ugedage fra februar til september 2015. Det er ikke bare enkelte dage, hvor man står med en kammerat, men det er kontinuerligt og stor set fast for samtlige tiltalte, at man ses, sagde Laura Birch.

Mistænkte aflyttet massivt
Det kom også frem, at flere af de tiltalte er blevet aflyttet, når de snakkede i telefon, og når de befandt sig derhjemme.

Laura Birch læste torsdag således op af en samtale, som sagens anden formodede hovedmand – en 43-årig christianit, der tidligere har spillet en birolle i en storsælgende dansk spillefilm – førte i telefonen med en kammerat en aften i maj.

- Jeg gik lige ind og købte en joint i din bod, sagde vennen til den 43-årige christianit.

Han fortsatte:

- Jeg tænkte, om du havde damebesøg eller vennebesøg? Ellers ville jeg komme op og ryge en joint?

Ifølge anklageskriftet har den 43-årige christianit haft en mere overordnet rolle i hashboden og modtaget en del af omsætningen. Til tider har han også været sælger, mener politiet.

Ordene i telefonen den aften i maj fik ham dog til at protestere over for kammeraten.

- Prøv og hør, gamle dreng. Jeg har ikke nogen bod. Jeg har den der tøj… sagde den 43-årige ifølge Laura Birch.

- Det var også det, jeg mente. Din butik, svarede kammeraten.

- Ja, min tøjbutik, lød det fra christianitten.

 - Det er ikke engang min. Jeg står bare for den, tilføjede han.

Begge de formodede bagmænd i sagen bor i samme ny-renoverede ejendom på Christiania. Politiet har endnu ikke sat størrelse på det udbytte, man ønsker at konfiskere fra mændene, men specialanklager Laura Birch fra Københavns Politi redegjorde torsdag for, at begge skal have været overordentlig velhavende.

Ifølge specialanklager Laura Birch har politiet fundet værdier for 2,1 mio. kr. hos den 42-åriges mor, der siger, at værdierne tilhører sønnen.

Politiet konfiskerede både designermøbler, dyre lamper og en stribe malerier under aktionen i september 2015
Politiet konfiskerede både designermøbler, dyre lamper og en stribe malerier under aktionen i september 2015 Foto: TV 2

Hos den 42-årige selv er der – som TV 2 Nyhederne i aften kan fortælle mere om i detaljer – fundet et overflødighedshorn af designermøbler, gulv, diamanter og malerier af kunstneren Hornsleth.

Hos den anden er der renoveret for 2,6 mio. kr.

Men ud over et lån på 400.000 kr. og en arv, har han ingen indkomst haft – hverken i 2014 eller 2015.

Det er endnu ikke endelig afgjort, hvornår sagen begynder ved Københavns Byret.

Det spørgsmål ventes Østre Landsret at tage stilling til i den nærmeste fremtid.