Kræves udvist: Levakovic-sag skal for Højesteret

Se 'Sigøjnerbossen - og hans berygtede familie' på TV 2 PLAY

Østre Landsret bestemte tidligere i år, at Gimi Levakovic ikke skulle udvises af Danmark. Alligevel kommer han nu endnu en gang til at kæmpe for at få lov til at blive i Danmark.

Anklagemyndigheden har fået tilladelse til at føre sag om udvisning af den såkaldte sigøjnerboss Gimi Levakovic for Højesteret, oplyser forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen til Ritzau.

Det er Procesbevillingsnævnet, som på grund af sagens principielle karakter har bestemt, at sagen, som ellers var endeligt afgjort, kan indbringes for landets øverste domstol.

Fremstillet på bestemt måde i medierne
Gimi Levakovic blev kendt blandt mange, da han tidligere på året medvirkede i en TV2-dokumentar om ham og hans familie. Og det er ifølge Michael Juul Eriksen en af grundene til, at sagen nu ender i Højesteret.

- Det, at han er blevet fremstillet på en bestemt måde i medierne, gør, at alle personer har en holdning til ham. Og når alle personer har en holdning til ham, så er det også en sag, der er interessant for politikere at kommentere, siger Juul Eriksen til Ritzau.

Landsret ville ikke udvise Levakovic
Østre Landsret bestemte tidligere i år, at Gimi Levakovic ikke skulle udvises af Danmark på baggrund af en dom for trusler og våbenbesiddelse. Dermed omgjorde landsretten en dom fra byretten, som resulterede i udvisning af Levakovic.

Landsretsafgørelsen fik flere personer i det politiske landskab til at røre på sig.

Justitsminister Søren Pind (V) var en af de, der udtalte kritik - og bad Rigsadvokaten om at forsøge at føre sagen for Højesteret.

Efterfølgende meddelte Rigsadvokaten, at man havde søgt om såkaldt tredjeinstansbevilling hos Procesbevillingsnævnet. Normalt vil en sådan sag ellers slutte efter behandling i to retsinstanser, by- og landsret.

Politisk pres
Michael Juul Eriksen anser beslutningen om at føre sagen helt til Højesteret for at være resultatet af et politisk pres.

- En sag af den karakter ville normalt ikke få lov til at komme i Højesteret. Men på grund af det politiske pres, hvor også justitsministeren har udtalt sig, så kommer det ikke som nogen overraskelse for hverken mig eller min klient, lyder det fra advokaten.

Det er anklagemyndighedens øverste instans, Rigsadvokaten, som har indbragt sagen for Procesbevillingsnævnet. På det sociale medie Twitter oplyser anklagemyndighedens kommunikationschef, Mikkel Thastum, at Rigsadvokaten er tilfreds med afgørelsen.

Hvem er Levakovic?

  • Familien Levakovic kom til Danmark i begyndelsen af 1972.
  • Familien består i dag af omkring 50 personer, der bor i København og omegn.
  • Alle voksne i familien - på nær én - har én eller flere domme på straffeattesten.
  • Fem mænd fra familien Levakovic har i dag fået en udvisningsdom - alle afsoner stadig i danske fængsler.