Formodet bandeboss frifindes efter et år i fængsel

Med stemmerne 9-0 har Københavns Byret onsdag eftermiddag - og efter bare et par timers votering - frifundet en 30-årig formodet ledende bandeskikkelse fra Brothas Souljaz fra Mjølnerparken for et drabsforsøg begået kort før midnat 15. december 2014.
Den 30-årige har siddet varetægtsfængslet i næsten et år og blev løsladt på stedet. Han kvitterede for frifindelsen med at give sin forsvarer Anders Schønnemann Olesen et håndtryk og et kram.
Skyderiet fandt sted foran moskeen på Rovsinggade i København, hvor en bil blev beskudt fem-seks gange kort for midnat for næsten et år siden.
Den 30-årige blev anholdt godt 18 timer efter skyderiet og har især været belastet af, at politiet på hans hænder fandt ikke færre end ni krudtpartikler, da han blev anholdt.
Dertil kommer forklaringerne fra tre vidner, som ifølge politiet kom fra en gruppering kaldet B27, som den 30-årige og hans bagland havde en konflikt med.
Vidnerne har navngivet den 30-årige som skytten - både over for politiet og under hemmelige lukkede retsmøder, før sagen kom for retten - men forklaringerne er de siden løbet fra.
Det var bare løgn, lød det nu.
Anklager Tomas Hugger har under sagen forsøgt at tegne et billede af, at de tre vidners første udpegning var rigtig, men at de siden havde indgået en lokumsaftale med Brothas Souljaz om at trække deres udsagn mod den 30-årige og en anden mand tilbage. Deres forklaringer skiftede nemlig først, efter at to af dem blev varetægtsfængslet i august 2015 for et drabsforsøg mod en person fra Brothas Souljaz.
Men den teori købte et enigt nævningeting ikke.
- Forklaringerne fra (vidnernes navne fjernet, red.) må bedømmes som utroværdige. I lange perioder har de over for politiet tilbageholdt oplysninger, som var ganske afgørende for at vurdere deres troværdighed, lød det fra retsformand Marianne Lund Larsen, der fastslog, at de tre bande-vidners forklaringer bag præg af at være konstrueret i forhold til de oplysninger, som politiet har haft på de pågældende tidspunkter under efterforskningen.
Det enige nævningeting kaldte det også 'yderst tvivlsomt', om de forurettede på nogen måde kunne være i stand til at identificere en eller flere personer, der skød efter dem den mørke decembernat kort før midnat.
Om fundet af krudtpartikler på den 30-åriges hænder fastslog nævningetinget, at partiklerne ikke i sig selv kunne føre til domfældelse.
- Den omstændighed, at der i forbindelse med anholdelsen 16. december 2014 er konstateret krudtpartikler på tiltaltes hænder findes herefter ikke i sig selv at udgøre det fornødne bevis for, at tiltalte er gerningsmand til drabsforsøget, navnlig, da der ikke foreligger beviser, der kan placere tiltalte på eller nær gerningsstedet, sagde Marianne Lund Larsen.
Forsvarer Anders Schønnemann Olesen kalder dommen 'helt rigtig'.
- På baggrund af beviserne er det jo det helt rigtige resultat. Det viser enigheden i retten også. Det er en kendelse med ni stemmer mod nul. Vi er meget tilfredse, siger Anders Schønnemann Olesen til TV 2.
Anklagemyndigheden har nu et par uger til at overveje, om dommen skal ankes.
I mens kører sag nummer to, der bygger på bandevidnernes forklaringer videre ved Retten på Frederiksberg.
Næste retsmøde finder sted på mandag.