Formodet bandeboss frifindes efter et år i fængsel

16x9
Sku Foto: Scanpix

Med stemmerne 9-0 har Københavns Byret onsdag eftermiddag - og efter bare et par timers votering - frifundet en 30-årig formodet ledende bandeskikkelse fra Brothas Souljaz fra Mjølnerparken for et drabsforsøg begået kort før midnat 15. december 2014.

Den 30-årige har siddet varetægtsfængslet i næsten et år og blev løsladt på stedet. Han kvitterede for frifindelsen med at give sin forsvarer Anders Schønnemann Olesen et håndtryk og et kram.

Skyderiet fandt sted foran moskeen på Rovsinggade i København, hvor en bil blev beskudt fem-seks gange kort for midnat for næsten et år siden.

Den 30-årige blev anholdt godt 18 timer efter skyderiet og har især været belastet af, at politiet på hans hænder fandt ikke færre end ni krudtpartikler, da han blev anholdt.

Dertil kommer forklaringerne fra tre vidner, som ifølge politiet kom fra en gruppering kaldet B27, som den 30-årige og hans bagland havde en konflikt med.

Vidnerne har navngivet den 30-årige som skytten - både over for politiet og under hemmelige lukkede retsmøder, før sagen kom for retten - men forklaringerne er de siden løbet fra.

Det var bare løgn, lød det nu.

Anklager Tomas Hugger har under sagen forsøgt at tegne et billede af, at de tre vidners første udpegning var rigtig, men at de siden havde indgået en lokumsaftale med Brothas Souljaz om at trække deres udsagn mod den 30-årige og en anden mand tilbage. Deres forklaringer skiftede nemlig først, efter at to af dem blev varetægtsfængslet i august 2015 for et drabsforsøg mod en person fra Brothas Souljaz.

Men den teori købte et enigt nævningeting ikke.

- Forklaringerne fra (vidnernes navne fjernet, red.) må bedømmes som utroværdige. I lange perioder har de over for politiet tilbageholdt oplysninger, som var ganske afgørende for at vurdere deres troværdighed, lød det fra retsformand Marianne Lund Larsen, der fastslog, at de tre bande-vidners forklaringer bag præg af at være konstrueret i forhold til de oplysninger, som politiet har haft på de pågældende tidspunkter under efterforskningen.

Det enige nævningeting kaldte det også 'yderst tvivlsomt', om de forurettede på nogen måde kunne være i stand til at identificere en eller flere personer, der skød efter dem den mørke decembernat kort før midnat.

Om fundet af krudtpartikler på den 30-åriges hænder fastslog nævningetinget, at partiklerne ikke i sig selv kunne føre til domfældelse.

- Den omstændighed, at der i forbindelse med anholdelsen 16. december 2014 er konstateret krudtpartikler på tiltaltes hænder findes herefter ikke i sig selv at udgøre det fornødne bevis for, at tiltalte er gerningsmand til drabsforsøget, navnlig, da der ikke foreligger beviser, der kan placere tiltalte på eller nær gerningsstedet, sagde Marianne Lund Larsen.

Forsvarer Anders Schønnemann Olesen kalder dommen 'helt rigtig'.

- På baggrund af beviserne er det jo det helt rigtige resultat. Det viser enigheden i retten også. Det er en kendelse med ni stemmer mod nul. Vi er meget tilfredse, siger Anders Schønnemann Olesen til TV 2.

Anklagemyndigheden har nu et par uger til at overveje, om dommen skal ankes.

I mens kører sag nummer to, der bygger på bandevidnernes forklaringer videre ved Retten på Frederiksberg.

Næste retsmøde finder sted på mandag.

 

Konflikten mellem B27 og Brothas
2013
24. december 2013
Mand skudt i brystet
TV 2
Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.
Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.
To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.
Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".
Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.
2014
31. januar 2014
Skyderi i Bellahøj
TV 2
Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.
Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.
19. februar 2014
Mænd fængslet for skud juleaften
To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.
10. december 2014
Skyderi på Amager
Scanpix
YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.
Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.
15. december 2014
Skyderi foran moské på Rovsinggade i København
Scanpix
To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.
Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.
YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.
28. december 2014
Skyderi i Valby
Local Eyes - se flere billeder og video på localeyes.dk
En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.
En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.
Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.
Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.
2015
7. februar 2015
Skyderi på Tagensvej
TV 2
En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.
Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.
I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.
De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.
Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.
13. august 2015
Overfald på Ladefogedvej
En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.
Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.
Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.
Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.
16. august 2015
Skyderi i Valby
TV 2
En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.
Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".
Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.
21. august 2015
YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.
Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.
Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.