Krimi

Anklager: Bandeprofeti er gået i opfyldelse med spegede skud-sager

Når tre mænd fra Københavns bandemiljø er løbet fra vidneudsagn, hvor de udpegede en 30-årig fra banden Brothas Souljaz som manden, der beskød dem på Rovsinggade i København kort før midnat 15. december i fjor, så skyldes det, at de forsøger at redde deres eget skind.

Siden august har to af mændene nemlig siddet fængslet for et drabsforsøg mod en person med bånd til Brothas Souljaz, der siden har udpeget dem i sagen, og der findes derfor en lokumsaftale om, at alle parter trækker de belastende udsagn tilbage.

Det fastslog anklager Tomas Hugger fra Københavns Politi i dag, da han gennemgik sagens beviser.

- Hvis de blev fængslet, var der en aftale om at trække forklaringerne tilbage, og så ville alle sager falde, sagde Tomas Hugger.

Den 30-årige er efter politiets opfattelse ledende medlem af grupperingen Brothas Souljaz fra Mjølnerparken, og efter politiets opfattelse belastes han især af fundet af ni krudtpartikler, der blev fundet på hans hænder mere end 18 timer efter skyderiet – og så af vidneudsagn fra dem, der blev beskudt den aften.

Alle har udpeget dem 30-årig som gerningsmand, men efter at to af de tre vidner er blevet fængslet for et drabsforsøg begået mod en person med tilknytning til Brothas Souljaz, har de trukket udsagnene tilbage som løgne, der var konstrueret for at skade den 30-årige.

Anklager Tomas Hugger henviste i sin procedure til, at netop denne situation var opfyldelsen af den ’profeti’, som et af vidnerne, AL, tidligere havde givet Københavns Politi.

Den 5. august 2015 – kort før AL selv blev anholdt og varetægtsfængslet for et drabsforsøg 24. december 2013 på Nørrebro – besøgte AL en efterforsker hos Københavns Politi og førte en fortrolig samtale.

Efterforskeren skrev samtalen ned i anonymiseret form i en såkaldt kilderapport, men siden har politiet besluttet at sætte navn på kilden og lade rapporten indgå i sagen.

AL er efter politiets opfattelse er ledende medlem af en gruppering kaldet B27, og som skal være i konflikt med Brothas Souljaz.

Tomas Hugger fastslog onsdag, at udsagnene i kilderapporten er med til at sætte en tyk streg under, at den 30-årige på anklagebænken faktisk er den rette gerningsmand.

- Er retten og nævninge udsat for en lokumsaftale fra de her bander om, at ’nu sidder begge sider i fængsel, det gider vi ikke. Så trækker vi vores forklaringer, og så kommer alle på fri fod’? Min påstand er, at tiltalte er skyld i den tiltale, der er rejst, sagde Tomas Hugger.

Den 30-årige nægter sig skyldig.

T2Toolbox embed

Han belastes efter politiets opfattelse især af, at der på hans hænder er fundet i alt ni krudtpartikler, da han blev anholdt godt 18 timer efter skyderiet.

Den 30-åriges forsvarer, Anders Schønnemann Olesen, fastslog i sin procedure, at var skabt rimelig tvivl om, at hans klient tog del i skyderiet.

Vidner i sagen har fortalt i retten – før de trak deres udsagn tilbage for nyligt – at de kunne se, at skytten var den 30-årige tiltalte.

Noget, som de var sikre på, fordi han var iført en kondom-hue og en grå trøje, som de havde set ham i tidligere på dagen.

Anders Schønnemann Olesen påpegede onsdag, at skuddene faldt kort før midnat en december-aften på et sted, der var noget nær mørklagt og mod siden og efter en bil, der kørte med omkring 40-50 kilometer i timen.

- Det er meget usandsynligt, at de har set noget som helst. I sådan en situation handler det bare om at komme væk, sagde Anders Schønnemann Olesen, der bemærkede, at den beskudte bil havde tonede ruder, hvilket må have gjort det endnu sværere at se noget som helst den aften.

Han fastslog også, at vidnernes forklaringer om den 30-åriges påklædning på gerningsnatten stemmer temmelig dårligt overens med videoovervågning, der viser de formodede gerningsmænd løbe afsted umiddelbart efter skyderiet. Den formodede skytte har elefanthue og handsker på, ingen ses med en kondomhue – og ingen ses i en grå trøje.

- Det giver ingen mening, at man signalerer en gerningsmand i forkert tøj, hvis man faktisk har set ham, sagde Anders Schønnemann Olesen, der således mente, at det ikke var vidnernes første forklaring – hvor hans klient blev udpeget som skytte – men den, de siden har givet for at rense den 30-årige, der er sand.

Anders Schønnemann Olesen hæftede sig også ved, at vidnerne indledningsvist fortalte politiet, at den tiltalte beskød dem med en pistol – formentlig i én hånd. To af skuddene ramte den bil, som blev beskudt.

Det stemmer dog dårligt overens med undersøgelser af de patronhylstre, der er fundet i sagen. Formentlig er de affyret fra et Kalashnikov-maskingevær.

- Det giver heller ikke nogen. Hvorfor i alverden forklarer de, at der blev skudt med en pistol affyret i strakt arm, når vi nu ved fra sagen, at gerningsvåbnet nok er en Kalashnikov. Det kan vi se på videoen, og vi ved, at det formentlig vil være fuldstændig urimeligt og umuligt at ramme noget med sådan én i strakt arm? Spurgte forsvareren.

- Det gør man, fordi man ikke har set det.

To af vidnerne i denne sag har afgivet lignende forklaringer bag lukkede døre i en anden sag om skud mellem Brothas Souljaz og B27.

Også her er forklaringerne nu trukket tilbage.

Den 30-årige har under sagen ikke kunnet redegøre for, at der var et større antal krudtpartikler på hans hænder, da han blev anholdt. Han har sammen med sin forsvarer forsøgt at gøre gældende, at partiklerne må være afsat af politiet, da han blev anholdt.

Der afsiges kendelse om skyld senere onsdag.