Anklager: Bandeprofeti er gået i opfyldelse med spegede skud-sager

16x9
Den 30-årig Foto: Scanpix

Når tre mænd fra Københavns bandemiljø er løbet fra vidneudsagn, hvor de udpegede en 30-årig fra banden Brothas Souljaz som manden, der beskød dem på Rovsinggade i København kort før midnat 15. december i fjor, så skyldes det, at de forsøger at redde deres eget skind.

Siden august har to af mændene nemlig siddet fængslet for et drabsforsøg mod en person med bånd til Brothas Souljaz, der siden har udpeget dem i sagen, og der findes derfor en lokumsaftale om, at alle parter trækker de belastende udsagn tilbage.

Det fastslog anklager Tomas Hugger fra Københavns Politi i dag, da han gennemgik sagens beviser.

- Hvis de blev fængslet, var der en aftale om at trække forklaringerne tilbage, og så ville alle sager falde, sagde Tomas Hugger.

Den 30-årige er efter politiets opfattelse ledende medlem af grupperingen Brothas Souljaz fra Mjølnerparken, og efter politiets opfattelse belastes han især af fundet af ni krudtpartikler, der blev fundet på hans hænder mere end 18 timer efter skyderiet – og så af vidneudsagn fra dem, der blev beskudt den aften.

Alle har udpeget dem 30-årig som gerningsmand, men efter at to af de tre vidner er blevet fængslet for et drabsforsøg begået mod en person med tilknytning til Brothas Souljaz, har de trukket udsagnene tilbage som løgne, der var konstrueret for at skade den 30-årige.

Anklager Tomas Hugger henviste i sin procedure til, at netop denne situation var opfyldelsen af den ’profeti’, som et af vidnerne, AL, tidligere havde givet Københavns Politi.

Den 5. august 2015 – kort før AL selv blev anholdt og varetægtsfængslet for et drabsforsøg 24. december 2013 på Nørrebro – besøgte AL en efterforsker hos Københavns Politi og førte en fortrolig samtale.

Efterforskeren skrev samtalen ned i anonymiseret form i en såkaldt kilderapport, men siden har politiet besluttet at sætte navn på kilden og lade rapporten indgå i sagen.

AL er efter politiets opfattelse er ledende medlem af en gruppering kaldet B27, og som skal være i konflikt med Brothas Souljaz.

Tomas Hugger fastslog onsdag, at udsagnene i kilderapporten er med til at sætte en tyk streg under, at den 30-årige på anklagebænken faktisk er den rette gerningsmand.

- Er retten og nævninge udsat for en lokumsaftale fra de her bander om, at ’nu sidder begge sider i fængsel, det gider vi ikke. Så trækker vi vores forklaringer, og så kommer alle på fri fod’? Min påstand er, at tiltalte er skyld i den tiltale, der er rejst, sagde Tomas Hugger.

Den 30-årige nægter sig skyldig.

Konflikten mellem B27 og Brothas
2013
24. december 2013
Mand skudt i brystet
TV 2
Politiet mener, at 'den udslagsgivende episode' i konflikten mellem grupperne, politiet betegner som Brothas Souljaz og B27 fandt sted på Frederikssundsvej på Nørrebro juleaften 2013.
Her blev en person, der ifølge politiet er fra Brothas skudt i brystet.
To personer, der ifølge politiet er 'ledende' i gruppen B27, er fængslet i sagen siden. Mændene går igen i en række af de episoder, der siden fulgte. De betegnes derfor her som 25-årige YY og 26-årige AL.
Politiet har tidligere i retten beskrevet, at gruppen B27 opstod efter skyderiet denne aften, og at der var tale om "uoverenstemmelser (...) på grund af penge".
Fætrene blev frifundet i sagen i oktober 2016.
2014
31. januar 2014
Skyderi i Bellahøj
TV 2
Personen YY, der ifølge politiet er ledende i B27, beskydes i en bil med et automatvåben. I bilen er også andre familiemedlemmer. Våbnet findes senere i en snedrive.
Ingen er sigtet i sagen, og politiet har ikke mistanke mod hverken konkret gerningsmand eller gruppe.
19. februar 2014
Mænd fængslet for skud juleaften
To mænd, der ifølge politiet er ledende i B27 -  YY og AL - fængsles for skyderiet juleaften 2013. De nægter sig skyldige, men bliver fængslet. Da de løslades i begyndelsen af december 2014, bryder konflikten ifølge politiet atter ud.
10. december 2014
Skyderi på Amager
Scanpix
YY og AL beskydes på Amager i en episode, hvor to biler jagtede hinanden rundt på Amager.
Ingen er sigtet i sagen, men politiet mistænker folk fra Brothas Souljaz for at stå bag.
15. december 2014
Skyderi foran moské på Rovsinggade i København
Scanpix
To biler, der tilhører folk fra Brothas, smadres på Nyropsvej i København af blandt andet YY, der ifølge politiet er ledende medlem af B27.
Han lokkes senere til Rovsinggade, hvor hans bil bliver beskudt af fem-seks skarpe skud foran moskéen. YY udpeger en 30-årig mand, der ifølge politiet er leder af Brothas Souljaz, som manden bag skuddene. De tre øvrige medgerningsmænd kan han ikke genkende.
YY - og to andre med bånd til B27 - trækker senere forklaringerne tilbage i retten. Den 30-årige frifindes i december 2015 efter et år i varetægtsfængsel.
28. december 2014
Skyderi i Valby
Local Eyes - se flere billeder og video på localeyes.dk
En bil med fem unge holder for rødt i Valby, da der bliver afgivet en række skud fra en anden bil.
En 36-årige mand, Foad, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, bliver senere anholdt og varetægtsfængslet i sagen. Han er tiltalt for drabsforsøg som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldig.
Blandt passagererne i bilen var AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27, og fire andre personer fra gruppen. Flere har udpeget den 36-årige over for politiet, men trækker senere i retten deres forklaring tilbage.
Den 36-årige idømmes tre års fængsel i december 2015. Sagen ankes ikke.
2015
7. februar 2015
Skyderi på Tagensvej
TV 2
En Skoda Superb kører op på siden af en Mercedes på Tagensvej på Nørrebro og affyrer på 1-2 meters afstand mindst otte skarpe skud.
Politiet efterlyser siden to brødre, som knyttes til Brothas Souljaz. De er nu tiltalt for drabsforsøg begået som led i en bandekonflikt, men nægter sig skyldige.
I den bil, der blev beskudt, sad både YY og AL, der ifølge politiet er ledende medlemmer af B27.
De udpeger to brødre som gerningsmænd, men trækker siden deres forklaringer tilbage. Byretten troede dog på de oprindelige forklaringer, og brødrene blev alligevel idømt otte år og ni måneders fængsel samt ni år og seks måneders fængsel i slutningen af januar 2016.
Begge anker dommen. De bliver i november 2016 dømt i Østre Landsret - men kun for to ud af fem drabsforsøg. Landsretten finder det ikke bevist, at skyderiet var led i en bandekonflikt.
13. august 2015
Overfald på Ladefogedvej
En 22-årig mand, der ifølge politiet er tilknyttet Brothas, overfaldet af 8-10 personer på Landfogedvej i København.
Den 26-årige AL, der ifølge politiet er ledende medlem af B27, er mistænkt i sagen. Det samme er en 29-årig mand, der tidligere har været en del af Brothas, men nu er tilknyttet rockergruppen Gremium.
Poltiet ser dette som et tegn på, at konflikten nu er ved at udvide sig til også at omfatte Gremium.
Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.
16. august 2015
Skyderi i Valby
TV 2
En 29-årig mand beskydes i Valby, da han sidder i en bil. Ifølge politiet er han i dag en del af rockergruppen Gremium. Konkret skal han være såkaldt sgt. at arms - en slags krigsminister.
Bilen rammes af tre kugle og sårer den 29-årige i ben og hofte. Politiet mener, at gerningsmændene skal findes i Brothas Souljaz.
Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har i et notat om konflikten tidligere beskrevet, hvordan skyderiet "skabte stor utilfredshed i Gremium".
Ingen er tiltalt, og sagen efterforskes stadig.
21. august 2015
YY og AL anholdes og fængsles på ny for drabsforsøg begået juleaften 2013. De nægter sig fortsat skyldige.
Anholdelsen bygger blandt andet på, at politiet har fundet gerningsvåbnet i Damhussøen.
Det er siden kommet frem i retten, at findestedet i søen er udpeget over for politiet af 36-årige Foad, der på dette tidspunkt sidder varetægtsfængslet, fordi B27-folkene har angivet ham som gerningsmand til et skyderi mod dem på Valby Langgade 28. december 2014.

Han belastes efter politiets opfattelse især af, at der på hans hænder er fundet i alt ni krudtpartikler, da han blev anholdt godt 18 timer efter skyderiet.

Den 30-åriges forsvarer, Anders Schønnemann Olesen, fastslog i sin procedure, at var skabt rimelig tvivl om, at hans klient tog del i skyderiet.

Vidner i sagen har fortalt i retten – før de trak deres udsagn tilbage for nyligt – at de kunne se, at skytten var den 30-årige tiltalte.

Noget, som de var sikre på, fordi han var iført en kondom-hue og en grå trøje, som de havde set ham i tidligere på dagen.

Anders Schønnemann Olesen påpegede onsdag, at skuddene faldt kort før midnat en december-aften på et sted, der var noget nær mørklagt og mod siden og efter en bil, der kørte med omkring 40-50 kilometer i timen.

- Det er meget usandsynligt, at de har set noget som helst. I sådan en situation handler det bare om at komme væk, sagde Anders Schønnemann Olesen, der bemærkede, at den beskudte bil havde tonede ruder, hvilket må have gjort det endnu sværere at se noget som helst den aften.

Han fastslog også, at vidnernes forklaringer om den 30-åriges påklædning på gerningsnatten stemmer temmelig dårligt overens med videoovervågning, der viser de formodede gerningsmænd løbe afsted umiddelbart efter skyderiet. Den formodede skytte har elefanthue og handsker på, ingen ses med en kondomhue – og ingen ses i en grå trøje.

- Det giver ingen mening, at man signalerer en gerningsmand i forkert tøj, hvis man faktisk har set ham, sagde Anders Schønnemann Olesen, der således mente, at det ikke var vidnernes første forklaring – hvor hans klient blev udpeget som skytte – men den, de siden har givet for at rense den 30-årige, der er sand.

Anders Schønnemann Olesen hæftede sig også ved, at vidnerne indledningsvist fortalte politiet, at den tiltalte beskød dem med en pistol – formentlig i én hånd. To af skuddene ramte den bil, som blev beskudt.

Det stemmer dog dårligt overens med undersøgelser af de patronhylstre, der er fundet i sagen. Formentlig er de affyret fra et Kalashnikov-maskingevær.

- Det giver heller ikke nogen. Hvorfor i alverden forklarer de, at der blev skudt med en pistol affyret i strakt arm, når vi nu ved fra sagen, at gerningsvåbnet nok er en Kalashnikov. Det kan vi se på videoen, og vi ved, at det formentlig vil være fuldstændig urimeligt og umuligt at ramme noget med sådan én i strakt arm? Spurgte forsvareren.

- Det gør man, fordi man ikke har set det.

To af vidnerne i denne sag har afgivet lignende forklaringer bag lukkede døre i en anden sag om skud mellem Brothas Souljaz og B27.

Også her er forklaringerne nu trukket tilbage.

Den 30-årige har under sagen ikke kunnet redegøre for, at der var et større antal krudtpartikler på hans hænder, da han blev anholdt. Han har sammen med sin forsvarer forsøgt at gøre gældende, at partiklerne må være afsat af politiet, da han blev anholdt.

Der afsiges kendelse om skyld senere onsdag.