Krimi

Tiltalt græder i retten: Frygter for mit og mine børns liv

Ja, hans dna kan sagtens have været i flugtbilen, og hans mobil nær gerningsstedet på gerningstidspunktet, men han har alligevel absolut intet med et bandeopgør på åben gade at gøre.

Sådan lød det fra en 36-årig mand, der i dag satte sig på anklagebænken ved Retten på Frederiksberg.

Den 36-årige er tiltalt for et skyderi, der fandt sted på Valby Langgade 28. december i fjor – ifølge politiet var der tale om et drabsforsøg som led i en væbnet konflikt mellem banderne Brothas Souljaz og B27.

- En ting er stensikkert, jeg har ikke været på Valby Langgade og været med til noget skyderi, sagde den 36-årige.

Mandag kom det frem, at et af sagens centrale beviser er vidneforklaringer fra en stribe mænd, der ifølge politiet kommer fra gruppen B27, og som holder til i Bellahøjhusene.

Både i sagen mod den 36-årige og i en anden lignende skud-sag, har mændene først sat navn på en gerningsmand og siden slået bak og affejet udsagnene som opspind ud fra forskellige hævnmotiver.

Helt i tråd med dette bedyrede den 36-årige i dag, at han var offer for et komplot.

Selv mente han, at det hang sammen med en forklaring, han tidligere havde givet til politiet om en formodet central skikkelse fra B27 ved navn YY.

- YY har købt en bil af mig på et tidspunkt, som han har brugt til noget drabsforsøg, og der har jeg stukket ham til politiet. Det kan godt være, at han og hans fætter (AL, red.) er sure over det, sagde den 36-årige.

Københavns Politi mener, at YY har været nøgleperson i konflikten mellem Brothas Souljaz og B27, og at han adskillige gange er forsøgt dræbt som led i den.

YY er selv varetægtsfængslet for drabsforsøg som led i konflikten - blandt andet altså på den 36-åriges forklaring om bilen. Fængslet i samme sag er YY’s fætter, AL, der efter eget udsagn skal have orkestreret det fem mand høje komplot mod den 36-årige.

Den 36-åriges forsvarer, Janus Malcolm Pedersen, spurgte sin klient, om han aldrig tænkte, at han kunne møde op hos politiet og forklare, hvordan tingene hang sammen – og så blive løsladt.

- Det gør man aldrig. Jeg havde et tilfælde året før, hvor jeg solgte en bil til én, der ikke meldte den omregistreret, og hvor jeg blev varetægtsfængslet, indtil jeg gav dem navnet på ham, og så blev jeg løsladt. Så er man stikker, sagde den 36-årige om sagen mod YY.

Ifølge anklager Rasmus von Stamm har YY’s fætter og fire andre udpeget den 36-årige som chauffør i bilen, som skød mod dem 28. december 2014.

Det har de bekræftet under hemmelige retsmøder ved Retten i Frederiksberg i foråret 2015. Efter at Statsadvokaten i København har rejst tiltale i sagen mod den 36-årige, har de dog i et nyt hemmeligt retsmøde trukket udsagnene tilbage som fri fantasi.

Det skete for bare 10 dage siden, og Rasmus von Stamm fastslog under sin præsentation af sagen mandag, at politiet mente, at sandheden skulle findes i mændenes oprindelige forklaring - og ikke den seneste.

Den 36-årige fortalte mandag, han ganske rigtigt havde lånt og kørt i den hvide BMW, som blev brugt under skyderiet, men den aften havde han lånt den videre til nogen, han ikke turde sætte navn på af frygt for sit eget og sin families liv.

- Du låner den videre til en anden? spurgte anklager Rasmus von Stamm.

- Desværre ja, sukkede den 36-årige.

- Til hvem?

- Til nogle personer, som jeg ikke kan udtale mig om.

- Til nogle personer, som du ikke kan eller ikke vil udtale dig om?

- Så meget jeg end brænder for at sige det, lige så bekymret og skræmt er jeg for at sige det for mine børn og min families skyld.

Den 36-årige har siddet fængslet siden 18. januar 2015, da han meldte sig selv til politiet efter at have holdt sig skjult.

Han har ikke tidligere udtalt sig i sagen og kunne mandag ikke nærmere redegøre for, hvad han lavede på gerningstidspunktet – herunder hvorfor hans mobiltelefon gik på en telefonmast ikke så langt fra gerningsstedet, nogle minutter før skuddene faldt.

Da Rasmus von Stamm spurgte den 36-årige, hvorfor han holdt sig skjult i tre uger, mens politiet ledte efter ham, brød han ud i tårer.

- Jeg prøvede at se mine børn så meget som muligt, hulkede han med henvisning til børnene, der er 5, 10 og 15 år gamle.

Retsmødet blev derpå udsat i fem minutter.

Politiet mener, at skyderiet var et led i et væbnet opgør mellem banderne Brothas Souljaz og B27. Den 36-årige afviste at være bandemedlem.

- Jeg afskyr banderne. Jeg har selv børn. De bliver voksne på et tidspunkt. Det ville være et mareridt, hvis de røg ind på sådan noget. De (banderne, red.) gavner ikke samfundet på nogen som helst måde over hovedet, sagde den 36-årige, der dog på eget ønsket i februar 2014 blev placeret på en Brothas-afdeling i Vestre Fængsel.

I den forbindelse beskrev han selv over for Kriminalforsorgen, at han havde ”relation” til Brothas.

- Jeg bad om at komme derover, fordi min nevø sad der. Så kunne man komme derover, hvor der var telefoner og snakke med sin familie. Det var den eneste grund, sagde den 36-årige.

Københavns Politi har ikke fundet mærker efter skuddene på bygninger på Valby Langgade og et centralt tema i sagen er derfor også, om skyderiet kan kaldes drabsforsøg.

- Selv om man måtte mene, at min klient faktisk har befundet sig i bilen, og en anden person er steget ud og har skudt, kan det lægges til grund, at der ikke er fundet et eneste projektil. Hvis man skyder op i luften, kan det ikke være med den hensigt at slå nogen ihjel. Så hvordan der er skudt, i hvilken retning er en vigtig del af bevisførelsen, sagde Janus Malcolm Pedersen.

Sagen mod den 36-årige skal køre over fire retsdage. Der ventes dom i midten af december. På mandag skal de fem personer, som skuddene angiveligt var rettet mod, vidne.

T2Toolbox embed