Krimi

Bandemedlemmer løber fra forklaringer i endnu en skudsag

Ikke bare én, men to gange, har en række mænd fra Københavns bandemiljø ifølge egne udsagn haft held til at lyve en forkert mand på anklagebænken for skyderier på åben gade.

Så opsigtsvækkende er påstandene, som mændene er kommet med bag lukkede døre i såkaldte indenretlige forhør ved Københavns Byret og Retten på Frederiksberg.

Det kom frem, da anklager Rasmus von Stamm fra Københavns Politi mandag indledte sagen mod en 36-årig mand, der er tiltalt for drabsforsøg som led i bandekrig mellem grupperingerne Brothas Souljaz og B27.

Skyderiet fandt sted 28. december 2014, og den 36-årige nægter sig skyldig.

TV 2 har tidligere beskrevet, hvordan mænd fra B27 har talt en 30-årig bandefigur fra Brothas Souljaz på anklagebænken for drabsforsøg begået foran en moske i Rovsinggade 15. december 2015 som led i konflikten.

Mændene har siden trukket forklaringerne tilbage som værende pure opspind. De ønskede hævn, lød det i retten.

Nu viser det sig, at samme persongalleri også har været stærkt medvirkende til at tale den 36-årige på anklagebænken for skyderiet på Valby Langgade 13 dage senere (du kan se flere billeder fra skyderiet hos Local Eyes).

Omkring kl. 19 steg en mand ud af en hvid BMW og affyrede en række skud. Seks patronhylstre blev fundet på Valby Langgade, og pistolen dukkede senere op i Mjølnerparken.

Anklager Rasmus von Stamm fortalte under sin præsentation af sagen i retten, at et centralt bevis i sagen bliver forklaringer fra fem mænd, som politiet knytter til gruppen B27, og som antageligt var målet for skuddene den aften.

- De forurettede oplyser, at FS (den 36-årige, red.) sad bag rattet i bilen, sagde Rasmus von Stamm, da han præsenterede sagen for retten.

Flere af de fem har under såkaldte indenretlige forhør i retten bekræftet, at den 36-årige kørte bilen, der blev brugt ved skyderiet mod dem. Hver og én har dog siden – senest bag lukkede døre ved Retten på Frederiksberg for bare 10 dage siden – ændret forklaring.

Deres forklaring om den 36-årige var pure opspind, en konspiration for at skade ham, lyder det nu.

Nøjagtig samme forløb har fundet sted i sagen om drabsforsøget 15. december 2014 foran moskeen på Rovsinggade.

Statsadvokaten i København rejste tiltalte i de to sager i juni 2015. Siden har mændene slået bak, men anklagemyndigheden har fastholdt de to sager.

Politiet mener nemlig, at den første forklaring, hvor mændene sætter navn på gerningsmanden, er sand – og at de siden blot har fået kolde fødder.

- Forurettedes forklaringer i sagen skifter og de modstrider deres tidligere forklaringer. En stor del af bevisførelsen i denne sag vil dreje sig om de skiftende og modstridende forklaringer. Det skal i sidste ende være op til retten at vurdere, hvilke forklaringer der kan lægges til grund, og hvilke der er konstruerede og usande, sagde anklager Rasmus von Stamm under sin præsentation af sagen.

Ifølge Rasmus von Stamm belastes den 36-årige også af, at dna, der med stor sandsynlighed stammer fra den tiltalte, er fundet på rattet i bilen, og at hans mobiltelefon i minutterne før skyderiet slog på en telemast nogle kilometer fra gerningsstedet.

Sagen er berammet til fire retsdage, og der ventes dom i midten af december.

T2Toolbox embed