Krimi

Lammede lufthavnen med bombe-spøg: Grækere fængslet i 13 dage

To grækere, som onsdag satte Københavns Lufthavn på den enden ende, tilbragte natten til i dag i Vestre Fængsel og blev i dag stillet for en dommer.

Ved check-in af deres bagage lavede de to grækere sjov med, at de havde en bombe i kufferten. Det betød, at hele Terminal 3 blev evakueret til gene for både myndigheder, lufthavn og hundredvis af passagerer. Mindst 14 fly blev forsinket på grund af bombetruslen, oplyser Lars Lemche, senior kommunikationsrådgiver i Københavns Lufthavn, til Ritzau.

De to mænd på henholdsvis 33 og 65 år er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 266 om at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv ved at true med at foretage en strafbar handling, og de blev efter dagens fremstilling varefængslet i 13 dage.

Påstod at det var alvor

De to mænd forklarede ved check-in-skranken i lufthavnen, at de havde en bombe i deres taske. I første omgang tog personalet situationen med ro og forklarede, at den slags skulle man ikke lave sjov med i en lufthavn.

- Herefter siger de på engelsk, at det ikke er for sjov; det er alvor. Der foregår lidt skuespil derude, hvor den ene mand fortæller, at den anden er ham, de eftersøger i Paris, forklarede Henrik Vedel fra Københavns Politi onsdag til TV 2.

Efterforskningsleder Jakob Søndergaard oplyser dog torsdag til Ritzau, at de to mænd har forklaret, at de opfattede situationen som en spøg.

- Det virker, som om at de selv syntes, de var to komikere. Det er ikke sikkert, at de synes, det er så sjovt længere, efter at de har sovet i Vestre Fængsel i nat, siger Jakob Søndergaard.

Fik ingen information

En af de hundredvis af berørte passagerer var indiske Asif Manzoor, der arbejder som hjerneforsker i Odense. Han var onsdag fløjet fra Odense til København og skulle herfra flyve videre til Mumbai over Dubai.

Men da han ankom til Terminal 3 i Københavns Lufthavn blev han sammen med sin kone og to børn evakueret og sendt uden for.

- Her stod vi i et par timer uden for i kulden med to børn på seks og ni år som græd og skreg, og vi fik ikke nogen information fra politiet eller lufthavnen, siger Asif Manzoor til TV 2.

Den indiske familie skulle videre med et fly fra Terminal 2, men de troede, at hele lufthavnen var lukket ned. Først da Asif Manzoor kommer i kontakt med en dansk bekendt, finder han ud af, at Terminal 2 opererede som normalt. Familien gik straks mod terminalen, men da de nåede frem, var deres fly lettet.

Misser måske brors bryllup

Familien skulle have været til Asif Manzoors lillebrors bryllup i Mumbai den 27. november. Biletterne kostede dem 20.000 kroner, og nu håber han at få kompensation, så de har råd til nye billetter.

Luftfartsselskabet Emirates og selskabet, der solgte ham billetterne, henviser nu bare til hinanden, og derfor frygter Asif Manzoor, at de to grækeres bombe-spøg i sidste ende koster ham deltagelsen ved brylluppet.

- Det var ikke en joke for alle os andre, og de bør straffes for det, for det påvirkede en masse andre mennesker, siger Asif Manzoor.

Hård straf truer

Og straffet risikerer de to mænd da også at blive. I flere lignende sager, er den slags således endt med fængselsdomme til de pågældende spøgefugle.

I august i år blev en 15-årig dreng fra Norge ved Københavns Byret idømt en straf på 30 dages fængsel samt udvisning af Danmark i seks år.

Drengen bar i Københavns Lufthavn en taske, som der kom biplyde fra, og han havde ved indtjekningen sagt til den kvindelige ansatte:

- I am sorry, I have to do this to you (Jeg er ked af at gøre dette ved dig, red).

På den baggrund troede kvinden, at der var en bombe i tasken.

Drengen forklarede, at der bare var tale om en drengestreg, og at han og hans kammerat ville lave en video.

I Østre Landsret blev en 24-årig filosofistuderende tilbage i 2008 idømt ti dages betinget fængsel for i sjov at have sagt ordet "bombe" i Københavns Lufthavn.

De forbudte ord, som faldt ved en metaldetektor, lød: "De har fundet min bombe".

I retten forklarede hun, at det ikke havde været hendes hensigt at fremkomme med en bombetrussel. Hun havde "bare" fjollet med sine to rejsefæller.

En vagt lyttede imidlertid med, og da han bad hende om at gentage vittigheden over for ham, blev der slået alarm, og hele området blev afspærret.

I første omgang blev kvinden frikendt i byretten, men landsretten valgte siden at idømme hende 10 dages betinget fængsel.

- Hun sagde undskyld i samme øjeblik, hun fandt ud af, at en vagt havde hørt det, fortalte hendes forsvarer, Niels Forsby, efter dommen i 2008.

I 2010 blev en 27-årig ph.d.-studerende idømt 10 dages betinget fængsel, efter at hun i frustration over at have fået taget sin shampoo i et sikkerhedstjek i Københavns Lufthavn omtalte sin shampoo, tandpasta og creme som sprængstof.

De senere års sager, hvor fly er blevet bragt til sprængning i forbindelse med terrorhandlinger, har fået lufthavnene til at skærpe opmærksomheden om passagerers ytringer og adfærd.