Krimi

Krudtpartikler og vidneforklaring belaster påstået bande-boss

En 30-årig mand, der efter politiets opfattelse er leder af bandegrupperingen Brothas Souljaz, satte sig i dag på anklagebænken i Københavns Byret, hvor han er tiltalt for at have affyret fem-seks skud som led i et af en stribe formodede bandeopgør i Københavnsområdet fra 2013 og frem.

Skudepisoden fandt sted kort før midnat 15. december 2014, hvor flere byger af skud væltede ud af december-mørket og mod en kørende bil på Rovsinggade i København.

Den 30-årige blev varetægtsfængslet i sagen allerede dagen efter, og nægter sig skyldig.

Det gjorde han også, da sagen i dag begyndte ved Københavns Byret og anklager Tomas Hugger forelagde sagen.

Ifølge anklageren ønskede den 30-årige at dræbe to navngivne fjender fra en gruppering, som politiet betegner B27 den aften i december. Opgøret var blot et af otte, som politiet sætter i forbindelse med konflikten.

- Det er politiets opfattelse, at tiltalte var den ledende person i Brothas Souljaz på det her tidspunkt. Sagens forurettede havde ledende roller i B27, sagde Tomas Hugger under forelæggelsen.

Politiet fandt fem-seks patronhylstre på gerningsstedet, men ingen af kuglerne havde ramt personer. Et traf en parkeret bil, en anden den moské, der ligger på Rovsinggade.

Ifølge Tomas Hugger belastes den formodede bande-boss af forklaringer fra mændene i den beskudte bil. Chaufføren - en 24-årig mand YY, der efter politiets opfattelse har været målet for adskillige skyderier i løbet af konflikten – ringede nemlig umiddelbart efter skyderiet til Københavns Politi og navngav den 30-årige.

Da politiet senere anholdt ham viste en test af hans hænder, at der fem timer efter skyderiet var krudtpartikler på begge.

Tomas Hugger afspillede en video fra moskéens overvågning, hvor mundingsilden fra skuddene og krudtrøg tydeligt lyste op i natten, da den 24-åriges bil kom kørende forbi det sted, gerningsmændene befandt sig.

At dømme ud fra videoen var det område, de stod i, mørklagt.

Vidner skifter forklaring

Både anklager Tomas Hugger og advokat Anders Schønnemann, der repræsenterer den 30-årige, fastslog på den første retsdag, at spørgsmålet om det 24-årige øjenvidnes troværdighed bliver centralt i sagen. Det samme gør andre af de vidner, der indgår i sagen, og som kommer fra samme miljø som YY.

Flere har nemlig afgivet såkaldte indenretlige forklaringer – et efterforskningsskridt politiet bl.a. kan bruge til at ”sikre” vidneforklaringer, der eller vil gå tabt, f.eks. fordi vidnet ikke vil vidne alligevel - der er modstridende og hver især har ændret sig undervejs.

En 26-årig mand med tilknytning til samme gruppering som den 24-årige YY, altså den politiet kalder B27, skal ligefrem have afgivet en forklaring, hvor han påstår, at han var til stede i bilen under skyderiet.

Det mener politiet dog ikke, at han har.

- Det er politiets opfattelse, at (den 26-årige, red.) ikke er forurettet i den sag, og at han ikke har været i bilen, sagde Tomas Hugger under sin præsentation af sagen.

Den 30-åriges forsvarer påpegede over for nævninge og de juridiske dommere, at de stod over for en svær opgave med at skelne løgn fra sandhed og se igennem de motiver, som sagens vidner måtte kunne have for at skade den 30-årige.

Forsvarer: Kronvidne utroværdig

Ikke mindst den 24-årige YY, der altså på gerningsnatten udpegede den 30-årige som gerningsmand.

- Helt fra sagens start har det været forsvarets opfattelse, at den forklaring er utroværdig og lider af nogle alvorlige udfordringer, og som savnede yderligere forklaring. Forsvaret har været af den opfattelse, at man ikke kan se noget kl. 23.45 15. december 2014, sagde Anders Schønnemann.

- Der har også været et umiddelbart motiv for YY til netop at angive min klient – uanset om man kan se noget eller ej – fordi forurettede (den 24-årige, red.) mener, at min klient er ledende medlem af Brothas.

Anklager Tomas Hugger sagde under sin præsentation af sagen, at optakten til skyderiet 15. december 2014 formentlig skulle findes i timerne før skyderiet.

Her blev to biler, som politiet knytter til Brothas Souljaz smadret på Nyropsgade i København. Et vidne beskrev senere til politiet, at gerningsmændene kørte stak af i en bil, der tilhørte netop 24-årige YY, og som altså få timer senere blev beskudt på Rovsinggade.

Sagen fortsætter ved Københavns Byret på torsdag.

Bandekonflikt 2013-2015 Brothas og B27