Krimi

Danskere samler blomsterhav ved fransk ambassade

Den franske ambassade i København er et stort samlingspunkt lørdag, hvor hundredvis af danskere strømmer til for at lægge blomster til ære for Frankrig, efter at landet fredag blev ramt af en række blodige angreb.

Præcis ligesom i januar i år, da satiremagasinet Charlie Hebdo blev udsat for terror, er Kongens Nytorv i hjertet af København badet i roser, liljer og stearinlysets skær, mens det franske flag hænger på halvt.

TV 2's reporter Brian Lindhoff fortæller, at stemningen ved ambassaden er præget af en blanding af modløshed og fællesskab.

"I dag er vi alle franske. Vi står sammen mod terrorisme - for fred og demokrati", står der på et kort, som er vedhæftet en af de mange buketter midt i blomsterhavet.

På fransk.

Kort derfra stikker et lille dannebrogsflag op med teksten: "Hvad skal jeg kæmpe med?".

Vil kunne se blomsterne

Den franske ambassade har bedt om, at blomsterne lægges på den anden side af Kongens Nytorv og ikke direkte foran bygningen, så ambassadens medarbejdere kan se marken af blomsterbuketterne fra vinduet.

Folk i alle aldre samles ved ambassaden, og helt almindelige danskere giver hånd til den franske ambassadør, Francois Zimarey, for at vise deres omsorg, støtte og sympati til Frankrig.

Kærestepar, søskende og børnefamilier omfavner hinanden og forsøger at trøste og opmuntre. Flere er for berørte af situationen til at snakke med den fremmødte presse.

Vil støtte Frankrig

Enkelte vil gerne fortælle, hvorfor de er mødt op.

- Vi er her for at vise vores støtte til Frankrig, og det var vi også i januar. Vi kender selvfølgelig nogen, der bor i Frankrig, men det er ikke derfor, vi er kommet i dag, siger Britta Gullev fra Vanløse, der afleverer blomster med sin mand.

Med sig har Britta Gullev også et billede af et træ uden blomster fra en vinterfattig eng. Bag træet forsøger solen at brage igennem de tykke skyer. Hun fortæller, at billedet skal illustrere, at selv i det dybeste mørke finder lyset vej.

- Det er et land og et folk, som vi holder af, og det her er slet ikke til at bære, siger hun.

Terrororganisationen IS står bag

Også Pernille Banket har trodset den københavnske efterårskulde for at lægge blomster ved ambassaden.

- Det er så frygteligt, hvad der er sket. Man skal have lov til at være fri, til at tænke, og til at føle, hvad man mener. Jeg ønsker ikke, at mine stakkels børn skal vokse op i en verden, der er præget af frygt og usikkerhed, siger hun.

Mindst 127 personer har mistet livet i en række angreb, der ramte den franske hovedstad fredag aften og natten til lørdag. Omkring 180 meldes såret - heraf skal 99 være alvorligt kvæstede.

Præsident François Hollande siger, at terrororganisationen Islamisk Stat, IS, står bag angrebene, som han kalder for en egentlig krigshandling.

IS  har selv lørdag middag taget skylden for angrebene.