Krimi

De kastede sig i rådne fisk for at redde døende fiskere: Nu er deres liv ødelagt

Den erfarne Falckredder Erik Schack lå i koma i 19 dage. Presset på hans hjerne havde efter flere blodpropper været så stort, at lægerne måtte save halvdelen af hans hjerneskal af. Da han vågnede, havde han intet sprog, kunne næsten ikke se og hverken synke eller tygge.

Han forsøgte sammen med den unge pumpemand Nick Vejle heroisk at redde to fiskere fra døden den 4. august sidste år. Fiskerne omkom, og heltegerningen har haft sin pris.

Begge mænd blev hjerneskadede, og i dag kæmper 53-årige Erik Schack og 25-årige Nick Vejle for at genvinde kontrollen over deres kroppe - og for at få et skyldsansvar placeret og en erstatning udbetalt, skriver Fagbladet 3F.

Druknede i farlige gasser fra skidtfisk

Mareridtet startede en helt almindelig augustaften, da fiskekutteren Susanne H. lagde til kaj i den lille by Strandby i Nordjylland. Kutterens besætning, en skipper og en fisker, gik i gang med at losse lasten af skidtfisk, men noget var galt.

Fiskene var gået i forrådnelse, og den giftede gas svovlbrinte havde fyldt lastrummet og fortrængt alt ilt.

På kajen var den unge pumpemand Nick Vejle i gang med at suge lasten af skidtfisk gennem en slange og op i en lastbil, da han hørte råb om hjælp. Lastbilens chauffør ringede 112, og Nick Vejle sprang instinktivt ombord på Susanne H, hvor han besvimede i lastrummets giftige gasser.

Imens ankom den erfarne Falckredder Erik Schack til kutteren.

- Stanken var styg. Da jeg kiggede ned i lasten, fik jeg svovlbrintedampe op i ansigtet. Så jeg trak mig tilbage, siger Falckredderen til Fagbladet 3F.

Røgdykkere fiskede en halv time senere de tre bevidstløse mænd ud af skidtfiskene. Nick Vejle blev sendt med udrykning til traumecentret på Aalborg Universitetshospital, mens fiskeren og skipperen blev erklæret døde på kajen i Strandby Havn.

Blev langsomt lam og blind

Efter den forfærdelige ulykke tog Erik Schack med kollegaerne tilbage til Falck-stationen i Frederikshavn. Allerede på kajen havde han følt en ubehag komme snigende, men den voksende kvalme og hovedpine blev holdt nede af den pumpende adrenalin.

På stationen begyndte Erik Schack at få det værre og værre, og han måtte haste ud af mødelokalet. På et toilet gav han efter for voldsomme opkastninger og diarré, og kollegaerne kørte ham med udrykning mod hospitalet.

- Jeg havde det vildt dårligt og mistede følelsen i fingrene. Jeg bad kollegaerne varsle hospitalet om blodprop, siger den erfarne Falckredder.

- Jeg kunne mærke, at jeg langsomt blev lam og blind. Så mistede jeg bevidstheden, uddyber han.

Træner sig tilbage til livet

Både Erik Schack og Nick Vejle har siden ulykken gået til intensiv genoptræning. Efter lang tids indlæggelse er de hjemme hos deres familier, hvor de kæmper for at komme tilbage til et velfungerende liv.

- Det er hårdt at være syg og kæmpe sig tilbage. Hver dag er en kamp, siger Erik Schack til TV 2 Nord.

Han er i dag er delvist lam i venstre side, mens Nick Vejle stadig ikke kan tale. Han bruger sin telefon, som han skriver beskeder på, til at kommunikere med omverdenen. Han går til talepædagog og bliver hele tiden bedre. Men det tager tid.

- Jeg skal være far, siger Nick Vejle med mumlende, langsomme op til TV 2 Nord.

Han og kæresten venter barn nummer to, og det giver ekstra mod på at kæmpe videre.

Kampen for retfærdighed

Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen har afvist at give arbejdsskadeerstatning til Erik Schack. Der er ingen dokumenteret sammenhæng mellem den tragiske aften på Strandby Havn og hans hjerneskade, lyder det.

Og i december fik Nick Vejle at vide, at hans sag var blevet henlagt. Ifølge Arbejdstilsynet kan den tidligere arbejdsgiver Grenaa Lossekompagni, der har afvist at betale erstatning, ikke retsforfølges, da Nick Vejle var ansat på kajen – ikke på båden.

- Det var et stort slag i ansigtet. Tanja og jeg var sikre på, at der ville blive placeret et ansvar og givet kæmpebøder. Grenaa Lossekompagni har ansvaret og skulle betale erstatning til mig. Jeg fik ingen instrukser om, at jeg ikke måtte gå om bord på kutteren, skriver Nick Vejle på sin telefon.

Til TV 2 Nord oplyser direktøren for Grenaa Lossekompagni, Jan Kvist Nielsen, at han af hensyn til de dødes efterladte ikke tale om ulykken.

Både Nick Vejle og Erik Schack overvejer muligheden for at føre en civilretsag for at få erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, svie og smerte.

Derfor får de ikke erstatning

  • Erik Schack, redder hos Falck

    Arbejdsskadestyrelsen og Ankestyrelsen har afvist at give Erik Schack arbejdsskadeerstatning, da der ikke er dokumenteret sammenhæng mellem dødsulykken på Strandby Havn og hjerneskaden. Det var et tilfældigt sammentræf, at han blev ramt af blodpropper i hjernen få timer efter kontakten med svovlbrinte, lyder vurderingen. Lægen, der tilstå Erik Schack efter ulykken, vurderede ellers, at hans blodpropper var opstået efter indånding af svovlbrinte.  

  • Nick Vejle, tidl. pumpemand hos Grenaa Lossekompagni

    Arbejdede på kajen – ikke på fiskekutteren. Derfor har han ikke fået de fornødne instruktioner for en kutters sikkerhed - herunder om svovlbrinte og brug af åndedrætsværn, lyder det fra Grenaa Lossekompagni, der derfor ikke vil betale erstatning.Arbejdstilsynet gav efter ulykken Grenaa Lossekompagni et strakspåbud: At sikre faren for kvælning er effektivt forebygget. Herefter er sagen blevet henlagt af Arbejdstilsynet og Nordjyllands Politi uden retsligt efterspil.

Farlige forrådnede fisk

Når fisk går i forrådnelse, danner de den farlige og giftige gas svovlbrinte. Gassen fortrænger ilten og kan derfor kvæle. Gassen lugter meget kraftigt og kan sammenlignes med lugten af rådne æg.