Krimi

16-årige Daniel bryder tabu: Jeg blev voldtaget

Sidste år var den nu 16-årige Daniel ude for en forbrydelse som kun de færreste mænd taler om. Han blev voldtaget af en 10 år ældre mand. I Station 2 i aften fortæller Daniel om hvor svært det var for ham at forstå, at man er blevet voldtaget som mand:

- Man hører jo kun ,at det kun sker for piger. Men at det sker for begge køn, at det sker for os alle – det er svært at forstå. Så det er måske lidt sværere at bryde sådan et tabuemne.

I Danmark bliver der hvert år anmeldt mellem 400 og 600 voldtægter til politiet. Størstedelen af voldtægtsofrene er kvinder, men mænd bliver også udsat. Hver måned henvender mindst én mand sig til et krisecenter for voldtægtsofre, efter at have været udsat for et seksuelt overgreb. Ifølge eksperter er antallet formentlig langt højere, fordi det er så stort et tabu, at mange mænd vælger ikke at fortælle andre om det.

Tænker ikke på at få behandling

- Når der er så få mænd, der henvender sig for at få behandling, så er det fordi, det er så tabubelagt. Det er ikke fordi, det ikke sker. Det er mere tabubelagt, fordi mænd slet ikke tænker, det er noget, de bør få behandling for, fortæller Anja Hareskov. 

Hun er leder af center for voldtægtsofre i Aarhus og en af de førende eksperter på området i Danmark:

- Kvinder hører i hele deres opvækst, at de skal passe på når de går hjem og de ved, at det er en del af det, der kan ske for en kvinde. Men det er jo ikke noget drenge nogensinde får at vide, mens de vokser op, at nu skal de tænke på, at de kan blive udsat for en voldtægt. Så det er meget chokerende for mændene.

Sneg sig op på sofa og hev underbukser af

For Daniel var det også dybt chokerende, da han blev voldtaget sidste år. Han var til fest sammen med flere af sine gode venner. Til festen var også en 10 år ældre mand, som var leder i den klub, hvor Daniel brugte sin fritid. En mand, Daniel så som en god ven. I løbet af aftenen blev manden pludselig voldelig.

- Han gav mig en dumflad og sagde, at han ville smadre mig sønder og sammen, hvis jeg begyndte at ryge, fortæller Daniel.

Senere på aftenen trak Daniel sig fra festen og han lagde sig til at sove på en sofa i et tilstødende rum. Her kom gerningsmanden ind og sneg sig op til Daniel i sofaen.

- Han begyndte at hive underbukserne af mig. Jeg lå kun med soveposen over mig og med strømper på, fortæller Daniel.

Manden begyndte at forgribe sig på Daniel, der gik i chok. Han følte sig derfor ude af stand til at bevæge sig. Kort tid efter voldtog gerningsmanden Daniel analt.  

- Du bliver kold og dit hjerte banker stærkt. Når det sker, kan du ikke noget. Det er virkelig ubehageligt. Man kan ingenting fordi, man er så bange, siger Daniel.

Fordom: Du er homoseksuel

Ifølge Anja Hareskov er det en ganske almindelig reaktion, at kroppen ikke reagerer under et seksuelt overgreb.

- Hvis man er kommet i den tilstand hvor man bliver lammet, så kan man ikke gøre noget som helst. Så er man ligesom frosset, og der er ikke noget at gøre i den situation. Når man så er kommet ud af situationen igen og der ikke længere er fare, så kommer man til live igen og begynder at kunne bevæge sig. Men i selve situationen er der ikke forfærdeligt meget man kan gøre.

Daniel har kun fortalt om overgrebet til sine allernærmeste. Alligevel møder han ofte fordomme. Blandt andet at mænd der er blevet voldtaget, er homoseksuelle.

- Det er jo hul i hovedet. Jeg er jo heteroseksuel og ville aldrig være sammen med en mand. Og folk siger, at jeg kunne have gjort modstand. Men de forstår ikke hvor svært det er. Og det berettiger dem ikke til at sige, at jeg selv lagde op til det. For det gjorde jeg jo ikke, forklarer Daniel.

Normalt liv bliver hårdt

Overgrebet skete for over et år siden. Gerningsmanden fik to års fængselsstraf for voldtægt, samt for at have forgrebet sig på to andre drenge. Overgrebet har ændret Daniels liv.

- Hvis det ikke var sket, havde jeg været totalt afstresset. Jeg havde ikke haft mareridt eller tænkt over det hver dag. Jeg havde været en helt anden person. Nu arbejder jeg med at forsøge at komme tilbage og få et normalt liv. Men jeg ved, det bliver rigtig, rigtig hårdt, fortæller Daniel, der tidligere har fortalt sin historie til MetroXpress.

Hør hele Daniels historie i Station 2 i aften på TV 2 kl. 20:50 og på TV 2 Play.

Daniel er ikke hans rigtige navn. Han er anonym af hensyn til familie og venner. Station 2 kender Daniels rigtige identitet.

Hvad er STATION 2?

Station 2 er hele Danmarks kriminalmagasin, og vores værter er altid klar på at vise den mere lyssky side af det danske samfund. 

Programmet blev sendt for første gang d. 18. september 1993 – med Jes Dorph-Petersen og Niels Brinch som studieværter. Det er nu mere end 800 programmer siden.

Programmet sendes på TV 2 hver torsdag kl. 20:50.

Rikke Hemmingsen er vært i 'Station 2 Efterlyst', som sendes direkte fra brændpunkter i Danmark og omtaler nye og aktuelle kriminalsager, som politiet har brug for hjælp til at opklare. Seerne får også mulighed for at følge opklaringsarbejdet med sager, der tidligere har været omtalt i 'Station 2'.

Station 2 kan ses på TV 2 PLAY.