Krimi

Skaarup om 120 kriminelle: Det er en skandale

- For mig at se, er det en skandale, at vi ikke har fået oplysninger om det.

Sådan lyder reaktionen fra Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, efter at Ekstra Bladet onsdag har afsløret, at der, udover de 64 personer på tålt ophold i Danmark, findes yderligere 120 udvisningsdømte udlændinge i Danmark, der ikke kan sendes hjem og lever på en status kaldet kriminel meldepligt.

Problematikken omkring tålt ophold har flere gange i de senere år været på den politiske dagsorden, men debatten har kun omhandlet de 64 til 66 personer, der ikke kan udvises til deres hjemland, da de risikerer forfølgelse, tortur eller dødsstraf.

Flere af de øvrige 120 personer, der onsdag er blevet belyst, risikerer ifølge Ekstra Bladet derimod ikke forfølgelse eller lignende, men nægter derimod at underskrive deres egne hjemsendelsespapirer, hvilket flere af modtagerlandene kræver, at de gør.

DF vil bede regeringen om svar

Det undrer Peter Skaarup, at Folketinget ikke er blevet oplyst, at tallet 184 og ikke 64:

- Jeg undrer mig såre over, at vi aldrig i Folketinget har fået at vide, at der udover den gruppe på lidt over 60, som vi kender, også er en gruppe, der også er på en slags tålt ophold og stadigvæk også befinder sig i landet, selvom de burde være udvist til et andet landet, siger han til TV 2.

Peter Skaarup kalder det en "bombe i debatten", at gruppen af udvisningsdømte, der ikke kan udvises, er tre gange større end hvad politikerne hidtil har været klar over.

Han vil derfor nu tage sagen videre til regeringen.

- Det, vi nu vil gøre er, at bede regeringen svare på, hvad det er for former for kriminalitet, den gruppe på de 120, som vi altså kan de lægge oven i de 60, som vi hidtil har kendt, har begået. Og stadigvæk begår ifølge de oplysninger, vi har nu, siger Peter Skaarup med henvisning til Ekstra Bladet, der skriver, at mange af de 120 personer begår ny kriminalitet.

Konservative vil kalde ministeren i samråd

De konservatives integrations- og udenrigsordfører, Naser Khader, er ikke overrasket over tallene, som han mener har været nævnt tidligere. Det betyder dog ikke, at han finder situationen tilfredsstillende.

- Jeg mener, det er vigtigt, at vi fremskynder processen i forhold til alle de her sager. For det drejer sig jo om mordere, pædofile, narkohandlere. Det er jo ikke guds bedste børn. De har ikke ret til at være i Danmark, og nogle af dem bliver ved med at begå kriminalitet, siger han til TV 2.

Khader mener, at man bør kigge over Nordsøen og se, hvordan Storbritannien behandler de svage sager med udvisningsdømte.

- De har faktisk lavet nogle diplomatiske garantier med Libanon, Jordan, Etiopien og Libyen. Storbritannien har udvist Osama bin Ladens åndelige leder, Abu Qatada, til Jordan. De har fået garanti for, at han ikke bliver torteret eller henrettet. Nu sidder han i Jordan og samarbejder med den jordanske sikkerhedstjeneste. Så vi skal have aktiveret de diplomatiske aktiviteter for at få dem udvist.

Naser Khader lover, at han onsdag vil indkalde integrationsminister Inger Støjberg (V) til samråd, for at høre nærmere om tallene samt muligheden for at aktivere diplomatiet yderligere.

Se hele interviewet med Naser Khader herunder: