Krimi

Dommere kræver bedre tolke: Vi spilder tiden

Det kan gå ud over retssikkerheden, hvis ikke tolkene bliver uddannet bedre, lyder det fra landets dommere. Scanpix

Dårligt uddannede og uforståelige tolke er med til at forsinke retssager og kan i sidste ende være medvirkende til en lavere retssikkerhed.

Sådan lyder kritikken fra landets dommere, der nu kræver et kvalitetsløft af tolkeuddannelsen.

Det skriver Politiken fredag.

Kravet kommer efter, flere af landets dommere har oplevet eksempler på tolke uden en certificeret uddannelse, der har været så dårlige til at oversætte, at retssager er blevet forsinket.

 - Erfaringen er, at du kan risikere at få tolke, der har så lidt kompetence, at du må afbryde retsmødet for at få fat i en kompetent person. Det er tidsspilde for alle, og det kan have psykiske følger for både vidner og tiltalte, siger retspræsidenten for Retten i Helsingør, Birgitte Holmberg Pedersen til Politiken.

Kravet kommer, efter en undersøgelse fra Translatørforeningen, brancheorganisation for statsautoriserede translatører, har vist, at over 90 procent af de adspurgte læger, advokater, sygeplejersker og andre tolkebrugere i den offentlige sektor oplever fejlagtigt eller mangelfuldt tolkearbejde.

Ifølge undersøgelsen har langt de fleste tolke, som arbejder i den offentlige sektor, ikke en tolkeuddannelse.

Det er et problem, mener landets dommere, der frygter, at det kan gå ud over retssikkerheden, hvis ikke, der bliver indført en certifiseringsordning.

Justitsministeriet ventes at komme med sit bud på et kvalitetsløft af tolkene i 2016.

Hverken Integrationsministeriet eller Sundhedsministeriet har planer om en certificering, og justitsminister Søren Pind (V) meddeler til Politiken, at han ikke har nogen kommentarer.