Krimi

Uskyldig dansker udnyttet i gigant-svindel: - En eller anden dag bliver jeg skudt

Autoforhandleren Martin Bonderup fra den lille by Ørum i Nordjylland er lige nu offer for et groft svindenummer, hvor hans hjemmeside er blevet overtaget af it-svindlere, fortæller han til TV 2 Nord. 

Mindst 30 bilkunder fra det meste af Europa er i løbet af halvandet år kommet til Ørum for at hente den Porsche, Mercedes eller Ferrari, de tror, de har købt på nettet. Ens for dem alle er, at de har betalt mange tusinde kroner i depositum via den falske hjemmeside.

Problemet er bare, at Martin Bonderups dyreste bil er en gammel Opel til 5.000 kroner.

- Jeg har det rigtig skidt med at mit firma bliver misbrugt, men jeg har det også rigtig skidt med, at min egen identitet bliver misbrugt. Og ydermere det med at jeg har alle de her mennesker, der kommer rendende i tide og utide, som rager og snager i tingene. Så det har jeg det rigtig skidt med, siger Martin Bonderup til TV 2 Nord.

- En eller anden dag bliver jeg skudt

Autoforhandleren føler sig truet af de skuffede og til tider truende kunder, der har svært ved at forstå, at han er uden skyld i svindelnummeret.

- Vi føler os utrygge, fordi folk kommer rendende i tide og utide. Og nogle af de her mennesker er ikke til at spøge med. Der er nogle kedelige typer imellem fra blandt andet Litauen og Bosnien, som vi ikke rigtig kan slippe af med. De vil ind og se huset og se værkstedet, fordi de tror, den her bil er her. De tror, det er mig som person, der snyder dem og har frarøvet dem deres penge. Så man er bange, når man er alene. De føler sig selvfølgelig snydt, og det kan jeg godt forstå. En eller anden dag, så står der en med et gevær og så bliver jeg skudt, siger Martin Bonderup.

- Det er jo forfærdeligt at betale 60.000 kroner for en bil, man aldrig får. Nogle af dem rejser fra den ene ende af verden til den anden for at hente den. Så jeg kan godt forstå, hvis folk er sure og utilfredse, lyder det fra Martin Bonderup.

Hjemmesiden, der reklamerer for de dyre luksusbiler, er professionelt lavet. Blandt røverkøbene er bilmærker som Audi, Ferrari og Bentley.

Franskmand betalte 380.000, men fik aldrig bilen

På Hjallerup Kro har man stiftet bekendtskab med de fortvivlede bilkøbere. Flere af dem har indlogeret sig på kroen, mens de afventer en afklaring på deres situation.

- Vi har haft folk fra Portugal, Frankrig og Holland blandt andet. Vi havde for eksempel en franskmand, der havde købt en bil ude i Ørum, men der var ingen bil, da han kom derud. Der var faktisk heller ikke nogen, der solgte biler derude. Han havde lige diskuteret med sin kone, at han ikke skulle hoppe på det her nummer, fordi det sikkert var fup og svindel. Han havde overført 380.000 danske kroner til den her famøse bil. Han havde brugt alle sine sparepenge på en bil, der ikke fandtes, fortæller Gitte Frederiksen, der er hoteldirektør på Hotel Hjallerup Kro, til TV 2 Nord.

It-ekspert: En klassiker

Peter Kruse, der er sikkerhedsekspert hos it-firmaet CSIS, kalder den her form for svindel "en klassiker".

- Vi har på det seneste set flere forskellige afskygninger af det her svindelnummer, hvor det er populært at kopiere hjemmesider. Svindlerne køber et domæne – typisk .eu. Så ligger de oplysninger op på siden, der tilhører den oprindelige ejer - såsom adresse, CVR-nummer og telefonnummer. Hvis kunderne bliver mistænksomme og googler siden, så ligner den en legitim hjemmeside. I sidste ende betaler ofrene et depositum, som ender i lommen på svindlerne, men de ser aldrig produkterne.

Peter Kruse understreger, at denne form for svindel har været stigende det seneste par år.

- Vi har i løbet af sommeren også set eksempler på hjemmesider, der kopierer fysiske banker, hvor der blandt andet lokkes med gode renter. Når du så opretter dig som kunde, skal du oplyse en masse personlige oplysninger, som så bliver misbrugt af svindlerne.

Politiet: Vi kan ikke gøre noget

Jørgen Birger Jensen, der er politikommissær ved Nordjyllands Politi, kender til sagen, men oplyser:

- Der er ingen i Danmark, der er blevet bedraget. Derfor er det ikke en sag for Nordjyllands Politi. Dem, der er blevet bedraget skal anmelde det i deres hjemland.

CSIS har efter TV 2 er gået ind i sagen blokeret den falske hjemmeside martinsauto.eu.