Krimi

Sag om serievoldtægter: Politiet troede ikke på, bilen fulgte efter mig

Onsdag falder dommen i en sag om tre voldtægter og to voldtægtsforsøg i Københavns Byret, hvor en 25-årig mand sidder på anklagebænken.

Den tiltalte har gennem hele sagen nægtet sig skyldig og gør det fortsat - på trods af, at rækken af beviser, som anklager Sidsel Jessen-Klixbüll fremhævede i sin afsluttende procedure, blandt andet handler om det stærkest mulige dna-bevis i et enkelt forhold, en gps-registrering, der placerer den tiltaltes mørke Ford Focus ganske tæt på et andet gerningssted - samt fundet af en voldtaget kvindes luffer i bagagerummet på bilen..

Samme Ford Focus, som tre kvinder ifølge anklageskriftet blev voldtaget i. Lufferne i bagagerummet kendte han ikke noget til, forklarede han i retten.

- I denne her sag er tiltalen meget alvorlig. Men hvad der er mere alvorligt er, hvis en uskyldig mand dømmes, replicerede forsvarer Bjørn Canning.

Politiet lyttede ikke

I alt er den 25-årige mand tiltalt for krænkelse af fem forskellige kvinder begået i en periode på syv måneder. To forsøg på voldtægt og frihedsberøvelse - og tre kidnapningsvoldtægter.

Men selv i tilfælde af, at den tiltalte skulle blive dømt onsdag - står flere af de forurettede kvinder tilbage med en oplevelse af, at politiet ikke tog deres anmeldelse alvorligt.

- Jeg gjorde alt, hvad jeg skulle. Jeg anmeldte det. Og fortalte dem alt, hvad jeg havde oplevet. Så kan det da ikke være rigtigt, at de tænker: Der skete jo ikke noget, så vi lader den ligge, siger Mette Hansen, der var den første af de fem kvinder, der 7. juli 2014 mødte den nu tiltalte 25-årige.

To af fire følte sig ikke troet

Mette Hansen er repræsenteret af bistandsadvokat Helle Hald, der i alt har støttet fire af de fem kvinder i sagen - og hun fortæller, at to af de fire oplevede, at de ikke blev taget alvorligt, da de anmeldte deres sag til politiet.

Og det er et billede, hun ser i en del sager - alene de seneste par måneder har yderligere fire anmeldere i andre sager forklaret, at de ikke følte sig troet på.

- Desværre er der rigtig mange, der har den oplevelse, at de ikke bliver taget alvorligt af politiet. Jeg ville ønske, at politiet altid, når de møder en pige, der indgiver en anmeldelse, tænker ved sig selv, at det kan jo være rigtigt. I stedet for muligvis at tænke: Gad vide, om det nu også ER rigtigt, siger Helle Hald.

Mette Hansen var på cykel og på vej hjem fra arbejde i det indre København natten til lørdag den 7. juli, da hun omkring Toftegårds Plads var helt sikker på, at en bil med en særlig klikkende motorlyd fulgte efter hende. Og havde gjort det et stykke tid.

Bilen fulgte efter

Klokken var forbi 02, det var mørkt, og der var kun få biler på gaden. Nogle kilometer senere var bilen med den klikkende lyd der stadig, og da den trillede forbi og holdt for rødt lys, stoppede den unge kvinde sin cykel omkring 50 meter før krydset.

Hun ville ikke op på siden af bilen.

- Jeg vidste ikke, hvor mange personer, der sad i den. Kun, at den var fulgt efter mig i lang tid, og at jeg ikke ville op på siden af den, siger Mette Hansen.

Lyset skiftede til grønt - bilen kørte ikke, og det gjorde Mette Hansen heller ikke, forklarede hun selv fra vidneskranken den første dag i retten.

Skubbede med bilen

Men så kørte bilen - til venstre, og Mette Hansen sendte en sms til en ven, at der var en mørk bil, der fulgte efter hende. Så fortsatte hun på den nu tomme vej hjem.

Ind på en smal smutvej bag Hvidovre Hospital - og så var bilen der pludselig igen. Puffede til hende med køleren, forklarede hun i retten. Med vilje, så hun kun lige akkurat ikke faldt omkuld - men i stedet løb fra cykel, taske og alt andet.

Bilen kørte efter hende og hen over nogle sten, hvor den senere måtte løftes fri af autohjælp - mens Mette Hansen flygtede videre på bare tæer - sandalerne tabte hun - og fik ringet en fremmed familie i en nærliggende boligblok op på dørtelefonen.

Bilen var en mørk Ford Focus.

Hallo...

- Hallo. Jeg er lige blevet forsøgt kørt ned, men nu sidder han fast. Der er en fyr, jeg er ret sikker på, han er fulgt efter mig siden Toftegårds Plads, sagde hun til alarmcentralen, da hun efter lidt tid hos familien igen følte sig sikker.

Men hun var ikke den første, der ringede - den nu tiltalte mand havde allerede selv anmeldt et uheld - at han var kørt ind i en pige, og at hun var flygtet fra stedet:

- Hun har efterladt sin telefon…, sagde han på sit opkald til alarmcentralen.

Hvor er du?

- Uhh, godt spørgsmål, jeg var på vej hjem og jeg ved ikke lige, hvor jeg er, svarede han.

Konfliktmøde på stedet

En patruljevogn kom til stedet - og efter at betjentene havde lyttet til begge parter, foreslog de på stedet et konfliktmøde. Manden ville sige undskyld, og selvom Mette Hansen fortsat var sikker på, at han VAR kørt ind i hende med vilje - så gik hun med betjenten ned til den nu tiltalte, der sagde undskyld for, at hun var blevet bange.

Han ledte efter motorvejen.

- Hvis han skulle finde motorvejen, hvorfor kørte han så efter en cyklist, spurgte Mette Hansen retorisk i retssalen.

Anklager Sidsel Jessen-Klixbüll kan heller ikke se nogen rimelig grund til, at en mand i en bil kører efter en pige på cykel gennem København:

- Fem kilometer er længe at køre efter hende på cykel, hvis man ikke har ondt i sinde, procederede Sidsel Jessen-Klixbüll.

Politimanden fra Vestegnen troede på hende derude, mente anklageren - men kun på, at der var tale om et uheld.

- Dengang kunne man ikke bevise, at der var tale om andet end et uheld, sagde Sidsel Jessen-Klixbüll.

Københavns Vestegns Politi journalførte sagen som en 'undersøgelse - hændelse uden efterforskning' - og Mette Hansen hørte ikke mere fra politiet, før en efterforsker fra Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet hos nabokredsen Københavns Politi syv måneder senere kontaktede hende og fortalte, at efterforskningen i en række sager mod samme mand nu blev behandlet sammen.

Den samme mand og den samme bil - en mørk Ford Focus.

Københavns Vestegns Politi har ikke ønsket at stille op til et interview - men i en mail siger vicepolitiinspektør Carsten Jansson, der er chef for den centrale efterforskning ved Københavns Vestegns Politi:

- Det er ærgerligt, at vi ikke kan stoppe den mand, der siden bliver tiltalt for voldtægt. Men i den pågældende sag var der ikke noget, der indikerede forsøg på overgreb, og derfor gjorde vi ikke yderligere, efter vi havde talt med sagens parter på stedet og fulgt kvinden hjem. Vi arbejder dog løbende på at optimere vores håndtering af sædelighedssager, står der i mailen fra Københavns Vestegns Politi.

Nægter sig skyldig

I Københavns Byret har den 25-årige fastholdt, at han ikke fulgte efter kvinden - mens forsvarer Bjørn Canning i sin procedure lagde vægt på, at der efter hans mening ikke er klare beviser for, at hans klient har begået noget brud på loven - i dette eller de øvrige anklagepunkter.

- Han bestrider at have forfulgt hende. Det eneste, han har gjort, er at sige undskyld, sagde Bjørn Canning i sin procedure tirsdag.

- Som I nok har bemærket, har denne sag haft stor medieinteresse. Jeg beder Jer om at se bort fra hvad I har set og læst. Lad være med at lade Jer påvirke. Jeg har stor tillid til retssystemet, så jeg ved, at det kan lade sig gøre, sagde Bjørn Canning til nævninger og dommere, inden de trak sig tilbage for at votere.

Onsdag klokken 10 bliver kendelsen om skyld afsagt i Københavns Byret. Senere samme eftermiddag forventes det, at en eventuel dom bliver udmålt.

Anklagemyndigheden kræver forvaring og efterfølgende udvisning af manden, der er af afrikansk afstamning og har boet otte år i Danmark.

TV 2 følger sagen.

Her er de fem overfald

Toftegårds Plads, Valby

Mandag 7. juli 2014 begynder en bil klokken 02 om natten at følge efter en kvindelig cyklist. Ved Rosenhøj i Hvidovre påkører han hende – ifølge tiltalen med det formål at trække hende ind i bilen og voldtage hende. Det mislykkes, idet kvinden klarer at løbe væk.

Nær Emdrupvej i København

Lørdag 4. oktober 2014: En mand griber omkring klokken 00:30 fat i en kvinde og tvinger hende ind i sin bil. Han kører væk til et ukendt sted og voldtager hende, hvorefter han tvinger hende ned i bilens bagagerum, kører til et nyt sted og voldtager hende igen. Omkring klokken 03:15 sætter han hende af ved Fragtvej i København.

Urbansgade 4, København

Lørdag 25. oktober 2014 klokken 04:50 griber en mand fat i en kvinde og tvinger hende ind i en bil. Han truer hende på livet og havde ifølge tiltalen planlagt at voldtage hende – det sker ikke, da kvinden klarer at slippe ud af bilen og stikke af.

Engelsstedsgade/Haraldsgade, København

Lørdag 17. januar 2015 lokker en mand omkring klokken 04 en kvinde ind i sin bil under foregivende af, at han vil køre hende hjem. I stedet kører han hende til et afsides område ved Vasbygade/Otto Busses Vej, hvor han med låste døre i bilen voldtager kvinden.

Svendborggade 1, København

Søndag 8. februar 2015 klokken 02:20 griber en mand fat i en kvinde og tvinger hende ind i sin bil, hvorefter han kører til Mindelunden i Hellerup, hvor han under trusler voldtager hende.

Fakta om forvaring

Straffelovens paragraf 70

En person kan dømmes til forvaring, hvis

1) han findes skyldig i drab, røveri, frihedsberøvelse, alvorlig voldsforbrydelse, trusler af den i paragraf 266 nævnte art eller brandstiftelse eller i forsøg på en af de nævnte forbrydelser, og

2) det efter karakteren af det begåede forhold og oplysningerne om hans person, herunder navnlig om tidligere kriminalitet, må antages, at han frembyder nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, og

3) anvendelse af forvaring i stedet for fængsel findes påkrævet for at forebygge denne fare.

Stk. 2. En person kan endvidere dømmes til forvaring, hvis

1) han findes skyldig i voldtægt eller anden alvorlig seksualforbrydelse eller i forsøg herpå, og

2) det efter karakteren af det begåede forhold og oplysningerne om hans person, herunder om tidligere kriminalitet, må antages, at han frembyder væsentlig fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, og

3) anvendelse af forvaring i stedet for fængsel findes påkrævet for at forebygge denne fare.

Kilde: Retsinformation.dk, straffeloven, paragraf 70.