Krimi

Gruppe efter voldelige optøjer: Det er en advarsel til politikerne

Protestbevægelsen Reclaim the Streets tager lørdag ansvaret for fredagens voldsomme optøjer ved Christiania i København og kalder det en "advarsel" til politikerne. 

- Gårsdagens hændelser skal ses som en direkte konsekvens af politiets vilkårlige repression i form af ransagninger, sigtelser og chikane, som politiske aktivister og københavnere bliver udsat for på daglig basis, samt den repression vores kammerater blev udsat for efter den sidste Reclaim the Streets-gadefest. Vi er mildest talt pisse trætte af at se vores venner blive brugt som syndebukke af et statsapparat, der efterhånden kan betragtes som en politistat, skriver bevægelsen blandt andet i en opdatering på Facebook, hvor det også lyder:

- Lad det være en advarsel til politikere på Borgen, at når I skubber os ud af vores kvarterer og bydele, skubber vi i dén grad grusomt tilbage.

Brosten, molotovcocktails og røgbomber

Reclaim the Streets havde fredag inviteret til gadefest på Christianshavn. Men der var hverken musik eller kulørte lamper på Prinsessegade, hvor festen ifølge en facebook-invitation skulle begynde klokken 21. 

Derimod samlede en gruppe sig foran hovedindgangen til Christiania og etablerede brændende barrikader på vejen.

Personer klædt i sort med tørklæder op foran ansigtet eller hætten snøret sammen, så de ikke kunne genkendes, affyrede kanonslag og kastede med brosten, molotovcocktails og røgbomber mod politiet.

Over en højtaler bad politiet forsamlingen om at opløses, men da intet skete, skred ordensmagten altså ind.

To grupper har slået sig sammen

Politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi kalder optøjerne for "noget af det mest voldsomme, vi har set længe".  

Tidligere lørdag udtalte han til TV 2: 

- Det er vores opfattelse, at det (optøjerne, red.) udsprang fra en personkreds omkring Pusherstreet og så personer fra det autonome miljø. De to grupper ser ud til at have slået sig sammen. 

Der er klagemuligheder

Politiinspektøren har ikke umiddelbart nogen kommentar til udmeldingen fra Reclaim the Streets.

Og han kan ikke genkende billedet, der tegnes af "ransagninger, sigtelser og chikane", som Reclaim the Streets mener at være udsat for "på daglig basis". 

- Hvis de mener, at politiet har optrådt forkert, så er der nogle klagemuligheder. Jeg vil da anbefale, at de benytter sig af dem fremfor at tænde ild i gaderne, siger politiinspektøren. 

Hold jer fra vores by

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra protestbevægelsen. 

Dens udmelding er blevet mødt af kritiske kommentarer på Facebook. Mange slettes hurtigt igen, men enkelte er i skrivende stund ikke blevet slettet. For eksempel skriver en Niels Ebbesen, at ballademagerne skal holde sig væk fra "vores by".

Og Peter Huggler bifalder heller ikke budskabet fra Reclaim the Streets:

- Hør her, I har Intet at brokke jer over andet end, at I keder jer. Så har I sat jer sammen og ophidset hinanden om en fiktiv trussel og ender med at smadre den by, de fleste af os holder af. Tag jer sammen og bidrag til den demokratiske proces, skriver han blandt andet. 

Reclaim the Streets har ikke besvaret nogen af kommentarerne. Bevægelsen slutter sin bekendtgørelse af med ordene: 

- Fuck politiet! Fuck Søren Pind! Og fuck de rige røvhuller, som ikke bare truer os på vores levegrundlag, men også vores blotte eksistens. //Reclaim the Streets

Opslaget fra Reclaim the Streets er søndag morgen fjernet fra Facebook.