Krimi

Chokeret politichef efter optøjer: De gik efter at skade os

Fredag aftens optøjer ved Christiania i København er "noget af det mest voldsomme, vi har set længe", lyder det fra Københavns Politi. 

Aftenens operationsleder, politiinspektør Peter Dahl, er ikke i tvivl om, at optøjerne var planlagt, og at uromagerne var ude på at skade politifolk.

- Der er nogle mennesker, der har en dagsorden om at skade politifolk. For jeg kan ikke se, at der har været andet i tankerne, når man bygger barrikader og indhyller hele gaden i kraftig røg fra røgbomber - og i samme øjeblik politiet kommer frem for at slukke ilden i de her barrikader, så bliver de mødt massivt af sten og molotovcocktails. Så er det efter vores opfattelse klart, at det er politifolkene, man kaster efter. Det er fuldstændig uhørt, siger politiinspektøren. 

Gadefest uden musik

Gruppen Reclaim the Streets havde inviteret flere tusinde til gadefest på Christianshavn via Facebook. Og politiet og brandvæsenet havde taget deres forholdsregler, for da gruppen i august initierede en gadefest på Nørrebro, endte det i optøjer og smadrede butiksruder

Derfor patruljerede en armé af hollændervogne og mandskabsvogne gaderne på Christianshavn, da festen ifølge invitationen skulle begynde klokken 21 fredag aften.

Men modsat arrangementet i august var der hverken musik eller taler denne gang. Tvært imod fortrak den lille flok, der mødte op på mødestedet klokken 21, hurtigt mod Christiania. Og så eskalerede det blot kort tid efter. 

Derfor mener politiet, at optøjerne og dermed sammenstødet med politiet var planlagt. 

- Vi har tidligere set, at når folk omkring Reclaim the Streets mødes, er det jo en gadefest. Det var det på intet tidspunkt her. Der var ingen musik eller optræk til noget i den stil. Men kort efter klokken 21 kunne vi konstatere, at folk begyndte at samle sig ved hovedindgangen til Christiania og kaste med kanonslag og bygge barrikader, og vi fik flammer i gaderne, siger Peter Dahl.

Billigt sluppet 

Da skred politiet ind - og blev altså mødt af kasteskyts som brosten, molotovcocktails og røgbomber. 

Seks politifolk blev ramt af kasteskyts. To af dem måtte behandles på skadestuen. 

- Det kunne være endt meget værre. Jeg er ked af at sige, at de "gudskelov" bare blev ramt af sten, men det havde endt meget værre, hvis de var blevet ramt af molotovcocktails. Så havde de ikke kunnet klare det med skadestuebehandling, siger operationslederen.

- Så selvom det lyder grotesk at sige, at vi slap billigt, når politifolk blev ramt af sten - som jo i sig selv er fuldstændig uhørt, så var det billigt sluppet. 

Folk fra det autonome miljø og Pusherstreet

Fire personer blev anholdt ved optøjerne, der varede fra omkring klokken 21.30 til, politiet havde ryddet det sidste ved 1-tiden natten til lørdag. 

De fire er alle kendt af politiet i forvejen. De er i alderen 16 til 21 år, og de er alle fire blevet løsladt igen. Anklagemyndigeheden fandt ikke grundlag for at kræve nogen af dem varetægtsfængslet. 

Politiet kan ikke sige, om optøjerne udsprang fra Reclaim the Streets-gruppen. Ifølge politiinspektør Peter Dahl er det politiet opfattelse, at uromagerne stammer fra det autonome miljø og området omkring Pusherstreet. 

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra Reclaim the Streets.