Krimi

Politiklagemyndighed: Velbegrundet mistanke i sag om mulig politi-løgn

Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) finder mistanken i den såkaldte Tibetsag tilstrækkeligt velbegrundet til at indlede en efterforskning mod Københavns Politi for misinformation af Folketinget.

Det fremgår torsdag af en pressemeddelelse fra politiklagemyndigheden.

Beslutningen om at gå ind i sagen er blandt andet truffet efter en gennemgang af noget materiale, som Københavns Politi har afleveret til politiklagemyndigheden. Der er ifølge DUP tale om materiale, som ikke tidligere har været fremme.

Torsdag aften har Justitsministeriet desuden meddelt, at justitsminister Søren Pind (V) holder pressemøde fredag formiddag "vedrørende nye oplysninger i Tibetsagen". Det fremgår ikke, hvilke nye oplysninger der er tale om.

Imidlertid fremgår det af DUP's pressemeddelelse, at dens efterforskning ikke blot vil omfatte politiets håndtering af Kinas præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012, men også to andre statsbesøg i 2013 og 2014.

Det er Københavns Politi, der selv har bedt politiklagemyndigheden om at afklare, om politifolk kan have gjort sig skyldige i at vildlede eller tilbageholde oplysninger for blandt andre Folketinget i forbindelse med Tibetsagen.

Så sent som tirsdag sagde DUP's direktør Kirsten Dyrman ellers til Ritzau, at hun endnu ikke kunne sige, om der var tilstrækkeligt grundlag for at gå ind i sagen.

Det nye materiale har ikke tidligere indgået i politiets redegørelser og besvarelser af spørgsmål om håndteringen af statsbesøget i 2012. I den sag har Østre Landsret for nylig i en dom slået fast, at betjente flere steder forsøgte at hindre borgere i at vise Tibets flag for præsidenten.

Københavns Politi har flere gange givet oplysninger om håndteringen af statsbesøget, der blandt andet er blevet brugt af justitsministeren under samråd i Folketingets Retsudvalg, som dermed kan være vildledt.

For eksempel har politiets ledelse sagt, at der ikke var tale om en generel instruks til betjentene om at tage flaget fra borgere. Imidlertid tyder en lydoptagelse og en udtalelse fra en betjent i fagbladet Dansk Politi på, at der var tale om en ordre "oppefra".

Ender DUP med at konstatere, at politifolk har gjort sig skyldige i tjenestemisbrug eller tjenesteforsømmelse, kan det ende med straffesager.