Dommens dag for 'hjernedronningen' Penkowa

Forfalskede den kontroversielle hjerneforsker Milena Penkowa en række dokumenter for at bevise eksistensen af hundredvis af rotteforsøg, som hendes doktordisputats oprindelig byggede på?

Det afgør Københavns Byret onsdag morgen.

Den opsigtvækkende sag, der er blevet kaldt årtiers største danske forskningsskandale, begyndte at rulle i 2011.

Her skrev journalist på Weekendavisen, Poul Pilgaard Johnsen, en række artikler om, hvordan Penkowa tilbage i 2003 – for at undgå anklager om videnskabelig uredelighed – ændrede sin forklaring om tilblivelsen af et større antal rotteforsøg flere gange for til sidst at aflevere en kontrakt og forsøgsudskrifter fra et amerikansk firma, der på tidspunktet for forsøgene slet ikke eksisterede.

- Hendes disputats var blevet afvist, hun stod til at blive anmeldt for uredelighed. Og for at overbevise den daværende dekan – og nu rektor - for Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, afleverede hun altså, stærkt presset, disse dokumenter, samt et telefonnummer, hvor han kunne få hendes historie bekræftet, forklarer Poul Pilgaard Johnsen til TV2.

Udvalget droppede derfor anmeldelsen for uredelighed. Penkowa fik en undskyldning, og i 2006 fik hun også sin titel som dr.med. – dog uden det pågældende rotteforsøg som del af afhandlingen.

I ĂĄrene, der fulgte, blev Penkowa ansat som professor ved KU, og i 2009 fik hun den prestigefyldte EliteForsk-pris fra Videnskabsministeriet.

Og så er vi ved at være fremme ved 2011 og Weekendavisens afsløringer igen.

Men inden da – og nu kræver det en lige tunge i munden - blev Milena Penkowa suspenderet fra KU i 2010, fordi hun blev tiltalt for underslæb, dokumentfalsk og falsk anklage mod en af sine studerende. En sag, hun senere bliver idømt tre måneders betinget fængsel for.

Der blev i samme periode stillet spørgsmĂĄlstegn ved den mĂĄde, hun havde forvaltet en stor forskningsbevilling pĂĄ, to af Penkowas studerende henvendte sig bekymret til KU, fordi deres forskningsresultater var markant anderledes end Penkowas, og  Penkowas personlige ven, daværende videnskabsminister Helge Sander, fik pĂĄ grund af kritiske spørgsmĂĄl til ForskningsrĂĄdet for Sundhed og Sygdom lavet ansøgningskriterierne til økonomisk støtte om. Angiveligt fordi Penkowa adskillige gange havde fĂĄet afslag pĂĄ støtte fra rĂĄdet.

I maj 2011 tilbagekalder Videnskabsministeriet den honorære tildeling af EliteForsk-prisen.

- Det har været et meget, meget langt forløb med mange udløbere; ting, der er kommet frem på grund af mistanke om uredelighed og om dokumentfalsk. Fordi, der er nogle, der er begyndt at grave lidt dybere ned i hendes karriere og forskningsresultater og spurgt: Er det her gået rigtigt for sig? siger Poul Pilgaard Johnsen.

Herunder kan du se et interview med Milena Penkowa fra 2011, hvor hun forsvarer sin forskning.

Det er langt fra sikkert, at Penkowa bliver dømt i byretten i dag.

- For at Penkowa skal kunne dømmes skyldig i dokumentfalsk, skal retten ikke alene finde beviser for, at hun har forfalsket dokumenterne, som hun udleverede til Københavns Universitet tilbage i 2003. Det skal også bevises, at forsøgene aldrig har fundet sted, forklarer Poul Pilgaard Johnsen.

Men kan Milena Pinkowa sĂĄ se frem til domsafsigelsen som et punktum for en turbulent tid i sin karriere som hjerneforsker?

- Nej, den karriere er slut. Lige meget, hvordan straffesagen falder ud, er hun i forskerverdenen blevet et nul. Hun har en dom for underslæb, for dokumentfalsk, for uredelighed. Hun skriver nu bøger om den positive effekt af at have en hund. Det er meget langt væk fra de studier, hun stod i spidsen for for bare fem år siden, siger Poul Pilgaard Johnsen.

Københavns Byret afsiger dom i sagen onsdag d. 30.10 kl. 9.30. Milena Penkowas forsvarsadvokat, Kåre Pihlmann, har meddelt TV 2, at hverken han eller Penkowa vil være tilstede i retten ved domsafsigelsen, ligesom de ej heller vil kommentere sagen over for TV 2.

Milena Penkowa

  • Milena Penkowa er 42 ĂĄr.
  • Hun færdiggjorde i 1998 sit medicinstudie ved Københavns Universitet og blev i 2000 tildelt en ph.d.-grad samme sted.
  • I 2006 fĂĄr hun titlen dr.med. og ansættes i 2009 som professor pĂĄ Københavns Universitet.
  • Hun suspenderes i 2010 og siger senere selv sin stilling op pĂĄ universitetet pga. mistanke om underslæb, dokumentfalsk og videnskabelig uredelighed.
  • Hun har ikke siden været ansat i et offentligt forsknings- eller undervisningsorgan
  • Penkowa arbejder i dag som forfatter og driver selvstændig virksomhed som konsulent pĂĄ hjerneeksperten.dk

Kilde: Københavns Universitet, hjerneforsker.dk