Krimi

Malmø-borger: Jeg fik nok af hærværk og håndgranater

Bomber og håndgranater er blevet dagligdag i Malmø. Mere end én eksplosion om ugen har der i gennemsnit været i havnebyen det seneste år, og flere Malmø-borgere har fået nok af den bandekonflikt, der er skyld i kriminaliteten og den stigende uro. En af dem er 57-årige Wilfredo Salinas.

- Det er for meget. Håndgranater slår mennesker ihjel, og de kan tage mange liv, siger Wilfredo Salinas til TV2’s kriminalmagasin Station 2.

Han bor i en boligblok i Kroksbäck i det sydlige Malmø med sine to delebørn. De flyttede hertil for ni år siden, men kvarteret har ændret sig siden.

- Dengang kunne mine børn frit lege ude. Det kan de ikke længere. Jeg går med dem overalt, fordi der er så meget kriminalitet i området. Narkotikahandel ved højlys dag, slåskampe, bilafbrændinger og hærværk, siger han.

Politi fandt håndgranater

Kroksbäck er ifølge det svenske politi et af de steder i Malmø, der er særligt udsat for bandekriminalitet, og i juni i år fik Wilfredo Salinas nok. Tidligt om morgenen den 20. juni blev to skarpladte håndgranater fundet på taget af en boligblok kun 100 meter fra Wilfredo Salinas. De blev kastet mod ejendommen, men detonerede ikke. 60 personer blev evakueret.

- Jeg var meget oprevet. Mine børn var her, og vi gik ned mod boligblokken for at finde ud af, hvad der var sket. Det var meget ubehageligt, og uden tvivl det værste som er sket hidtil.

Bandekonflikten foregik nu lige udenfor hoveddøren, og en række beboere blev enige om at gøre noget.

- Vi planlagde at afholde en demonstration mod vold. Vi kunne ikke længere respektere det her. Vi måtte gøre noget.

Bilen blev brændt af

Wilfredo Salinas blev ansigtet udadtil på demonstrationen. Han stod frem i flere interviews i lokalaviser, men det skulle vise sig at få konsekvenser. Natten før demonstrationen hørte han et brag fra sin lejlighed. Han gik ned mod parkeringspladsen og fandt sin bil i flammer.

- Jeg blev meget ked af det. Ikke bare mig, også mine børn var chokerede. De var sure, kede af det og arrige. De ville have, at jeg skulle flytte derfra med det samme, siger Wilfredo Salians.

Demonstrationen mod vold blev afholdt dagen efter som planlagt.

- Jeg har altid kæmpet for retfærdighed, og jeg ønsker ikke at flytte herfra. Det er et dejligt område. Jeg kæmper videre, så lang tid jeg overhovedet orker.   

Se hele historien i kriminalmagasinet Station 2 klokken 20.50 på TV 2 og TV 2 PLAY

Hvad er STATION 2?

Station 2 er hele Danmarks kriminalmagasin, og vores værter er altid klar på at vise den mere lyssky side af det danske samfund. 

Programmet blev sendt for første gang d. 18. september 1993 – med Jes Dorph-Petersen og Niels Brinch som studieværter. Det er nu mere end 800 programmer siden.

Programmet sendes på TV 2 hver torsdag kl. 20:50.

Rikke Hemmingsen er vært i 'Station 2 Efterlyst', som sendes direkte fra brændpunkter i Danmark og omtaler nye og aktuelle kriminalsager, som politiet har brug for hjælp til at opklare. Seerne får også mulighed for at følge opklaringsarbejdet med sager, der tidligere har været omtalt i 'Station 2'.

Station 2 kan ses på TV 2 PLAY.