Krimi

Rigsadvokaten: Seks politikere slipper for straffesag i Said Mansour-sag

Seks folketingspolitikere, der var politianmeldt for uforsvarlig påvirkning af dommere og nævninger, slipper for en straffesag.

Det har Rigsadvokaten afgjort fredag, skriver han i en pressemeddelelse.

Sagen drejede sig om Trine Bramsen (S), Martin Henriksen (DF), Pia Kjærsgaard (DF), Karsten Lauritzen (V), Peter Skaarup (DF) og Inger Støjberg (V), der var anmeldt for at blande sig i debatten om den terrordømte Said Mansour med formål at påvirke domstolen til at fratage den tiltalte hans statborgerskab samt udvise ham fra Danmark.

Men efter at have foretaget en "samlet anklagerfaglig bedømmelse af de forhold, der kan tale for og imod", finder Rigsadvokaten altså ikke grundlag for at slæbe politikerne i retten på baggrund af deres udtalelser.

- Min konklusion er, at der blandt andet ud fra hensynet til ytringsfriheden og ud fra de konkrete omstændigheder knyttet til udtalelsernes fremsættelse ikke er tilstrækkeligt grundlag for at antage, at udtalelserne er strafbare. Derfor bliver der ikke rejst nogen straffesag, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard i pressemeddelelsen.

Særlig grad af udstrakt ytringsfrihed

Ole Hasselgaard argumenterer yderligere, at politikere ifølge den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 har en særlig udstrakt grad af ytringsfrihed, og man bør udvise stor forsigtighed i forhold til at skride ind overfor udtalelser, der vedrører sager om stor samfundsmæssig interesse.

Allerede i februar lagde anklagemyndigheden ved Københavns Politi sagen ned, men den blev efterfølgende taget op af Rigsadvokaten, da advokat Thorkild Høyer klagede over anklagemyndighedens afgørelse.