Tiltalt i Hvepsebo-sag: Bagmand skaffede falske papirer til 5000 rumænere

Historien om en magtfuld bagmand fra Rumænien, der står midt i et omfattende netværk af organiserede kriminelle i Danmark, vokser tirsdag frem i rette

Historien om en magtfuld bagmand fra Rumænien, der står midt i et omfattende netværk af organiserede kriminelle i Danmark, vokser tirsdag frem i retten i Hillerød.

- Alle rumænere i Danmark kender ED og ved, han kan skaffe opholdstilladelser og andre papirer, siger 39-årige GD, der sammen med sin bror og søster er tiltalt for blandt andet menneskehandel af 17 personer, bedrageri og særlig groft databedrageri, vold og trusler.

Den formodede bagmand ED er sammen med de tre søskende blandt 15 tiltalte i politiets 'Operation Hvepsebo' - senioranklager Jette Malberg fra det sjællandske politisamarbejde Task Force Indbrud oplyser til TV 2, at politiet forventer, at i alt 22 personer vil blive tiltalt inden sagen er ovre - her i blandt en dansk advokat og en dansk revisor.

Alle tiltalte nægter sig skyldige.

Falske papirer til 5.000 rumænere
Både GB og ED blev fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet, efter de sjællandske politikredse 25. februar slog til mod 60 forskellige adresser, hvor de anholdt 22 formodede kriminelle og tilbageholdt 79 personer, der ifølge politiet var udsat for menneskehandel - og under det første grundlovsforhør skrev GD under på, at han havde sagt følgende om den formodede bagmand:

- Han er bagmand for alt, der foregår i Danmark, han har nok lavet falske papirer for 5.000 rumænere i Danmark, forklarede 39-årige GD.

Blandt andet falske lønsedler, der har gjort, at personer har kunnet modtage kontanthjælp, lød GD's forklaring.

Afsløret med anden mistanke
Ifølge politiet var det en mistanke om, at ED var involveret i berigelseskriminalitet, der betød, at Københavns Politi med en dommerkendelse i hånden begyndte at aflytte hans telefon i juni 2014.

Men snart efter konstaterede politiet ifølge anklager Mads Kruse, at der foregik noget helt andet i løbet af telefonsamtalerne.

Se billeder fra politiets ransagninger - artiklen fortsætter under klippet

- Man fik mistanke om, at der var tale om omfattende bedrageri ved hjælp af misbrugte identiteter, forklarede anklager Mads Kruse tirsdag i sin forelæggelse af sagen mod de tre søskende i retten i Hillerød.

En mistanke, der blev bestyrket af, at en ung rumæner kort efter henvendte sig til politiet og anmeldte GD og hans bror for vold og trusler - hans forklaring, der blev sikret foran en dommer vil senere blive afspillet i retssagen i Hillerød.

Let at fuppe
Under tirsdagens retsmøde kom det frem, at anklagemyndigheden i løbet af retssagen vil søge at bevise, at bagmændene i Operation Hvepsebo har optaget en lang række lån i de efter politiets opfattelse handlede rumæneres navne - ligesom der er fremvist stribevis af falske lønsedler, oprettet firmaer til brug for svindel-karrusellen, handlet med Nem ID - og en række andre manøvrer, hvor bagmændene skal have bedraget firmaer og myndigheder for millionbeløb.

- GD har hørt nogle gademusikanter sige, at de havde fået alle deres papirer fra ED, forklarede anklager Mads Kruse, at den tiltalte 39-årige tidligere har sagt.

Der er afsat i alt 119 retsdage til de tre planlagte sager i operation Hvepsebo. ED sidder på anklagebænken i en af de kommende. Den første retssag forventes afslutte efter 24 retsdage - den 26. november.