Tre tiltalt for millionsvindel og menneskehandel

En omfattende sag om menneskehandel, svindel med identiteter og grov udnyttelse af flere hundrede fattige rumænere tager i næste uge sin begyndelse i

En omfattende sag om menneskehandel, svindel med identiteter og grov udnyttelse af flere hundrede fattige rumænere tager i næste uge sin begyndelse i Retten i Hillerød.

Sagen er den første af foreløbig tre i politiets 'Operation Hvepsebo' - en koordineret efterforskning, der kulminerede, da hundredvis af betjente 25. februar ransagede 62 adresser på Sjælland, Lolland og Falster.

Ifølge anklageskriftet i sagen er tre søskende tiltalt for menneskehandel, vold, groft bedrageri og databedrageri, ved at de i samarbejde med et organiseret kriminelt netværk skal have hentet 17 rumænske statsborgere til Danmark, hvor de var lovet vellønnet arbejde og gode forhold - men hvor de i stedet endte i en karrusel af identitetsbedrageri, svindel, vold og trusler.

Svindel med identiteter
Akterne i sagen beskriver, hvorledes bagmændene efter at have lokket de 17 fattige rumænere til Danmark skal have sørget for, at de fik tildelt dansk cpr-nummer og bankkonto, hvorefter deres identiteter blev udnyttet til groft bedrageri og skattesvig - i et tilfælde skal en 27-årig mands identitet uden hans eget vidende være brugt til at svindle næsten 240.000 kroner ud af forskellige långivere og firmaer - blandt andet ved køb af en bil, to mobiltelefoner og optagelse af en række lån.

Penge og køb, den 27-årige ikke selv kendte til - værdier, der ifølge politiet gik direkte i bagmændenes lommer.

- Det er en principiel sag om menneskehandel. Typisk ser vi sager, hvor man menneskehandler for at udnytte personer til prostitution eller tvangsarbejde. Her mener vi, at de tiltalte har misbrugt folk og deres identiteter til at begå en række strafbare forhold, siger senioranklager Jette Malmberg til TV 2.

54 millioner kroner svindlet
Sagen blev ifølge politiinspektør Karl Erik Agerbo fra den særlige Task Force Indbrud afdækket, fordi politiet efterforskede en formodet bagmand i en sag om indbrudskriminalitet - en efterforskning, der indtil videre er endt med, at i alt 15 personer er tiltalt, yderligere mindst fem forventes tiltalt - mens en dansk revisor og en dansk advokat fortsat efterforskes.

Oprindeligt anslog politiet, at der var tale om svindel for i alt mindst 54 millioner kroner - de første tre sager vil ifølge TV 2's oplysninger handle om bedrageri og svindel for i nærheden af 30 millioner kroner.

- De hovedmistænkte handler med identiteter på kryds og tværs. Der er ingen tvivl om, at det er meget organiseret, sagde Karl Erik Agerbo til TV 2 i forbindelse med, at de 62 adresser blev ransaget.

Han vurderer, at bagmændene i sagen har tilegnet sig rigtig gode informationer om danske forhold og regler omkring cpr-numre og identitetspapirer - som de har kunnet udnytte ved at franarre ofrene deres papirer, kontooplysninger, Nem-ID og andet.

I flere tilfælde ved hjælp af trusler og decideret vold.

Spark, slag og dødstrusler
En 28-årig mand har blandt andet forklaret politiet, at han blev slået i ansigtet to gange med en knytnæve og sparket en gang i hovedet, hvorefter han blev truet med, at han var en død mand, hvis han gik til politiet - mens en anden blev truet med, at han aldrig ville slippe levende ud af Danmark.

I fem tilfælde har de tiltalte endvidere ifølge anklageskriftet indberettet for meget indbetalt A-skat for løn, der aldrig har eksisteret - så Skat automatisk har tilbagebetalt mindst 100.000 kroner, der blev hævet af bagmændene.

Sagen, der ud over anklagerne om menneskehandel og vold handler om groft bedrageri, databedrageri og skattesvig for omkring 1.3 millioner kroner, begynder ved Hillerød Ret den 15. september 2015.

Der forventes dom den 26. november 2015.