Krimi

Forstå hele sagen: Sådan blev Skat svindlet for seks milliarder

Det var et tip fra udlandet, der i juli måned afslørede, at svindlere tilsyneladende har haft succes med at trække 6,2 milliarder kroner ud af den danske statskasse.

6,2 milliarder kroner, som Skat har udbetalt til fiktive aktieejere i udlandet på baggrund af, at der automatisk indeholdes en skat på 27 procent, når danske aktieselskaber udbetaler udbytte.

Herefter kan udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet - og det er tilsyneladende lykkedes i stor stil for et ukendt antal organiserede svindlere.

Torsdag formiddag er der lukket samråd i Folketingets skatteudvalg, hvor politikere kræver svar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) på, hvad der er op og ned i en af Danmarkshistoriens største svindelsager.

Advaret om mulig svindel

Efter sagen begyndte at rulle er det kommet frem, at der i hele to rapporter i henholdsvis 2010 og 2013 var gjort opmærksom på den mulige svindel, idet Skats interne revisorer i begge tilfælde advarede om, at Skat ikke havde styr på udbetalingen af udbytteskat.

- Der er behov for, at Skat sikrer sig bedre imod, at der ikke sker uretmæssig refusion af udbytteskat, lyder konklusionen i rapporten fra 2013.

Onsdag kunne TV 2 samtidig fortælle, at ledelsen i Skat ignorerede gentagne advarsler om, at der var problemer i den afdeling, der har sendt mindst 6,2 milliarder skattekroner til udenlandske skattesvindlere.

Det fortalte en tidligere centralt placeret medarbejder i den udskældte afdeling, der selv var med til at råbe vagt i gevær.

TV 2 har herudover talt med flere ansatte fra afdelingen. Ingen vil stå frem. Men én af dem fortæller, at de både på skrift og mundtligt advarede om den åbenlyse risiko for svindel:

- Alle vidste, der var problemer. Vi reagerede på mange ting og bragte det op ad i systemet, siger den tidligere medarbejder, der ønsker at være anonym, til TV 2.

Risikerer fængselsstraf

Tre uvildige eksperter vurderer, at Skats ledelse risikerer fængselsstraf, hvis det kan bevises, at ledelsen ikke har reageret på medarbejderhenvendelser om, at der var noget galt i den udskældte afdeling, der har sendt mindst 6,2 milliarder skattekroner ud til udenlandske svindlere i årene 2011-2015.

Eksperterne er alle enige i, at det kan være et brud med forvaltningsretsloven, og at ledelsen kan forfølges strafferetsligt.

Sagen, der kan ende med at være den mest omfattende sag om skattefusk nogensinde i Danmark, begyndte at rulle, efter Bagmandspolitiet tirsdag den 25. august orienterede om sagen i en pressemeddelelse.

- Vores foreløbige undersøgelser viser, at et større netværk af selskaber i udlandet tilsyneladende har søgt om at få udbytteskat udbetalt på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation, lød det i den forbindelse fra direktør i Skat, Jesper Rønnow Simonsen.

- Hvis jeg sad i Skat, ville jeg have dybt, dybt røde ører. Når det handler om så mange penge, der er sendt til udlandet, så kalder det på i det mindste en stikprøvekontrol, siger skatteretsekspert Torben Bagge.

En stikprøvekontrol - eller kontrol i det hele taget - der efter hans vurdering helt har manglet.

Bagmandspoliti efterforsker internationale spor

Efter svindelen er blevet opdaget, har Skat kontaktet Bagmandspolitiet, der overfor TV 2 bekræfter, at man er ved at nedsætte en efterforskningsgruppe.

Det oplagte spor i sagen er pengesporet - at følge de udbetalte milliarder for på den måde at nå frem til bagmændene - men selv, hvis det skulle lykkes, vurderer skatteretsekspert Torben Bagge, at pengene bliver tæt på umulige at hente hjem igen.

- Hvis de kan få mere end seks milliarder kroner ud af statskassen, kan de nok også finde ud af at gemme dem igen, siger Torben Bagge.

Alle gode gange tre

Bagmandspolitiet ønsker ikke at uddybe overfor TV 2, hvordan efterforskningen vil foregå - men den almindelige fremgangsmåde vil indebære, at det internationale samarbejde i forhold til hvidvaskning af pengestrømme bliver aktiveret.

Ligesom efterforskerne vil se på, om ansatte i Skat bevidst kan have lukket øjnene for svindelen.

Også Skatteministeriets interne revisorer er sat på sagen - ifølge skatteminister Karsten Laurtizen skal de inden fire uger komme med en redegørelse, der belyser, hvordan 6,2 milliarder kroner kunne blive udbetalt på baggrund af falske indberetninger.

Det er tredje gang på seks år, revisorerne gransker Skats håndtering af udbetaling af udbytteskat.

Den officielle forklaring: Sådan blev SKAT snydt for milliarder

  • Et organiseret netværk af selskaber i udlandet har på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fået udbetalt udbytteskat af danske aktier.
  • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
  • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
  • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2.120 gange.
  • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 2.924.528 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i 6,2 milliarder kroner.
  • Kilde: Skat