Krimi

Tidligere ansat i Skat: Ledelsen ignorerede advarsler i svindelsag

Ledelsen i Skat ignorerede gentagne advarsler om, at der var problemer i den afdeling, der har sendt mindst 6,2 milliarder skattekroner til udenlandske skattesvindlere.

Sådan lyder meldingen fra en tidligere centralt placeret medarbejder i den udskældte afdeling, der selv var med til at råbe vagt i gevær.

TV 2 har talt med flere ansatte fra afdelingen. Ingen vil stå frem. Men én af dem fortæller, at de både på skrift og mundtligt advarede om den åbenlyse risiko for svindel:

- Alle vidste, der var problemer. Vi reagerede på mange ting og bragte det op ad i systemet, siger den tidligere medarbejder, der ønsker at være anonym, til TV 2.

Udmeldingen kommer dagen før det samråd, hvor politikere kræver svar på, hvad der er op og ned i en af Danmarkshistoriens største svindelsager.

I sidste uge kom det frem, at Skats interne revision flere gange advarede om, at der var rod i håndteringen af skatterefusioner. Alligevel var den interne revision og medarbejdernes advarsler ikke nok til at stoppe svindlen.

- Det kommer ikke rigtigt bag på mig, at det her sker. Vi gjorde opmærksom på problemet mange gange. Fokus var åbenbart et andet sted hos ledelsen, og derfor blev der ikke gjort noget, siger den tidligere centralt placerede medarbejder i Skat.

Ekspert: Til at grine og græde over

Forsvarsadvokat Michael Bjørn Hansen, der tidligere har tidligere arbejdet i Skat i 30 år heraf 22 som kontorchef, kalder det et udtryk for ”manglende kompetence på forskellige niveauer”, at udbetalingerne trods advarslerne ikke er blevet stoppet i tide.

- Det er til at grine og græde over på samme tid. Det er et system, hvor man i mange år ikke har satset på det faglige og kørt på nogle andre ting, og det viser sig nu gang på gang, at der mangler en faglig ledelse af de her ting, og derfor går det galt.

Enhedslisten: Det er en skandale

Ifølge Skat skulle svindlen være sket i forbindelse med forfalskede aktieudbytter i perioden fra 2012-2015. Men hos Enhedslistens skatteordfører Rund Lund er det ikke kun den tidligere regering, der møder kritik for ikke at have forhindret udbetalingerne.

- Skiftende regeringer, VKO med strukturreformen i 2005 og SRSF med finansloven fra 2014, hvor de fjernede 400 stillinger i Skat, har været med til at bringe os i den her situation, fordi man har sparet Skat i stykker, hvilket jeg synes er rigtig ærgerligt. Det er en skandale fordi det her er endt med at blive meget dyrt for danskerne, siger Rune Lund til TV 2.

Fra det tidligere regeringsparti Socialdemokraterne er meldingen fra skatteordfører Jesper Petersen, at det ikke er hans indtryk, at de tidligere ministre i SR-regeringens tid har haft kendskab til sagen.

- Så indtil videre er det Skat, der skylder nogle meget gode svar på, hvorfor de ikke har reageret på de advarsler, der faktisk kom internt fra deres eget system, siger Jesper Petersen.

Skat ønsker ikke at kommentere de nye oplysninger.

Den officielle forklaring: Sådan blev SKAT snydt for milliarder

  • Et organiseret netværk af selskaber i udlandet har på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fået udbetalt udbytteskat af danske aktier.
  • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
  • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
  • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2.120 gange.
  • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 2.924.528 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i 6,2 milliarder kroner.
  • Kilde: Skat