Krimi

Utilfreds borgmester: Stats tabte milliarder skulle gå til velfærd

Mens Skat i perioden fra 2011 til 2015 har udbetalt 6,2 milliarder kroner til svindlere, har mange andre offentlige myndigheder måttet skære ned på budgetterne.

Blandt dem Odsherred Kommune, der i 2015 har vedtaget besparelser for 16 millioner kroner.

- Vi har fyret seks medarbejdere i jobcenteret, og andre medarbejdere er gået ned i tid. På administration har vi vendt hver en sten, og det gør vi jo for at finde penge til ældreområdet og folkeskoleområdet, siger den socialdemokratiske borgmester i Odsherred, Thomas Adelskov, til TV 2.

Penge til velfærd

Selvom tallene ikke kan sammenlignes direkte, forklarer han, at de 6,2 milliarder kroner, som Skat har udbetalt til svindlere, let kunne have reddet budgettet i kommunen:

Hver gang kommunerne får et bloktilskud på én milliard kroner, får Odsherred 6 millioner. Og hvis det forhold ganges med 6,2 milliarder, ville Odsherred Kommune potentielt kunne have modtaget 37,2 milliarder kroner.

- Når man så hører sådan noget her, så er det selvfølgelig ærgerligt, at vi sidder og vender hver en sten og sparer, og så går samfundet samtidig glip af over seks milliarder kroner, siger Thomas Adelskov.

- Jeg går og ærgrer mig og laver besparelser, fyrer medarbejdere og skære ned på servicen overfor borgere. Og på samme tid oplever jeg, at Skat rent faktisk er gået glip af så mange penge, der kunne være brugt til fælles velfærd, siger Thomas Adelskov.

Letbane og kræftbehandling

Her er andre regnestykker, der peger på, hvad 6,2 milliarder kroner offentlige kunne have betalt for:

 • I aftalen om finansloven for 2015 blev det vedtaget at investere 6,5 milliarder kroner mere i sundhed og forebyggelse i perioden 2015-2018, så flere danskere kan overleve kræft og kroniske sygdomme. Det modsvarer næsten det beløb, som de udenlandske svindlere har malket statskassen for.  
 • På finansloven blev der ligeledes afsat en pulje på 250 millioner kroner til at lette det stigende flygtningepres på kommunerne i 2015. Et beløb, der er godt 25 gange lavere end det, Skat har udbetalt til de udenlandske selskaber i udbytteskat.   
 • I Odense er man igang med at anlægge en letbane i byen. Et stort projekt, der koster cirka tre milliarder kroner – dermed kan man altså få to letbaner for de penge, selskaberne har svindlet statskassen for.  
 • Pengene ville også have været et betydeligt tilskud til Københavns Cityring, som er det største byggeprojekt i København siden Christian 4. anlagde Christianshavn i 16-tallet. Man ville mere specifikt kunne finansiere mere end en fjerdedel af cityringen, som løber op i omkring 23 milliarder kroner.  
 • Og på motorvejsstrækningen fra Århus til Herning kunne man lige præcis finansiere hele den 11 kilometer lange såkaldte ’kombilinje’, som fører motorvejen gennem Silkeborg. En strækning, der i øvrigt blev meget dyrere end forventet.

Den officielle forklaring: Sådan blev SKAT snydt for milliarder

 • Et organiseret netværk af selskaber i udlandet har på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fået udbetalt udbytteskat af danske aktier.
 • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
 • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
 • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2.120 gange.
 • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 2.924.528 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i 6,2 milliarder kroner.
 • Kilde: Skat