Krimi

Nazi-hærværk skræmmer beboere: Danskere vil danne ring om asylcenter

Flere beboere på Røde Kors' asylcenter i Lyngbygård på Djursland er skræmte, efter at asylcenteret natten til torsdag blev udsat for racistisk hærværk for tredje gang på et halvt år.

En 25-årig kvindelig beboer fortæller til TV 2's reporter, at hun ikke bare er bange, men direkte forskrækket. Når gerningsmændene skriver "Første advarsel" på centerets væg, får det hende til at frygte, at nattens hærværk kun er begyndelsen på meget værre ting i området.

Røde Kors oplyser til TV 2, at man har tilbudt asylcenterets beboere og medarbejdere psykologhjælp, hvis de føler det nødvendigt.

- Det er sørgeligt, at der findes nogle få tosser, som vil synke så dybt, og det fortjener ikke al den opmærksomhed det får, siger generalsekretær Anders Ladekarl.

Glædesring som modsvar

Men nattens ondsindede hærværk skal ikke have lov at stå ubesvaret hen. Det mener Ina Dygaard fra Aarhus. Hun er en del af Venligboerne, der arbejder for at hjælpe folk med at få en god start i Danmark.

Hun har arrangeret en moddemonstration på søndag, hvor folk inviteres til at danne en glædesring rundt om asylcenteret. Formålet er at vise asylansøgerne, at de er velkommen både på Djursland og i Danmark.

- Jeg er rystet, og jeg er bekymret. Både som ven af nogle af beboerne, men jeg er også bekymret som dansker. Jeg synes, det er en skræmmende udvikling, siger Ina Dygaard til TV 2.

Artiklen fortsætter under billedet...

Samme gerningsmænd kan stå bag

Ved natten hærværk blev der tegnet hagekors og skrevet på centerets garageporte. Der blev desuden sat ild til en minibus tilhørende centret, som huser omkring 120 asylsøgere.

Centeret blev udsat for lignende hærværk den 31. juli og i marts. Politiet arbejder ud fra en teori om, at de samme gerningsmænd står bag alle tre episoder.

Torsdag har politiet ledt efter spor med hunde, og i en pressemeddelelse oplyser Østjyllands Politi, at man gør alt, hvad man kan, for at finde hærværksmændene.