Krimi

Ingen kontrol: Eksperter revser Skat for milliard-brøler

I 2013 konkluderede en kritisk rapport, at Skat 'ikke foretager afstemning mellem angivet udbytte og indberetning om udbyttemodtagere'.

En advarsel, der ifølge eksperter kunne have reddet statskassen fra et tab på mindst 6,2 milliarder kroner - hvis altså Skat havde taget alarmen til efterretning.

- Det er svært at forstå, at Skat ikke prioriterer at behandle erhvervssager bedre. De har fået et vink med en vognstang, og alligevel har de ikke gjort noget, siger chefskattekonsulent Henning Boye Hansen, der har 27 års erfaring og tidligere har arbejdet med revision i Skat.

Ingen kontrol - bare betal

For få dage siden modtog Bagmandspolitiet en anmeldelse om, at Skat tilsyneladende er blevet franarret  6,2 milliarder kroner. Svindel, hvor firmaer i udlandet har krævet at få tilbagetalt indeholdt udbytteskat af danske aktier - men aktier, der aldrig har eksisteret, og skat, der dermed aldrig er indeholdt.

Blandt andet påstod svindlerne, at de havde krav på skat af udbytte fra aktier i Parken - der ikke har udbetalt udbytte siden 1995.

Ligesom svindlerne har hævdet, at de har haft aktier i Vestas - uden rigtigheden af de oplysninger er blevet tjekket af Skat.

- Skat har angiveligt ikke foretaget nogen som helst form for kontrol i forhold til, om det nu var rigtigt, at man var aktionær i Vestas, siger Torben Bagge, der er ekspert i skatteret.

En kritik, Henning Boye Hansen er enig i:

- Fra en revisionsmæssig synsvinkel er det ikke spor svært at sammenkøre de her oplysninger - du skal se på hvem, der har haft udbytte - og sammenligne med dem, der anmoder om at få udbetalt indeholdt udbytteskat, siger Henning Boye Hansen.

I rapporten fra 2013 fremgår det, at man venter på en teknisk tast selv-løsning - men det er ingen undskyldning for ikke at tjekke udbetalingerne, mener Henning Boye Hansen.

- Måske har de i 2013 ledt efter en teknisk løsning - men det havde ikke været svært at kontrollere udbetalingerne manuelt, siger Henning Boye Hansen.

En kontrol, der ifølge Skat skulle være foretaget af en afdeling på fem personer, der i 2015 frem til 21. august har håndteret 33.638 sager - heraf anslåes det, at 900 af anmodningerne er kommet fra kriminelle svindlere.

Advarsel på advarsel

Men selvom advarslerne i 2013 er klare nok, er det ikke første gang, de røde lamper blinkede hos Skat.

Allerede i 2010 konkluderede endnu en intern revisionsrapport, at 'der foretages ingen kontrol mellem de udbytter, som selskaberne angiver, og de udbytter, der indberettes for udbyttemodtagere'.

Ligesom revisorerne også i 2005 pegede på, at 'det ikke er tilfredsstillende, ’at det i visse situationer er muligt for modtagere af udbytte at få udbetalt udbytteskat, selvom der ikke til Skat er indbetalt den indeholdte udbytteskat’.

Skats direktør, Jesper Rønnow, har torsdag ikke ønsket at forholde sig til kritikken.

Den officielle forklaring: Sådan blev SKAT snydt for milliarder

  • Et organiseret netværk af selskaber i udlandet har på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fået udbetalt udbytteskat af danske aktier.
  • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
  • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
  • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2.120 gange.
  • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 2.924.528 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i 6,2 milliarder kroner.
  • Kilde: Skat