Krimi

Skat var advaret om milliardhul

Skat er ifølge Finans.dk flere gange blevet advaret om, at der var rod i håndteringen af de skatterefusioner, som ifølge Bagmandspolitiet kan have kostet den danske statskasse 6,2 milliarder kroner.

Det afslører en rapport fra Skats interne revision fra 2013.

I rapporten, som TV 2 er i besiddelse af, får Skat fem advarsler i den røde kategori, der karakteriseres som 'et kritisk problem, der omgående bør vurderes af den ansvarlige direktør'.

Blandt andet konkluderer rapporten, at Skat 'ikke foretager afstemning mellem angivet udbytte og indberetning om udbyttemodtagere'.

Ligesom det fremgår, at ansvaret for Skats proces i forhold til håndtering af udbytteskat er delt på flere hænder - at der ikke er 'defineret et overordnet ansvar for hele processen'.

En konklusion, som tidligere kontorchef i Skat, Michael Bjørn Hansen, er enig i.

- Skat viser gang på gang, når vi har de her skandaler, at medarbejderne ikke har overblikket. Og det er chefernes ansvar, siger Michael Bjørn Hansen til TV 2.

Advarsel på advarsel

Rapporten var en opfølgning på en rapport fra 2010, der blandt andet kritiserede Skat for manglende kontrol af de refusioner, som selskaber og aktionærer indberetter.

Og igen i 2013 var der kritik:

- Der er behov for, at Skat sikrer sig bedre imod, at der ikke sker uretmæssig refusion af udbytteskat, lyder konklusionen i rapporten fra 2013, der igen havde særligt fokus på udbytteskat.

Og som altså ligesom i 2010 pegede på netop det hul i systemet, som svindlere ifølge Bagmandspolitiet kan have brugt til at få udbetalt 6,2 milliarder kroner i refusion i forhold til aktiebeholdninger, der aldrig har eksisteret.

Fiktivt aktieudbytte

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der dansk udbytteskat på 27 procent. Herefter kan udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge Skat om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Hvilket tilsyneladende i den aktuelle sag er lykkedes for svindlere på baggrund af falsk indberetning af aktieudbytte, der ikke har eksisteret.

På baggrund af svindelsagen siger formanden for Folketingets statsrevisorer, Peder Larsen, til TV 2, at sagen bør indgå i en stor igangværende undersøgelse af Skat.

Se tidligere kontorchef i Skat vurdere, hvordan svindlerne har båret sig ad i klippet her:

Artiklen opdateres...

Den officielle forklaring: Sådan blev SKAT snydt for milliarder

  • Et organiseret netværk af selskaber i udlandet har på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fået udbetalt udbytteskat af danske aktier.
  • Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.
  • Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.
  • I alt har selskaberne anmodet om at få udbetalt udbytteskat 2.120 gange.
  • Gennemsnitligt har hver anmodning lydt på 2.924.528 kroner, og i alt er anmodningerne løbet op i 6,2 milliarder kroner.
  • Kilde: Skat