Politiet jagter kassetyve i hele Danmark

Hver dag bliver butikker rundt om i Danmark udsat for kassetyverier.

Hver dag bliver butikker rundt om i Danmark udsat for kassetyverier. Alene sidste år modtog politiet 334 anmeldelser om kassetyverier.

Årets sommer har ikke været nogen undtagelse, og i samarbejde med Station 2 Efterlyst offentliggør politiet nu overvågningsbilleder fra flere tyverisager i håb om, at nogen kan genkende tyvene.

Sidder du inde med oplysninger om en eller flere af de nedenstående sager, kan du ringe 114 og blive stillet om til den politikreds, der efterforsker tyveriet.  

Kassetyveri tog blot 20 sekunder
Dørklokken hos butik Garderoben i Nykøbing Mors lød, da en kvinde, mand og en 5-6 årig dreng trådte ind i tøjbutikken. Men før ekspedienterne nåede at betjene parret med den lille dreng, var de forsvundet. Med sig havde de et mindre kontantbeløb fra kassen. 

Tyveriet skete den 28. juli og politiet leder forsat efter kvinden og den lille dreng.

Som overvågningsbillederne her over viser, afledte hun og drengen ekspedienternes opmærksomhed, mens manden åbnede kassen med en universalnøgle. Hele tyveriet tog blot 20 sekunder. Først da kassen blev gjort op, opdagede personalet, at der havde været ubudne kunder i butikken.

- Det var træls. Men det gik fanneme stærkt for at for at sige det rent ud, siger indehaveren af tøjbutikken Garderoben, Poul Erik Vester til Station 2 Efterlyst.

To dage efter tyveriet i Garderoben, blev den 34-årige rumænske mand anholdt for tyveriet. Han er nu sigtet for fire andre tyverier fra kasseapparater - tre i Nykøbing Mors og et i Thisted. Men kvinden og drengen er fortsat på fri fod.

Politiet formoder, at kvinden også er rumæner. Hun beskrives som cirka 35 år, 160-165 centimeter høj, almindelig af bygning og med langt, mørkt hår.

En femårig dreng var afledning
Særligt drengen vækker opsigt hos Midt- og Vestjyllands politi. 

- Det er sjældent, at vi ser børn, der er direkte involveret i kriminalitet som dette. Når man har et barn med, så virker det tilforladeligt, at man kommer ind og kigger på tøj i en butik. Jeg tror, det er sådan en helt bevidst strategi, fordi det ikke virker mistænkeligt, lyder det fra Kristian Jørgensen, der er politikommissær i lokalpolitiet i Thisted, der efterforsker sagen.

Politiet mistænker desuden gruppen for at stå bag lignende tyverier andre steder i landet og hører gerne fra folk, der har observeret, hvor parret med drengen har boet. Derudover hører politiet gerne fra andre butikker, der har haft besøg af dem.

- Omrejsende kriminelle, der laver denne type for kriminalitet, kører ofte langt og begår tyverier i et stort geografisk område. Derfor hører vi gerne fra butiksindehavere i Midt- og Nordjylland, der har haft besøg af parret og drengen, siger Kristian Jørgensen.

Genkender du kvinden eller drengen, eller har du oplysninger om dem, hører Midt- og Vestjyllands Politi gerne fra dig på 114.

Groft kassetyveri bliver til kassedyk

Det er ikke alle tyve, der venter med at stjæle fra kasseapparaterne til personalet er ude af syne.

Hos Rema1000 på Hobrovej i Mariager gik en tyv den 15. april direkte efter pengene i kassen, selvom butikkens kvindelige ekspedient stod lige ved siden af. I tilfælde som dette, hvor medarbejderen er ved kassen, og tyven alligevel gennemfører tyveriet, er der tale om et ”kassedyk”. Sådanne sager kan i enkelte tilfælde udvikle sig til regulære røverier, hvis ekspedienten bliver truet eller udsat for vold. Sagen fra Rema1000 er muligvis en sådan sag.

- Det er sådan en sag, som vi vil vurdere, der ligger på kanten til et rigtigt røveri. Han laver et kassedyk for øjnene af ekspedienten og siger, hun skal blande sig uden om, forklarer politikommissær fra Nordjyllands Politi, Preben Møller, som arbejder med sagen.

- Der blev ikke begået vold, men det er et meget groft tyveri på den her måde, lyder det fra Preben Møller. Kassedykket kan ses på Rema1000’s overvågning, der findes i videoen herover.

Politiet har i år indtil den 15. august registreret 40 anmeldelser om deciderede kassedyk, mens de sidste år modtog i alt 81 anmeldelser om kassedyk i Danmark. Tallene er dog hæftet med en vis usikkerhed, da rigspolitiet ikke fører egentlig statistik på denne type forbrydelse.

Tømte kassen for øjnene af ekspedient
Gerningsmanden ankom til Rema1000 på cykel lidt i otte om aftenen, hvor ekspedienten var ved at feje gulvet tæt ved kasseapparaterne. Efter at have gået rundt i butikken i få minutter, gik gerningsmanden målrettet mod den ene kasse, tømte den og beordrede ekspedienten til at holde sig væk.

- Ekspedienten reagerede korrekt, fordi hun ikke greb fat i ham eller gjorde andet, som kunne have udløst en reaktion fra gerningsmanden - for eksempel ved at han havde slået hende eller lignende, forklarer Preben Møller.

Tyven tjekkede efterfølgende den anden kasse og forlod hurtigt butikken, da han kunne konstatere, at den var tom. Han kom af sted med et mindre kontantbeløb.

Gerningsmanden beskrives som 20-25 år, mellem 180-185 centimeter høj og dansktalende. Han har tynde, lyse bakkenbarter og under tyveriet bar han en kasket og var iklædt blå cowboybukser samt blå hættetrøje med en sort dunvest udover. Skoene var sorte med et hvidt logo og formentlig af mærket Nike.

Genkender du manden, eller har du oplysninger hører Nordjyllands Politi fra dig på 114.

Hvad er STATION 2?

Station 2 er hele Danmarks kriminalmagasin, og vores værter er altid klar på at vise den mere lyssky side af det danske samfund. 

Programmet blev sendt for første gang d. 18. september 1993 – med Jes Dorph-Petersen og Niels Brinch som studieværter.
Det er nu mere end 800 programmer siden.

Programmet sendes på TV 2 hver torsdag kl. 20:50.

Rikke Hemmingsen er vært i 'Station 2 Efterlyst', som sendes direkte fra brændpunkter i Danmark og omtaler nye og aktuelle kriminalsager, som politiet har brug for hjælp til at opklare. Seerne får også mulighed for at følge opklaringsarbejdet med sager, der tidligere har været omtalt i 'Station 2'.

Station 2 kan ses på TV 2 PLAY.

- 28. juli 2015
- Kvinde
- Formentlig rumæner
- Omkring 35 år
- 160-165 cm høj
- Almindelig bygning
- Langt mørkt hår
- Medbringer 6-årig dreng

- 20. juni 2015
- Mand
- Dansk
- Omkring 30 år
- Cirka 180 cm høj
- Almindelig bygning
- Camouflagefarvet kasket
- Blå bukser og trøje
- Brune sko

- 15. april 2015
- Mand
- Dansktalende
- 20-25 år
- 180-185 cm høj
- Lyse bakkenbarter
- Kasket og sorte Nike-sko
- Blå bukser og trøje
- Sort dunvest