Mogens Camre dømt for racisme: Sammenlignede Hitler og muslimer

79-årige Mogens Camre, tidligere folketingspolitiker og medlem af Europa Parlamentet, nuværende medlem af Gladsaxe byråd for Dansk Folkeparti, er tirsdag dømt for at overtræde racismeparagraffen.

Det gjorde han ifølge Retten i Glostrup, da han 24. juli sammenlignede muslimer med nazister på det sociale medie Twitter:

"Om jødernes situation i Europa: Muslimerne fortsætter, hvor Hitler sluttede. Kun den behandling, Hitler fik, vil ændre situationen", skrev Mogens Camre, der er idømt 10 dagbøder af 800 kroner.

To af tre dommere mente, at Mogens Camre skulle dømmes - den tredje stemte for frifindelse.

- Når man fremsætter et tweet af den karakter, som han har gjort, hvor man siger noget om en bestemt befolkningsgruppe, i dette tilfælde, at muslimerne fortsætter, hvor hitler sluttede, giver det indtryk af, at man beskylder alle muslimer for folkedrab, og det er naturligvis yderst alvorligt, siger anklager Natalja Lindberg til TV 2.

Alt 'bliver misforstĂĄet'

Under retssagen forklarede Camre, at han på tidspunktet for udtalelserne var ny på Twitter, og at han kun havde 67 følgere - og at han ikke, som tiltalen ellers lød på, antog, at hans ytring ville blive udbredt til 'i en videre kreds'.

- Jeg havde ikke indtryk af, at det ville komme videre af den lille kreds og mine få følgere, sagde Mogens Camre, da han blev udspurgt af politiets anklager Natalja Lindberg.

Ligesom han gav udtryk for, at man ikke kan udtrykke noget uden at det bliver misforstĂĄet. 

Ikke tidligere dømt

Mogens Camre har tidligere været anmeldt for racistiske udtalelser - men er ikke tidligere dømt. Han er ikke længere på Twitter.

- Jeg har aldrig før blevet kritiseret for at det jeg har skrevet i mine bøger, som er flere tusind sider. Men jeg nu blevet kritiseret for min ytring med de kun 140 tegn jeg havde, sagde Mogens Camre i retten.

Lovovertrædelsen, Mogens Camre nu er dømt for, er brud på Straffelovens racismeparagraf, § 266 b stk. 1, for offentligt at have udbredt sit tweet, 'ved hvilken udtalelse en gruppe personer blev truet, forhånet eller nedværdiget på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering'.

Mogens Camre har ikke ønsket at kommentere dommen, men hans forsvarer Peter Trudsø siger til TV 2, at han er overrasket over dommen:

- Jeg har en grundlæggende tro på, at vi lever i et samfund, hvor ytringsfriheden er en meget væsentlig faktor. Der må være højt til loftet i den politiske debat, det er simpelthen grundlæggende del af et demokratisk samfund, også selvom man udtrykker sig en smule over stregen, siger forsvarer Peter Trudsø.

Mogens Camre har anket dommen til Landsretten.