Krimi

34-årig sigtet for brandattentat - tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling

En 34-årig mand, der er sigtet for at have sat ild til Islamisk Trossamfunds bygning på hjørnet af Dortheavej og Tomsgårdsvej i Københavns nordvestkvarter, er tvangsindlagt på en psykiatrisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

Indlæggelsen betyder, at han ikke selv har været til stede mandag morgen i Retten på Frederiksberg, hvor han blev fremstillet i grundlovsforhør sigtet for overtrædelse af Straffelovens paragraf 181 om brandstiftelse  – men alene var repræsenteret af sin forsvarer, Knud Medem.

Efter en kort fremlæggelse af sagen valgte dommeren at følge anmodningen fra Københavns Politi og varetægtsfængsle den sigtede i fire uger med begrundelse i risikoen for gentagelse - og befolkningens retsfølelse.

- Man kan ikke have en mand, der render rundt og tænder ild til trossamfunds bygninger og så er på fri fod, argumenterede senioranklager Erik Hjelm.

Anholdt hjemme

Manden er 34 år gammel og fra lokalområdet, han er født i 1980 og tidligere idømt en behandlingsdom for blandt andet hærværk og vold. Søndag klokken 15.20 blev han på baggrund af blandt andet vidnebeskrivelser anholdt på sin bopæl, hvor der samtidig blev beslaglagt sko og cowboybukser, der passede med overvågningsbillederne.

Samt to lightere - hvor den ene lå i lommen på bukserne.

- Han er upåvirket af anholdelsen og stiller ikke på noget tidspunkt spørgsmål til hvorfor han er anholdt, siger senioranklager Erik Hjelm.

Efter en kortvarig afhøring lod han sig frivilligt indlægge på Bispebjerg Psykiatriske Hospital – indtil kl 6 mandag morgen, da blev han voldelig og måtte bæltefikseres, fortæller politiets anklager.

- Han er tilbageholdt mod sin vilje, han er tvangsindlagt, siger senioranklager Erik Hjelm.

Benzin med i spand

Ifølge sigtelsen Københavns Politi forsøgte den sigtede at tænde ild til Islamisk trossamfund med benzin, han havde med til stedet i en spand.

Benzin, han umiddelbart inden havde købt på en tankstation i nærheden – fyldt på to flasker, han betalte med sit kreditkort.

Fremme ved trossamfundets bygning kastede den sigtede ifølge flere vidnebeskrivelser benzinen op ad et vindue, der er beskyttet af et metalgitter - hvorefter han tog en lighter frem og antændte den brandbare væske.

Ingen vidner filmede selve branden - men ifølge politiet har flere optaget billeder af gerningsmanden, da han løb bort fra stedet.

Et vidne beskrev, at gerningsmanden virkede 'dum'.

Ingen kom til skade

Omkring 40 mennesker, der var til stede i bygningen, blev evakueret uden at kom til skade - men ifølge anklageren var der risiko for, at vinduet var sprunget og ilden havde bredt sig, hvis den ikke var blevet slukket.

Ifølge de oplysninger, der kom frem under grundlovsforhøret, er det ikke første gang, den sigtede har stiftet bekendtskab med retsvæsnet - ligesom han tidligere har været indlagt med diagnosen skizofreni.

28. marts 2011 blev han dømt for en længere række af hærværksforhold, brandstiftelse og vold - en behandlingsdom, da den retspsykiatriske erklæring redegjorde for, at han var i en sindstilstand, der sidestilles sindssygdom – hvorefter han blev indlagt til behandling på Bispebjerg med mulighed for at blive udskrevet efter behandling.

Ifølge TV 2's oplysninger handlede en række af forholdene om, at den nu 34-årige mand havde udøvet hærværk mod tilfældige biler.

Den 34-årige vil blive søgt fremstillet i grundlovsforhør ved personligt fremmøde, så snart hans mentale tilstand tillader det.

Artiklen er opdateret